Flashback Friday: 'Pandora and the Flying Dutchman'

Klassieker met Ava Gardner is zaterdag 18 april om 15:10 te zien op één.

Ava Gardner brak in 1948 door met haar rol van femme fatale Kitty in The Killers. In korte tijd groeide ze uit tot de grootste ster bij filmstudio MGM en kreeg ze rollen in de grootste topproducties. Eigenlijk speelde ze altijd een versie van Kitty; door haar looks was de rol van femme fatale natuurlijk op haar lijf geschreven. Dat ze privé ook gezien werd als een mannenverslinder en regelmatig de koppen van de roddelbladen sierde, bevestigde het imago alleen maar. In Pandora and the Flying Dutchman speelt Gardner de rol van Pandora, die elke man het hoofd op hol jaagt zonder echt geluk te vinden.

Het verhaal speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw in een kleine Spaanse zeehaven genaamd Esperanza. Daar verschijnt Hendrick van der Zee, de mysterieuze kapitein van een jacht. Hij ontmoet daar Pandora, een prachtige vrouw die elke man in haar omgeving om haar vinger weet te winden. Hendrick is echter anders en we krijgen te zien, dat hij een legendarische 17e- eeuwse bezeiler van de wateren is, die gedoemd werd om tot in de eeuwigheid te varen na het vermoorden van zijn vrouw omdat hij haar ervan verdacht vreemd te gaan.

Het mooiste aan deze weelderige productie zijn de acteurs met Ava Gardner op het toppunt van haar roem en James Mason als de gedoemde zeekapitein. Alles is gefilmd in prachtige Technicolor, dat bijdraagt aan de dromerige sfeer van de film. Daarnaast wordt het verhaal goed en boeiend verteld en vormt Spanje (waar op locatie werd gefilmd) een mooie achtergrond.

In Pandora and the Flying Dutchman wordt een van de geliefden van Pandora gespeeld door matador Mario Cabre, en op film zie je hem in actie in de ring. Gardner en Cabre begonnen tijdens de opnames een verhouding, ondanks dat Gardner met Frank Sinatra getrouwd was. Hij kwam er al vrij snel achter aangezien Cabre loslippig was en de pers in geuren en kleuren vertelde hoe verliefd hij op Ava was. Geconfronteerd met de affaire door Sinatra ontkende Gardner dat ze wat met Cabre had gehad. Maar toen Sinatra aandrong en zei dat hij niet boos zou worden, gaf ze het toe. In haar autobiografie vertelt Gardner dat dit de grootste fout was in haar huwelijk, omdat Sinatra haar daarna nooit meer vertrouwde, waarna de twee uiteindelijk een punt besloten te zetten achter hun stormachtige huwelijk. Cabre publiceerde nog een reeks gedichten in Spanje waarin hij zijn liefde voor Gardner in detail beschreef.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:


Pandora and the Flying Dutchman is zaterdag 18 april om 15:10 te zien op één.



NieuwsFilm

meest populair