'Fietsen naar de maan' na 50 jaar opnieuw in de bioscoop

Tijdsdocument over Amsterdam aan de vooravond van Provo te zien in Eye.

Na meer dan vijftig jaar is de film Fietsen naar de maan weer te zien in een gloednieuwe restauratie in het Amsterdamse Eye. De film bevat sfeerrijke beelden van het Amsterdam van begin jaren zestig en wordt op 28 juni gepresenteerd door EYE en Guido Frankfurther, de zoon van de producent van de film P. Hans Frankfurther.

Fietsen naar de maan werd grotendeels op locatie gedraaid en ademt de sfeer van het volkse Amsterdam uit de vroege jaren zestig. Niet alleen worden locaties als het Waterlooplein getoond, maar de makers lieten zich ook inspireren door de filmstijl van de Nouvelle Vague. Hoewel de film indertijd maar kort in de bioscoop draaide, wordt het tegenwoordig gezien als een schitterend tijdsdocument van Amsterdam aan de vooravond van Provo. De film bevat ook een grote naam onder de castleden, want Jeroen Krabbé speelde er zijn eerste filmrol in als leerling-decorateur.

EYE gebruikte voor de restauratie het oorspronkelijk beeld- en geluidsnegatief, dat vorig jaar werd teruggevonden in het Stadsarchief Amsterdam. In 1963 verscheen alleen een ingekorte versie in de bioscoop, maar de restauratie zal bestaan uit de oorspronkelijke lange versie. Bij de première op 28 juni zullen ook castleden van de film aanwezig zijn. Er zal daarna ook een DVD van de film (in beperkte oplage) verkrijgbaar zijn.



NieuwsFilm

meest populair