Sterren bij release van verboden documentaire over verkrachting

Meryl Streep en Frieda Pinto waren aanwezig bij de Amerikaanse première van 'India's Daughter'

De omstreden documentaire India's Daughter over een fatale verkrachting die in India niet mocht worden uitgezonden, ging afgelopen week in Amerika in première in bijzijn van sterren als Meryl Streep en Frieda Pinto. Reden voor het verbod in India was het feit dat een van de daders aangaf dat het slachtoffer schuldig was, omdat ze met de bus was gegaan waar de verkrachting plaats vond, terwijl ze ook thuis het huishouden had kunnen doen.

Ook had ze volgens de dader het geweld dat gepaard ging met de verkrachting aan zichzelf te danken, omdat ze terugvocht. Dat was "aanstootgevend en beledigend", aldus de Indiase politie waarna de docu niet vertoond mocht worden zoals gepland stond.

Documentairemaakster Leslee Udwin noemde het verbod van de vertoning van de film in India onredelijk. India's Daughter werd in Engeland op de BBC uitgezonden en in Nederland op NPO 2. In India kan de film wel op Youtube worden gekeken.

"Dit is een film die gezien moet worden," zei Pinto bij de Amerikaanse première. "Het is geen docu die probeert India te doen schamen. Dit is geen Indiaas probleem, maar een globaal probleem. Er is anno 2015 geen enkel land dat vrij is van seksueel geweld tegen vrouwen."



NieuwsFilm

meest populair