Alles over 'Blade Runner: The Final Cut'

Na zes andere versies, moet dit de definitieve zijn.

Jim Pedd 15 juni 2015 19:28 in Featured
Komende donderdag komt de film Blade Runner: The Final Cut uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 18 juni in première.

Blade Runner: The Final Cut


Duur: 117 minutenGenre Sci-Fi, ThrillerBudget: 28 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieRidley ScottScenario Hampton Fancher, David PeoplesHarrison Ford Rick DeckardRutger Hauer Roy BattySean Young RachaelEdward J. Olmos GaffM. Emmet Walsh Bryant
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Na ruim tien jaar keert Ridley Scott's indrukwekkende sciencefictionfilm Blade Runner weer terug in de Nederlandse bioscoop in een nog niet eerder vertoonde versie. Blade Runner, The Final Cut), Scott's definitieve versie van zijn klassieker uit 1982, is vanaf 18 juni 2015 in de bioscoop te zien en biedt een hele nieuwe generatie filmliefhebbers de mogelijkheid om een van de visueel indrukwekkendste sci-fi films aller tijden op het grote doek te zien.

Zeven versies

Er zijn zeven verschillende versies gemaakt van Blade Runner. Die bestaan bijvoorbeeld voor het testpubliek, maar er zijn ook verschillende bioscoopversies. The Final Cut is daar één van, die al sinds 2007 in omloop is. Hieronder een overzicht van de verschillende versies.

Workprint prototype version (1982: duurde 113 minuten en werd aan testpublieken in Denver en Dallas vertoond. Negatieve reacties leidden tot een andere versie, maar deze werd alsnog via Dvd in omloop gebracht.

San Diego Sneak Preview version (1982): bijna identiek aan de versie uit 1982, op drie scènes na, die het niet tot de US theatrical versin haalden.

US theatrical release (1982): duurde 116 minuten en staat bekend als de Domestic Cut. Hierin zit een happy end dat vanuit de studio toegevoegd werd. Verder zitten er stukken in die Harrison Ford en Ridley Scott niet wilden hebben, waaronder de voiceover.

International theatrical release (1982): 116 minuten lang en bevat eigenlijk vooral meer geweld dan de versie die in de Verenigde Staten vertoond werd. Deze versie was in Europa, Australië en delen van Azië te zien.

US broadcast version (1986): 114 mintuen lang en vooral minder gewelddadig. Daarnaast is het taalgebruik wat minder hard en is het naakt eruit gehaald. De versie werd gemaakt zodat de film op televisie vertoond kon worden.

The Director's Cut (1992): 116 minuten durende versie van de film die gemaakt is met behulp van Ridley Scott. Hij zette film restorer Michael Arick aan het werk om deze versie te maken. Er zitten drie grote veranderingen in, waaronder het verdwijnen van de voice-over, de toevoeging van de droomscène en het einde zoals de studio dat oplegde in 1986 werd vervangen.

The Final Cut (2007): werd in de VS in 2007 uitgebracht en is de enige versie waar Scott complete artistieke controle over had. Naast wat extra geweld en edits uit de internationale versie, zit hierin ook de volledige droomscène.

Eerste reacties

De ontvangst van The Final Cut is, gezien de score van 100% op RottenTomatoes, overweldigend positief. Critici omschrijven het als een van de meest complete film noirs van de recente geschiedenis, die veel kouder, gewelddadiger en depressiever is dan wat we eerder in andere versies zagen. Kortom: critici zijn te spreken over de film.

Box office prestaties

Waarschijnlijk zal de omzet van de film niet extreem groot zijn. Vaak trekken dit soort rereleases van klassiekers wel redelijk wat mensen naar de bioscoop, zoals bijvoorbeeld met Jurassic Park was, toen die film opnieuw uitgebracht werd, maar toen in 3D. Dat is nu niet het geval, in plaats daarvan gaat de versie voor het eerst in première hier in Nederland. Waarschijnlijk haalt hij in Nederland zo rond de 200.000 tot 300.000 dollar op, maar de kans is aanwezig dat het ook stukken minder wordt.

Trivia

Rutger Hauer werd gecast zonder dat regisseur Ridley Scott hem gezien had. Gebaseerd op het boek Do Androids Dream of Electric Sheep van Philip K. Dick. Er zitten maar 90 shots met visuele effecten in de film, de rest is praktisch.

•

•

•
NieuwsFilm