Blu-Ray Review: Fifty Shades of Grey

Klasse HD-uitgave van de mager ontvangen - veel besproken - kaskraker.


Regie: Sam Taylor-Johnson | Cast: Dakota Johnson (Anastasia Steele), Jamie Dornan (Christian Grey), Luke Grimes (Elliot Grey), Eloise Mumford (Kate), e.a. | Speelduur: 120 / 125 minuten | Bioscooprelease: 12 februari 2015 | FilmTotaal recensie: Fifty Shades of Grey

Het boek 'Fifty Shades of Grey', oftewel 'Vijftig tinten grijs', verscheen in 2011 en was binnen no time een bestseller. Er verschenen 52 vertalingen en de verkoopcijfers liegen er niet om: 125 miljoen kopieën gingen er tot op heden over de toonbank. Ook zijn er drie vervolgen opgeleverd door schrijfster E. L. James. Dit viel uiteraard ook op in Hollywood. Universal Pictures trok met een budget van slechts $40 miljoen regisseur Sam Taylor-Johnson (Nowhere Boy) aan en Dakota Johnson en Jamie Dornan werden uiteindelijk bereid gevonden om in de huid te kruipen van Anastasia Steele en Christian Grey.

Gezien het succes van het bronmateriaal was het ondenkbaar dat de film het financieel niet goed zou doen. Wereldwijd werd er zo'n $570 miljoen opgehaald, ondanks de erg matige ontvangst bij critici en publiek. Al met al zou de R-rated film veel te preuts zijn... Zelfs auteur E. L. James bleek wat teleurgesteld. Onlangs verscheen de film op Blu-Ray, inclusief een 'Unseen edition'.

Synopsis

Het leven van de studente Anastasia Steele komt compleet op z'n kop te staan als ze in contact komt met de 27-jarige miljardair Christian Grey. De twee leren elkaar kennen als Anastasia hem mag interviewen en al snel ontdekt zij dat ze hem wil. Tegelijk geeft hij toe dat hij zich ook aangetrokken voelt tot haar, maar enkel een relatie wil op zijn voorwaarden.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Fifty Shades of Grey flink "rotten" met 25 procent. De IMDb noteert een magere 4,2 bij ruim 164 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het romantische drama met een 4,9 (Stem zelf). FT-recensent Michelle Iwema kwam tot 2 sterren naar aanleiding van haar recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...ik vind het té braaf.... het boek is wel een aanrader, deze film is dat minder. - Tarkus

Box Office

Het productiebudget van Fifty Shades of Grey bedroeg zo'n $40 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een uitstekende $85,2 miljoen en eindigde op een prima $166,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op maar liefst $569,7 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op bijna $7 miljoen.


Film: Fifty Shades of Grey | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juni 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: Tease of Fifty Shades Darker | The World of Fifty Shades of Grey | Behind The Shades | E.L. James & Fifty Shades | Fifty Shades: The Pleasure of Pain | Christians Apartment: 360 set tour | Music Videos | Behind The Scenes of "Earned It (Fifty Shades of Grey)" | EAN: 5053083032227 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Fifty Shades of Grey zit vastgeklikt in een grijze amaray Blu-Ray keepcase, met daarin een code om de digital UV versie te downloaden naar devices naar keuze. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor de herkenbare filmposter.

Beeld & geluid

Deze Blu-Ray schijf laat een uitstekend High Definition-beeld zien. De kleuren zijn vol en stijlvol en haarscherp. Dit geldt niet alleen voor de close-ups, ook de omgeving is opvallend scherp. Fraai! Er is een DTS-HD 5.1 audiotrack meegeleverd die de nodige surround-geluiden laat horen. Ook is de muzikale ondersteuning aanwezig. Al met al is er niets op deze schijf aan te merken. Het is op dit punt een van de betere schijven.

Extra's

De extra's starten met een tease voor de opvolger Fifty Shades Darker. Uiteraard leuk gedaan. Het bijna één uur durende The World of Fifty Shades of Grey gaat een stuk dieper. Via een flinke reeks korte featurettes krijgen we een aanvullende blik op de belangrijkste personages in de film. Erg aardig, maar dit had ook iets compacter gekund. Behind The Shades geeft via cast & crew een prima blik op de totstandkoming van de film en E.L. James & Fifty Shades laat een interview met de schrijfster van Fifty Shades of Grey zien.

Fifty Shades: The Pleasure of Pain zoomt in op het BDSM in de film, met onder meer expert Liam Helmer. Grappig is het kijkje in het appartement van Christian in de 360 graden extra. Er zijn meerdere mogelijkheden. Als laatste kun je twee muziekvideo's bekijken, waarvan "Earned It (Fifty Shades of Grey)" van The Weekend ook een BTS-featurette heeft.

En dan de Unseen-versie. Uiteraard kun je deze alleen beoordelen als je de bioscoopversie (ook aanwezig op de Blu-Ray) hebt bekeken. De Unseen/Unrated-versie blijkt echter ook niet zo "uitdagend" als het bronmateriaal en het komt er meer op neer dat het een verlengde versie is met net iets meer erotisch getinte beelden.

Duidelijk een film voor de liefhebber, op een uitstekende Blu-Ray uitgave.

Er is duidelijk werk aan de winkel voor Universal bij de reeds geplande vervolgen. Regisseur Sam Taylor-Johnson zal in ieder geval niet terugkeren. Op 9 februari 2017 verschijnt Fifty Shades Darker en Fifty Shades Freed staat gepland voor 8 februari 2018. Mochten de film voldoende geld binnenhalen, dan zal hoogstwaarschijnlijk ook het vierde boek Grey in filmvorm verschijnen. Overigens krijgen we binnenkort eerst Fifty Shades of Black.

Deze Blu-Ray uitgave is erg netjes. Naast een uitstekend beeld en geluid kunnen de fans afstemmen op de nodige extra's. Ook is er een Unseen-versie te bekijken die iets uitdagendere beelden laat zien ten opzichte van de bioscoopversie. Hieronder de 10 minuten durende preview van de film:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair