Blu-Ray Review: Unbroken

Prima Blu-Ray uitgave van het tweede oorlogsdrama van Angelina Jolie.


Regie: Angelina Jolie | Cast: Jack O'Connell (Louis Zamperini), Domnhall Gleeson (Phil), Takamasa Ishihara (Watanabe), Garrett Hedlund (Fitzgerald), e.a. | Speelduur: 137 minuten | Bioscooprelease: 8 januari 2015 | FilmTotaal recensie: Unbroken

Actrice en Hollywoodster Angelina Jolie debuteerde enkele jaren terug als regisseur met de wisselend ontvangen flop In the Land of Blood and Honey. Toch kreeg ze maar liefst $65 miljoen bijéén voor haar volgende film, Unbroken. Ondanks dat het ontvangst opnieuw erg wisselend was, had Jolie nu meer financieel succes, met dank aan scriptschrijvers Ethan Coen en Joel Coen en acteurs als Jack O'Connell en Garrett Hedlund.

Aan de wereldwijde bioscoopkassa's haalde Jolie's tweede bioscoopfilm maar liefst ruim $160 miljoen op. Vooral in de States deed de stevige oorlogsfilm rond atleet Louis Zamperini het erg sterk. Universal Pictures bracht onlangs een prima Blu-Ray uitgave uit van Unbroken.

Synopsis

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak nam atleet Louis Zamperini dienst in de Amerikaanse luchtmacht. In mei 1943 stortte zijn bommenwerper neer boven de Stille Oceaan. Samen met twee andere bemanningsleden overleefde hij 47 dagen op de open zee in een reddingsvlot en werd daarna gevangen genomen door de Japanse marine en naar een Japans krijgsgevangenenkamp gebracht.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Unbroken een beetje "rotten" met 51 procent. De IMDb noteert flink betere 7,2 bij ruim 66 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een 6,9 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers kwam tot 2,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...De film geeft perfect de gruwelen van de Japanse concentratiekampen weer, en hoe een bewaker er plezier in schept zijn sadistische spelletjes te kunnen uitvoeren. Ik heb me met deze film helemaal niet verveeld en vind sommige negatieve commentaren niet terecht, maar ieder zijn mening natuurlijk.... - Tarkus

Box Office

Het productiebudget van Unbroken bedroeg zo'n $65 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een mooie $30,6 miljoen en eindigde op een nette $115,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller redelijk wat hoger uit met $161,5 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op $1,1 miljoen.


Film: Unbroken | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: mei 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby True Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: Prison Camp Theatre: Cinderella | Cast and Crew Concert ft. Miyavi | Louis' Path to Forgiveness | Deleted Scenes | Inside Unbroken | The Real Louis Zamperini | EAN: 5053083032159 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Unbroken zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Via een meegleverde code is de UV versie te downloaden naar een device naar keuze. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een bewerkte versie van een van de filmposters.

Beeld & geluid

Het kleurgebruik in de oorlogsfilm van Jolie zorgt voor een meer historische uitstraling en in High Definition pakt dit meer dan goed uit. Het beeld is strak en toch nog redelijk kleurrijk, ondanks de kleurfilters. Er is weinig tot geen filmgrain zichtbaar en details blijven (ook in donkere scènes) keurig overeind. Opvallend is dat er een Dolby True Atmos geluidstrack is toegevoegd aan de schijf. Uiteraard moet je over de juiste apparatuur beschikken om optimaal van deze track te kunnen genieten. Toch kan gezegd worden dat deze uitstekend klinkt, met opvallend veel surround effects en prima verstaanbaar dialoog. Prima schijf op dit punt!

Extra's

Universal Pictures trakteert de liefhebber van de film op flink wat extra's. Het meest aardige is The Real Louis Zamperini, waarin de echte Zampanelli en zijn familie in beeld komen. Ook aardig is de driedelige featurette Inside Unbroken, waarin wordt gekeken naar het bronmateriaal, de ambitie van regisseur Jolie en de personages die de film realistisch moesten maken. Naast een flinke reeks verwijderde scènes kan er korter bonusmateriaal aangezet worden, waaronder een optreden van Miyavi en de langere versie van het 'Cinderella'-toneelstuk in de film.

Jolie levert net en stevig oorlogsdrama af; prima Blu-Ray!

Angelina Jolie kreeg de hulp van scriptschrijvers Ethan en Joel Coen, maar ze levert een op zich nog prima oorlogsdrama af. Overigens zou de film niet helemaal de versie zijn die Jolie voor ogen had, aangezien de studio ingreep tijdens de montage. Voorlopig focust de actrice/regisseur zich met By the Sea op een andere genre. In de romantische film is ze te zien met haar man Brad Pitt. Daarna lijkt ze aan de gang te gaan met Africa, hoogstwaarschijnlijk opnieuw met manlief.

Deze Blu-Ray uitgave van Unbroken is erg netjes. Met een uitstekend beeld en geluid en de nodige extra's haalt de liefhebber van de film een prima schijf in huis. Hieronder de uitgebreide online featurette 'An Inside Look':


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair