Alles over 'Project T'

Mysterieus en origineel project van Disney.

Komende donderdag komt de film Project T uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 21 mei in première.

Project T


Duur: 130 minutenGenre Actie, Avontuur, MysterieBudget: 190 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieBrad BirdScenario Damon Lindelof, Brad Bird e.a.Brittany Robertson Casey NewtonGeorge Clooney Frank WalkerHugh Laurie David NixKathryn Hahn UrsulaJudy Greer Mom
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Voormalig wonderkind Frank (Clooney), getekend door teleurstelling, en Casey (Robertson), een pientere, optimistische tiener die barst van de wetenschappelijke nieuwsgierigheid, delen hetzelfde lot. Samen gaan ze op een gevaarlijke missie om de geheimen te onthullen van een mysterieuze plek die zich in een andere dimensie bevindt, en alleen bekend staat als Tomorrowland. Na wat ze daar moeten doen zal de wereld, en zijzelf, nooit meer hetzelfde zijn.

De geheimzinnige productie

In juni 2011 tekende Damon Lindelof bij Disney om een mysterieus nieuw project te maken. Een jaar later werd Brad Bird ingehuurd voor de regie en nog wat later werden de eerste castleden al gevonden: George Clooney en Hugh Laurie. Vervolgens kwam de promotiecampagne voor de film langzaam op gang.

In januari 2013 werd bekend gemaakt dat de film onder de werktitel 1952 gemaakt zou worden. Brad Bird plaatste op Twitter een foto van een kartonnen doos met daarop het label 1952, die afkomstig zou zijn uit de Walt Disney Imagineering unit. Daarin lagen archieffoto's, filmrolletjes, enveloppen, een plaat en andere zaken. Het gevolg: veel speculatie over de precieze doel van het project.

Eerste reacties

De ontvangst van Project T is tot dusverre redelijk gemengd. Een blik op RottenTomatoes leert dat 5 van de 15 tot dusverre getelde recensies negatief waren. Daarmee staat de film op 67%. Justin Chang van Variety stelt dat de film, ondanks visuele pracht en praal en een in eerste instantie interessant verhaal, vrij hol voelt. Todd McCarthy van Hollywood Reporter is positiever en concludeert: "Walt zou zijn goedkeuring gegeven hebben."

Box office prestaties

Met Avengers: Age of Ultron en Mad Max: Fury Road in de bioscoop is de concurrentie voor Project T groot. De vraag is dan ook of Disney zijn grote investering van 190 miljoen dollar terug gaat verdienen. De voorspellingen zijn in elk geval goed. Vooral het feit dat Brad Bird de film regisseerde en dankzij de hoofdrollen voor Brittany Robertson en George Clooney een breed publiek kan aanspreken, zorgen daarvoor.

In de Verenigde Staten zou de film in zijn openingsweekend 47 miljoen dollar verdienen. En in de weken daarna zou nog eens bijna 100 miljoen dollar opgehaald worden. Mocht dat gebeuren, is de film in elk geval in de VS een groot succes. Dan is het nog wachten op internationale verdiensten, waarvoor de voorspellingen zoals altijd uiteen lopen. Voorspeld wordt een verdienste tussen de 300 en 500 miljoen dollar.

Trivia

Om enige associaties met het festival Tomorrowland te vermijden, werd de film in Nederland Project T genoemd. Brad Bird was de eerste keus voor de regie van Star Wars: The Force Awakens, maar weigerde om deze film te kunnen maken. Gebaseerd op het themadeel Tomorrowland, dat in Disney Land staat.

•


•


•




NieuwsFilm

meest populair