Makers 'Mr. Holmes' aangeklaagd

Volgens de familie is er inbreuk gemaakt op de auteursrechten.

De erfgenamen van Sherlock Holmes bedenker Arthur Conan Doyle hebben besloten om Miramax en de makers van Mr. Holmes aan te klagen. Afgelopen donderdag hebben ze een aanklacht ingediend, omdat de film teveel zou steunen op werken waar nog auteursrecht op rust. Het overgrote deel van de werken van Doyle verkeert ondertussen in het publieke domein, maar een aantal verhalen nog niet.

Het betreft werken die tussen 1923 en 1927 gepubliceerd zijn. Die tien verhalen zouden nog beschermd worden. Volgens de aanklacht vertellen de verhalen die nog niet in het publieke domein verkeren ”veel over het pensioen van Sherlock Holmes en latere jaren.” Daar komt nog een poging van de detective bij om een laatste zaak op te lossen en een verhaal waaruit zijn liefde voor de natuur blijkt.

Scenarist Mitch Cullin zou gebruik hebben gemaakt van die verhalen bij het opzetten van zijn werk. Het dispuut kan nog interessant worden, omdat recent in een rechtszaak de rechter besloot dat enkel de werken die voor 1923 gepubliceerd zijn in het publieke domein verkeren. De familie van Doyle probeert daar nu dus handig gebruik van te maken, maar het is de vraag in hoeverre de rechtbank mee gaat in deze argumentatie.

Toch had de manier van werken anders kunnen zijn bij het maken van deze film. Andere studio’s die een werken over Sherlock Holmes gemaakt hebben, waaronder de twee films van Warner Bros., de BBC en CBS-series, hebben allemaal een licentie aangevraagd bij de familie en gekregen. Om die reden zou het wel eens kunnen zijn dat er nu in het nadeel van de makers van Mr. Holmes geoordeeld wordt.

De komende tijd moet hier meer duidelijkheid over ontstaan. De release van de film, waarin Ian McKellen de rol van Sherlock Holmes speelt, staat gepland voor 16 juli.



NieuwsFilm

meest populair