Blu-Ray Review: Exodus: Gods and Kings

Ridley Scott presteert minder goddelijk dan hij ooit was.


Regie: Ridley Scott | Cast: Christian Bale (Mozes), Joel Edgerton (Ramses), Ben Kingsley (Nun), John Turturro (Seti), Aaron Paul (Joshua), Sigourney Weaver (Tuya), e.a. | Speelduur: 150 minuten | Bioscooprelease: 18 december 2014 | FilmTotaal recensie: Exodus: Gods and Kings

Sinds American Gangster uit 2007 weet Ridley Scott niet helemaal meer te overtuigen. Met de grote Bijbelse film Exodus: Gods and Kings lijkt hij tot een dieptepunt te zijn gekomen. Visueel is er met de film niet heel veel mis, maar helaas stelt de film inhoudelijk maar erg weinig voor, terwijl het verhaal rond de uittocht uit Egypte juist heel veel te bieden heeft. Tel daarbij de matige prestaties van de redelijke cast op en het is te hopen dat Scott met zijn mojo weer snel terugvindt. Hij is toch de man achter films als Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Black Hawk Down en Gladiator.

De ontvangst van de moderne Exodus was dramatisch. Op Rotten Tomatoes kwam de film niet verder dan 28 procent. De investeerders mogen van geluk spreken dat er buiten de States nog flink wat geld werd opgehaald, want aan de Noord-Amerikaans box office was de film een enorme flop. Onlangs bracht 20th Century Fox de film uit op Blu-Ray.

Synopsis

Een moedige man neemt de macht van een heel imperium onder handen. Hij komt in opstand tegen de Egyptische Farao Ramses en neemt 600.000 slaven mee op een legendarische reis van ontsnapping uit Egypte en de afschuwelijke plagen van het land.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Exodus behoorlijk "rotten" met 28 procent. De IMDb noteert een 6,1 bij ruim 85 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actie-/avonturenfilm eveneens met een 6,1 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers kwam tot twee sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Erg jammer wat er nu met Ridley Scott aan de hand is. Hij gaf ons Alien, Blade Runner en Gladiator en dan komt ie met dit... - Kaedir

Box Office

Het productiebudget van Exodus: Gods and Kings bedroeg zo'n $140 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het $24,1 miljoen en eindigde uiteindelijk op een zwakke $65,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een betere $268,0 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een waanzinnige 3,2 miljoen in dollars.


Blu-Ray: Exodus: Gods and Kings | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: april 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar | Historische feiten | Verwijderde en verlengde scenes | EAN: 8712626048169 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-Ray | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Exodus: Gods and Kings zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een afbeelding van acteur Christian Bale, uiteraard als de strijdbare Mozes.

Beeld & geluid

Visueel ziet Exodus er uiteraard meer dan redelijk uit. In High Definition pakt dit als verwacht ook uitstekend uit. Met prachtige kleuren en een fraaie scherpte is dit een schijf die een High Definition-liefhebber graag ziet. Ook de visuele effecten zijn knap gemaakt en zijn in 1080p erg fraai. Met een DTS-HD 7.1 track zit de 'audiofiel' ook gebakken. Het geluid komt van alle kanten, terwijl de dialoog prima volgbaar blijft. Een schijf zoals het hoort!

Extra's

Uiteraard zijn er extra's terug te vinden op de schijf. Heel veel stellen ze niet voor. Liefhebbers van een PiP-track (die zien we niet zo heel vaak meer) en/of audiocommentaar zitten overigens wel goed. Het commentaar wordt geleverd door Ridley Scott en co-schrijver Jeffrey Caine. De enige kortere extra's - waarvoor je dus niet 'opnieuw' de hoofdilm hoeft te kijken - zijn de verwijderde/verlengde scènes. Aangezien de film zelf al 2,5 uur duurt, zijn dit niet de zaken waar de liefhebber van de film als eerste op zit te wachten.

Ridley Scott laat met Exodus: Gods and Kings alleen op technisch vlak indruk achter

Met een aansprekende cast, prima bronmateriaal en een regisseur die in het verleden klassiekers afleverde, valt Exodus: Gods and Kings wel erg tegen. De Bijbelse film heeft zo zijn momenten, maar in zijn geheel overtuigd de film niet zoals Noah, die andere grote Bijbelse film uit 2014, dat wel deed. Van Scott zien we nog dit jaar de sci-fi actiefilm The Martian (26 november), met namen als Jessica Chastain, Matt Damon, Kate Mara, Kristen Wiig, Sebastian Stan, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels en Sean Bean.

Deze Blu-Ray uitgave heeft - uiteraard - een prima beeld en geluid, maar de extra's vallen wel wat tegen. Ondanks de matige ontvangst, hoort bij een film van dit formaat wat meer extra's dan alleen audiocommentaar, wat aanvullende scènes en een PiP-track. Hieronder de online VFX Breakdown van Method Studios:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair