Fraai boek - Filmjaarboek 2014/2015

Weer een zeer prachtig overzicht, met vier interessante artikelen die de nodige diepgang bieden.


Filmjaarboek 2014/2015

Auteurs:-Pagina's: 272Release:2015Taal:Nederlands
Uitgeverij: Amsterdam University PressDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:9-789462-980662


Sinds 1981 is bijna onafgebroken een Filmjaarboek uitgegeven. Deze maand verscheen de editie van 2014/2015, met daarin niet alleen een overzicht van alle films die het afgelopen jaar uitkwamen in de Nederlandse bioscoop, maar ook een regisseursoverzicht, distribiteursoverzicht én een viertal interessante artikelen.

Traditiegetrouw wordt begonnen met het jaaroverzicht, dat dit keer geschreven is door Karin Wolfs. Volgens haar was vorig filmjaar vooral van dubbelgangers en vallende sterren, van dubieuze moraal en felle discussies. Het artikel dat Wolfs schreef is erg knap, in de manier waarop ze het hele jaar weet te vatten in een zes pagina's tellend stuk. Het is een fijn artikel, waarbij zelfs verder gekeken wordt dan de films die uitkwamen. Wolf bekijkt ook de discussies over bijvoorbeeld de plek van vrouwelijke regisseurs en constateert trends, waaronder moeheid van spektakelfilms en een gigantische groei in de VOD-markt.



Andere artikelen die voor diepgang zorgen, zijn een interessant stuk van Belinda de Graaf over Xavier Dolan en zijn filmografie. Dan is er van Joost Broeren nog een mooi artikel waarin aan de hand van Boyhood en Brozer gekeken wordt naar de band van fictie met de realiteit. Hoofdartikel is in deze editie echter een stuk van Hans Beerenkamp, over film en televisie. Zijn stuk handelt vooral over de opkomst van kwaliteitstelevisie de afgelopen jaren en de ontwikkeling daarvan.

De grootste brok informatie in het Filmjaarboek bestaat uiteraard over het complete overzicht met daarin alle films die uitkwamen. Mooi is weer de manier waarop in een paar woorden een schets wordt gegeven van het verhaal van de film, maar ook meteen een recensie wordt geschreven. Verder bevat het geheel alle nodige informatie, over het aantal bezoekers, de cast, regisseur, scenarist, producent en ga maar door.

Als er iets is waar het boek in uitblinkt, is het wel compleetheid. Naast het complete filmoverzicht, is er een lijst te vinden met informatie over filmdistributeurs, Dvd-distributeurs, een overzicht van bezoekerscijfers van films die in 2013 uitkwamen maar in 2014 nog bezoekers trokken, een regisseursregister (helaas zonder paginanummers), een titelregister en een overzicht met de belangrijkste filmprijzen.



Zoals elk jaar is er weer een zeer compleet filmjaarboek afgeleverd. Het staat weer boordevol informatie die enorm handig is als naslagwerk voor de filmliefhebber. Het boek is dus uiteraard een echte aanrader. Je kunt het Filmjaarboek 2014/2015 online bestellen via websites als Bol.com, Libris en Atheneaum en uiteraard kan je het ook kopen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Amsterdam University Press voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair