Agnes Varda krijgt ere Palm d'Or

Varda wordt gezien als een van de grondleggers van de Nouvelle Vague.

De filmmaker Agnes Varda zal dit jaar een ere Palme d'Or ontvangen op het filmfestival van Cannes. Deze prijs wordt toegekend aan mensen die met hun bijdrage aan de cinema wereldwijd invloed hebben gehad, maar nooit de Palme d'Or hebben gewonnen op het festival. Eerder werd een ere Palme d'Or toegekend aan onder meer Woody Allen, Bernardo Bertolucci en Clint Eastwood.

Varda debuteerde op 26-jarige leeftijd met La Pointe courte (1954), dikwijls beschouwd als een voorloper van de Nouvelle Vague. Met de films Cléo de 5 à 7 (1962) en Le Bonheur (1965) vestigde ze zich als een van de grondleggers van de vernieuwende film in Frankrijk.

Bij elkaar maakte ze meer dan dertig vaak sociaal bewogen, feministisch getinte films en documentaires. In 1985 won zij met Sans toit ni loi de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en een Zilveren Beer in 1965 voor haar film Happiness tijdens het Berlinale. De uitreiking van de ere Palme d'Or zal plaats vinden tijdens de afsluitende ceremonie van het festival op 24 mei.



NieuwsFilm

meest populair