Blu-Ray Review: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

De derde film krijgt een rijkelijk gevulde Blu-Ray uitgave.


Regie: Francis Lawrence | Cast: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Julianne Moore (President Alma Coin), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Bioscooprelease: 19 november 2014 | FilmTotaal recensie: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

Na The Hunger Games en de opvolger Catching Fire verscheen afgelopen november alweer de derde film uit de reeks. The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 trapte het slotstuk af en de fans moeten nog een half jaar wachten op de finale. Met opnieuw Catching Fire-regisseur Francis Lawrence achter de camera en de bekende gezichten ervoor, werd Mockingjay - Part 1 - uiteraard - een succes, al was het niet zo overdonderend als bij de twee eerste films.

Zo was het onthaal bij critici en publiek een stuk magerder. De 'Young Adult'- sci-fi film rond vrijheidsstrijder Katniss Everdeen, uiteraard weer ingevuld door Jennifer Lawrence, wist ook financieel gezien de voorganger niet te evenaren. Er werd zelfs ruimschoots $100 miljoen minder opgehaald aan de wereldwijde bioscoopkassa's dan bij de voorganger. Onlangs verscheen er wel een rijkelijk gevulde Blu-Ray uitgave in het schap.

Synopsis

Nadat ze een einde gemaakt heeft aan de Hunger Games, komt Katniss terecht in District 13. Onder leiding van President Coin en omringd door mensen die ze vertrouwt, spreidt Katniss haar vleugels. Ze vecht om Peeta te redden en om de districten te bevrijden.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 redelijk "fresh" met 65 procent. De IMDb noteert een iets hogere 6,9 bij ruim 180 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi film met een vergelijkbare 6,8 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven kwam tot 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Het verhaal zit goed in elkaar en de acteerprestaties zijn van hoog niveau. Het enige wat een beetje lijkt te ontbreken is de actie en de spanning... ...Naargelang het einde komt er ook weer wat meer spanning bij kijken, en dat is goed. De film bouwt op naar de hoogstwaarschijnlijk veel spannendere en ook veel meer actie bevattende ontknoping... - Kayton

Box Office

Het productiebudget van The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 bedroeg zo'n $125 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een waanzinnige $121,8 miljoen en eindigde uiteindelijk op een knappe $337,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een forse $752,1 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een prima 7,1 miljoen in dollars.


Blu-Ray: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 | Discs 2 x Blu-Ray | 1 x Dvd | Retail release: maart 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar | Deleted Scenes | The Divergent Series: Insurgent Sneak Peek | The Mockingjay lives: The making of MJ1 | The Mockingjay Lives: The Making of MJ1 | Straight from the Heart: A Tribute to Philip Seymour Hoffman | Songs of Rebellion: Lorde on Curating the Soundtrack | Lorde "Yellow Flicker Beat" Music Video + Exclusives: Rubble and Ashes | Utilitarian Chic | The Propos Team | Combat Zone: Stunts | EAN: 5412370811820 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Belga Films

De drie schijven van deze Blu-Ray uitgave van The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 zitten vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Naast de twee Blu-Ray schijven wordt er ook een Dvd meegeleverd, met daarop de hoofdfilm en de bijhorende extra's. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor de herkenbare filmposter.

Beeld & geluid

Met een standaard beeldverhouding van 2.40 : 1 laat deze Blu-Ray uitgave een prima beeld zien en geluid horen. Het beeld is haarscherp, toont sombere, maar ook zeer krachtige kleuren en ook in de donkere scènes blijven details zichtbaar. Tevens is er nagenoeg geen (storende) grain zichtbaar. Het beeld wordt kracht bijgezet door een 7.1 DTS-HD geluidstrack, die er niet alleen voor zorgt dat de dialoog goed volgbaar is. Er zijn namelijk ook volop surround effecten waarneembaar.

Extra's

Op de eerste Blu-Ray schijf staat naast de hoofdfilm ook audiocommentaar met regisseur Francis Lawrence en producent Nina Jacobson. Tevens kan er een reeks aardige (bijna) afgeronde verwijderde scènes bekeken worden en is er een 'exclusieve' sneak peek van soortgenoot The Divergent Series: Insurgent.

De tweede schijf herbergt de stevigere extra's, met als grootste bonus het 'hoofdstuk' The Mockingjay Lives: The Making of MJ1. De verzameling losse featurettes duurt zo'n twee uur en de titels geven de inhoud weer: Hope and Rebellion: Continuing the Saga, Designing Dystopia: Visual Aesthetic, Rebels and Warriors: The Cast, Fusing Form and Function: Costumes, Make-Up, and Hair, Fighting the System: Shooting on Location, D13: Rebellion Tactics, Perfecting Panem: The Post-Production Process en Taking Back Our Future: Reflections & Looking Forward.

Daarna volgen kortere extra's. Daarvan is Straight from the Heart: A Tribute to Philip Seymour Hoffman uiteraard pakkend. De cast en crew kijken terug op het werken met de acteur die begin 2014 kwam te overlijden. Vervolgens is er nog een videoclip te zien en een aantal kortere featurettes over uiteenlopende onderwerpen. Al met al herbergt de tweede schijf een indrukwekkende blik op de totstandkoming van Mockingjay - Part 1.

Anders dan de vorige films en er ontbreekt duidelijk nog wat; uitstekende Blu-Ray uitgave!

Dit keer geen echte 'Hunger Games', maar wel het begin van het einde van de verdeelde wereld die wordt geleid door de President Snow. In november wordt er met The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 een punt gezet achter de filmreeks. De fans mogen echter hopen op spin-offs. Filmstudio Lionsgate onderzoekt namelijk de mogelijkheden voor meer Hunger Games-films.

Deze dubbel disc Blu-Ray uitgave van Mockingjay - Part 1 is een must voor de fan. De tweede schijf barst namelijk van de uiteenlopende extra's. Tevens wordt er ook een prima beeld en geluid afgeleverd en krijg je het Dvdeetje er 'gratis' bij. Hieronder de grafische teaser voor Part 2:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair