De beste films van Vlaamse en Waalse bodem

Het beste van de Belgische film in de bioscoop en op televisie.

Liefhebbers van de filmcultuur van onze Zuiderburen kunnen van 7 t/m 10 mei het beste van 20 jaar Vlaamse film bekijken in het Louis Hartloper Complex tijdens de tweede editie van het Vlaamse Film Festival. Hier wordt aandacht besteed aan de Vlaamse en de Waalse filmcultuur door middel van reportages, documentaires en speelfilms. Wie het festival niet kan bezoeken, kan dat weekend ook op tv een aantal mooie Belgische producties bekijken. NPO Cultura zendt namelijk op 9 en 10 mei een aantal van de films van het festival uit. Een aantal hoogtepunten uit het programma zijn:

Iedereen beroemd! op zaterdag 9 mei
Speelfilm uit 2010 van Belgische regisseur Dominique Deruddere. De film volgt arbeiderJean Vereecken die een onopvallend bestaan leidt met zijn vrouw Chantal en hun dochter van zeventien, Marva. Als Jean zijn baan kwijtraakt stelt hij alles in het werk om zijn droom te realiseren; zijn dochter Marva tot een megaster maken. Wanneer hij de nummer één zangeres Debbie ontmoet maakt hij hier op een buitengewoon listige wijze gebruik van om de carrière van zijn dochter een duwtje in de goede richting te geven. Het plan lijkt prima te verlopen totdat de wensen van het publiek niet meer overeenstemmen met die van de mensen achter de schermen.

Lijmen/Het been op zaterdag 9 mei
Op het Vlaamse Film Festival in Utrecht is er ook aandacht voor de Vlaamse boekverfilming. Daarom op NPO Cultura de speelfilm van regisseur Robbe de Hert: Lijmen/Het been naar de beroemde roman van Willem Elsschot.

Devenir un être humain op zondag 10 mei
Portret van het regisseursduo Luc en Jean-Pierre Dardenne, waarbij je als kijker inzicht krijgt in hun bijzondere regiestijl. De films van de Waalse broers spelen zich af in en rond het industriegebied aan de Maas, hun geboortestreek. Hier dolen hun personages rond: marginale figuren in een grauw, verpauperd landschap. Rauw-realistische verhalen, maar altijd glanst er wat hoop door in de schijnbare troosteloosheid. Ze doen alles samen: van regie tot montage, promotie en productie. Vier ogen en oren maken het verschil.

Le Fils op zondag 10 mei
Opnieuw een speelfilm van de gebroeders Dardenne uit 2002. Timmerman Olivier werkt als leraar in een houtwerkplaats. Op een dag staat een nieuwe leerling genaamd Francis op de stoep. Omdat zijn afdeling vol zit, weigert Olivier hem. Later neemt hij de jongen toch onder zijn hoede. De relatie tussen de twee is gespannen, maar waarom? Olivier volgt de jongen op de voet en kan Francis niet loslaten. Ook de jongen hecht zich steeds meer aan zijn leraar. Uiteindelijk congronteert Olivier hem met de waarheid. De gebroeders Dardenne leveren met Le fils een intense vertelling af over de psychologie van dader en slachtoffer.

Kijk voor alle films die dat weekend zullen worden uitgezonden op www.npocultura.nl/belgischefilm



NieuwsFilm

meest populair