IJslandse film 'Hrútar' grote winnaar Un Certain Regard

Prijzen van deze 'tweede' competitie van Cannes werden gisteren uitgereikt.

De IJslandse film Hrútar van Grímur Hákonarson kreeg de hoogte prijs binnen de Un Certain Regard competitie op het filmfestival van Cannes. Deze competitie bestaat uit films die net niet werden geselecteerd voor de officiële competitie maar van dusdanige kwaliteit waren, dat ze voor dit tweede officiële programma werden geselecteerd. Het wordt ook wel gezien als de competitie met aankomend talent.

Het IJslandse drama van Hákonarson speelt zich af tussen herders en hun schapen in een afgelegen dal in IJsland. Twee broers staan centraal die elkaar al 40 jaar niet hebben gesproken, maar samen moeten komen om hun geliefde schapen te redden. De jury gaf aan dat het de prijs kreeg, omdat het op een meesterlijke tragikomische wijze de band tussen mens en dier in beeld heeft gebracht.

Zvizdan van Dalibor Matanić won de juryprijs. Dit draait om drie verboden liefdes in verschillende tijdsperiodes rond een dorpje in de Balkan. Kiyoshi Kurosawa werd uitgeroepen tot beste regisseur voor zijn film Kishibe No Tabi, een Japans geestenverhaal over een pianolerares waarvan de echtgenoot ineens op de stoep staat, ondanks dat die drie jaar daarvoor op zee is overleden.

De talentprijs was voor de Roemeense regisseur Corneliu Porumboiu voor zijn werk Comoara. In 2009 won Porumboiu de juryprijs in de Un Certain Regard categorie voor zijn film Police.

De uitreiking van de Un Certain Regard- prijzen vinden altijd een dag voor de Palme d'Or ceremonie plaats. Die wordt vanavond gehouden.



NieuwsFilm

meest populair