Blu-ray

Blu-Ray Review: Dumb and Dumber To

Twintig jaar later duurde het voor dit vervolg er eindelijk was.

door Bram de Groot op 04.04.2015 om 14:51 in Blu-ray


Regie: Bobby Farrelly & Peter Farrelly | Cast: Jim Carrey (Lloyd), Jeff Daniels (Harry), Rob Riggle (Travis / Captain Lippincott), Laurie Holden (Adele), Kathleen Turner (Fraida Felcher), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Bioscooprelease: 13 november 2014 | FilmTotaal recensie: Dumb and Dumber To

Na de titels als The Mask en Ace Ventura: Pet Detective was Jim Carrey net doorgebroken toen hij in 1994 samenspande met de op dat moment onbekende gebroeders Farrelly voor Dumb and Dumber. De komedie groeide uit tot één van zijn grootste successen, uiteraard ook met dank aan Jeff Daniels. Jarenlang ging het gerucht rond dat er een vervolg zou komen. Na het te verwaarlozen Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd - overigens zonder betrokkenheid van bovengenoemde namen - en nog een paar jaar wachten, verscheen afgelopen jaar Dumb and Dumber To, geregisseerd door de Farrelly broers en met Carrey en Daniels.

Financieel gezien kwam het tot een nette $170 miljoen, maar de ontvangst was niet bepaald indrukwekkend te noemen. Toch weten de twee klunzen Lloyd en Harry de sfeer uit het vermakelijke eerste deel regelmatig te herroepen, al is er wel één ding duidelijk: eigenlijk had dit niet echt gehoeven en het is een nieuw bewijs dat Jim Carrey lang niet meer zo leuk is als in zijn beginperiode. Dutch Filmworks bracht onlangs een prima Blu-Ray uitgave uit.

Synopsis

Na een grap waar Lloyd twintig jaar voor uittrekt, gaat het dommige duo samen op pad omdat Harry net ontdekt heeft dat hij een dochter heeft. Dat komt goed uit, want Harry is op zoek naar een donornier. Maar de roadtrip naar zijn tienerdochter verloopt uiteraard niet zoals gepland.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Dumb and Dumber To bedenkelijk "rotten" met 29 procent. De IMDb noteert eveneens een magere 5,9 bij ruim 65 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de domme komedie met een hogere 6,5 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven kwam tot twee sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Jim en Jeff zijn weer ijzersterk samen en op het moment dat je uit de film raakt trekken zij je er juist weer in... ...Geniet ervan zoals hij is, wees dankbaar dat mijn en misschien onze twee jeugdhelden eindelijk weer op het grote scherm zijn te bewonderen!... - Ricardo van den bragt

Box Office

Het productiebudget van Dumb and Dumber To bedroeg zo'n $40 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een uitstekende $36,1 miljoen en eindigde uiteindelijk op een redelijke $86,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een nette $169,8 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op ruim 1,8 miljoen in dollars.


Film: Dumb and Dumber To | Discs: 1 x Blu-Ray | Retail release: maart 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: That's Awesome! The Story of Dumb and Dumber To: I Like it a Lot - The Beginning | Gotcha! | The Cast, That's Insane! - The Cameos | We're gunna need some wheels - The Cars | That's Commitment! - The Stunts | There's no diamond in here - The Editorial | Bloopers | EAN: 8715664113905 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Dutch Filmworks

Deze schijf van deze Blu-Ray uitgave van Dumb and Dumber To zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase, met daarop een stickertje met de tekst 'Bomvol hilarische extra's'. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een bijna identieke filmposter.

Beeld & geluid

Met een bijna beeldvullende verhouding laat deze Blu-Ray uitgave een redelijk High Definition-beeld zien. De kleuren lijken wat verzadigd, maar de scherpte is overwegend netjes. Ook is het beeld zo goed als vrij van storende grain, al wisselt dit wel gedurende de film. De DTS-HD track focust zich op dialoog en is niet opvallend aanwezig.

Extra's

Er zijn behoorlijk wat extra's terug te vinden op deze Blu-Ray uitgave. Zo zijn er featurettes te zien over onder meer de reeks cameo's in het vervolg, de voertuigen en de stunts. Ook kun je kijken naar de langere featurette I Like it a Lot - The Beginning die vertelt hoe de makers tot de film zijn gekomen. Cast & crew zijn zeer enthousiast over het origineel en het vervolg. Het blijkt ook dat er behoorlijk wat lol was op de set. Meer lol is er in Gotcha! waarin er wordt ingezoomd op de belangrijkste personages, en dus niet alleen de twee Dumbs. Ook de bloopers moet de mondhoeken doen krullen.

Veel herkenbare domheid, maar ook een stuk minder slim, op een prima Blu-Ray uitgave

Wie Dumb and Dumber in 1994 heeft gezien, is ondertussen ook 20 jaar ouder, net als de personages in het toch vervolg. Uiteraard drijft deze komedie op nostalgie en Jim Carrey en Jeff Daniels weten zo af en toe het niveau van het eerste deel te benaderen. Helaas vaak ook niet, waardoor Dumb and Dumber To te veel wegheeft van een slap aftreksel. Een derde deel is dan ook kansloos, voor het geval ze over 20 jaar zo dom zouden zijn deze te overwegen.

De tweede Dumb and Dumber heeft een nette Blu-Ray uitgave gekregen. De beeldkwaliteit is redelijk tot goed en de er zijn volop extra's aanwezig. Hieronder de Honest Trailer:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ridjieddo

Avatar

Wat was Cameron Diaz een lekker ding in The Mask zeg...:~

OT: niks te melden...heb geen extreme drang om deze film zsm te kijken ofzo, de trailer ziet er magertjes uit. Ik laat het bij mijn herinneringen van de eerste film, zo grappig:D

Aramius

Avatar

Niet wat ik er van gehoopt had maar me toch 1,5 uur redelijk mee vermaakt met wel wat leuke grappen.

Als de eerste een 9 was, dan was dit een 6,5.

Baron Von Marlon

Avatar

Als vervolg is het maar een matige film, maar op zich is hij best leuk.
Vond het fantastisch om Jim Carrey nog eens in zijn element te zien.

NieuwsFilm

meest populair