Filmpionier DW Griffith centraal bij het BFI

Juni staat in het teken van de 'Father of film'.

Het BFI in de Londense Southbank heeft in juni een bijzonder retrospectief op het programma staan van DW Griffith, die van Lillian Gish en Charlie Chaplin de bijnamen kreeg ‘Father of Film’ en de ‘Teacher of Us All’. Van de filmmaker zullen onder meer de films The Adventures of Dollie (1908) en Intolerance (1916) te zien zijn.

Griffith wordt ook wel de vader van de beeldtechniek genoemd, omdat de manier waarop hij filmde een keerpunt vormde in de ontwikkeling van de beeldtaal. Zo introduceerde hij dingen als close-ups. Ook geloofde Griffith in het succes van de langere films, in plaats van de korte films. Zijn Birth of a Nation uit 1915 was een enorm succes, waar 25 miljoen Amerikanen een kaartje voor kochten. Voor velen was het de eerste film die ze zagen. De film kreeg ook veel kritiek vanwege het hoge racistische gehalte, wat Griffith een controversieel figuur maakte. Daarna bracht hij Intolerance uit, maar dit was een enorme flop. Later maakte Griffith veel films met Lillian Gish, waarmee hij haar de eerste grote actrice van de film maakte.

Tijdens zijn retrospectief in het BFI zal Birth of a Nation opnieuw onder de loep worden genomen. Daarbij zal gekeken worden door de ogen van vandaag de dag hoe de film zou moeten worden gezien op cinematografisch en racistisch vlak. Verder zullen zowel vroege als latere films met Lillian Gish op het programma staan.



NieuwsFilm

meest populair