Alles over 'Jurassic World'

Na een jarenlange ontwikkelingshel is het park eindelijk geopend.

Komende donderdag komt de film Jurassic World uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 11 juni in première.

Jurassic World


Duur: 124 minutenGenre Actie, Avontuur, Sci-FiBudget: 165 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieColin TrevorrowScenario Rick Jaffa, Amanda Silver e.a.Chris Pratt Owen Grady Bryce Dallas Howard Claire DearingTy Simpkins Lowery CruthersJake Johnson Gray MitchellVincent D'Onofrio Vic Hoskins
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Jurassic World speelt zich af op een volledig functioneel park op Isla Nublar. Dagelijks trekt het 20,000 bezoekers, die via een veerboot vanuit Costa Rica komen. Er zijn elementen van een natuurreservaat, safari, een dierentuin en een pretpark, een luxe resort met hotels, restaurants, een levendig nachtleven en een golfbaan. En uiteraard zijn er de nodige dinosaurussen. Alles lijkt in eerste instantie koek-en-ei, maar gaat vanzelfsprekend mis en dan is het aan de personages om zich te redden.

Kan het echt?

Het klonen van dinosaurussen lijkt niet mogelijk te zijn, zoals het in de film gedaan wordt. Het vinden van goeddeels compleet dinosaurus-DNA is praktisch onmogelijk. Elk dier dat overlijdt, gaat uiteindelijk grotendeels verloren. Het oudste weefsel dat gevonden is, stamt van ongeveer 50.000 jaar terug. De kans dat er weefsel van een dinosaurus gevonden wordt, lijkt daarmee klein, gezien de 65 miljoen jaar dat ze niet meer op Aarde rondlopen. Ook zal er geen DNA gevonden worden in muggen, die soms in hars gevangen raken. Die zijn daadwerkelijk gevonden, maar aangezien een mug nog een tijdje leeft als hij gevangen zit in hars, raakt de maaginhoud verteerd. Zodoende dus dat ook het dinosaurusbloed dat eventueel in z'n maag zat, verteerd is. Een paar delen van dinosaurus-DNA mengen met dat van een kikker, zoals dat in Jurassic Park gebeurt, lijkt verder ook niet te doen. De soorten lijken nauwelijks op elkaar.

Wat wel zou kunnen is het gebruik maken van een naaste verwant: de vogel. Het idee is, dat vogels afstammen van dinosaurussen. Daarom zou je bepaalde eigenschappen terug kunnen halen, want die zitten nog altijd in het genoom verborgen. Tanden, een staart en een snuit, allemaal zouden ze teruggebracht kunnen worden. Een dinosaurus zou je dus niet helemaal terug kunnen brengen, maar wel een vogel die erop lijkt. Een tijd geleden is zoiets al deels gedaan, toen heeft een wetenschapper een vogel tanden gegeven, waarmee de haalbaarheid van de theorie in elk geval aangetoond is. De grote vraag is nu of je dit wel moet doen, want hoe ethisch is het?

Eerste reacties

De eerste reacties op de film, die critici via Twitter vrijgaven, zijn positief. Zo wordt vooral de rol van Chris Pratt, die een perfecte mengeling van Alan Grant en Ian Malcolm zou zijn, geprezen. Andere personages, zoals dat van Bryce Dallas Howard, zouden iets minder goed uit de verf komen. Afgezien daarvan vinden critici dat Jurassic World een mooie mengeling is van The Lost World en Jurassic Park.

Het verhaal zou vrij eenvoudig zijn en had volgens sommige critici iets meer diepgang mogen hebben. Toch wordt dat goed gemaakt door het mooie gebruik van zowel animatrons als met computer gegenereerde effecten. De dinosaurusactie is schitterend en staat maar net achter The Lost World wat dat betreft. De finale zou vooral erg mooi zijn, met een grote rol voor de Indominus Rex.

Box office prestaties

Van Jurassic World wordt behoorlijk wat box office geweld verwacht. Dat heeft min of meer drie redenen. Allereerst Chris Pratt, die na Guardians of the Galaxy in zeer positief daglicht staat en erg populair is bij het grotere publiek. Dan zijn er de erg positieve reacties op de trailers en andere beelden die zijn vrijgegeven. En tot slot deed Jurassic Park het in 2013 met de 3D-opening ook erg goed. Interesse van fans is er dus in elk geval. Daarom wordt er alleen al voor de Verenigde Staten een openingsweekend van 85 miljoen dollar voorspeld.

Dat is slechts het begin, want in de weken daarna moet het totaal in de VS uitkomen op zo'n 233 miljoen dollar. Voor de rest van de wereld voorspelden we verder begin dit jaar nog dat de verdiensten neer zouden komen op nog eens 700 tot 750 miljoen dollar. Het spant er dan om of de film de grens van één miljard dollar bereikt, iets wat vooral af lijkt te hangen van de reacties van het publiek. Als die positief genoeg zijn, kan de film wel eens een enorm succes worden.

Trivia

Er was recent nog kritiek dat voor Jurassic World niet gekozen werd om dinosaurussen veren te geven, zoals een recente theorie suggereerde. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat schubben de norm waren, waarmee de film dichterbij de wetenschappelijke werkelijkheid zit dan sommigen denken. Het gebruiken van haaien als dinosaurusvoer, zoals in de trailer te zien was, is een verwijzing naar Steven Spielbergs Jaws. B.D. Wong is het enige castlid van de oorspronkelijke films, die terugkeert. Hij was eerder in Jurassic Park (1993) te zien en keert nu dus terug, al ging zijn personage in het boek dood.

•




•


•





NieuwsFilm

meest populair