Blu-Ray Review: The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water

Speelse Blu-Ray uitgave van een gewaagde animatiefilm.


Regie: Paul Tibbitt | Mike Mitchell | Cast: Antonio Banderas (Burger-Beard), Tom Kenny (SpongeBob Squarepants / Gary the Snail), Bill Fagerbakke (Patrick Star), Clancy Brown (Mr. Krabs), Rodger Bumpass (Squidward Tentacles), Mr. Lawrence (Plankton), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Bioscooprelease: 28 januari 2015 | FilmTotaal recensie: The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water

Al sinds 1999 veroveren SpongeBob SquarePants en zijn vriendjes de wereld. Niet alleen op Nickelodeon, maar ook in de speelgoedwinkel en op het witte doek. In 2004 verscheen de animatiefilm The SpongeBob SquarePants Movie. Het werd een redelijk succes. Eerder dit jaar kreeg de gele spons een nieuwe kans, dit keer in The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water. De geanimeerde en deels live-action film werd een groot succes.

Opvallend is dat de critici de film goed ontvingen, waar het publiek toch wat minder enthousiast was. Dit nam niet weg dat Spons op het Droge goed werd bezocht. Wereldwijd haalde de $70 miljoen kostende 3D-film een sterke $311 miljoen op. Helemaal niet slechts. Onlangs verscheen een prima Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Alles gaat goed in Bikinibroek met SpongeBob en zijn vrienden: zeester Patrick, zeurpiet Octo, wetenschapper Sandy en rijkaard Mr. Krabs. Maar als het recept van de krabburger wordt gestolen, moeten SpongeBob en zijn aartsvijand Plankton samenwerken en een reis maken naar onze mensenwereld. Eenmaal aan land veranderen onze zeevrienden in superhelden en moeten ze het opnemen tegen piraat Burger-Beard. Ze moeten hun superkrachten bundelen om het geheime recept terug te krijgen.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water zeer "fresh" met 78 procent. De IMDb noteert een mindere 6,2 bij ruim 21 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de (live-action) animatiefilm met een 6,1 (Stem zelf). FT-recensent Jelle Fastenau kwam tot 2 sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Hele leuke, vrolijke film!... ...De humor is ongelofelijk random en echt Spongebob niveau. En dat is een compliment. Ik ging helemaal stuk met die dolfijn! Er zitten ook nog heel veel leuke liedjes in... ...Zodra het gezelschap superhelden word, is het ook nog wel leuk. - Roeltje

Box Office

Het productiebudget van The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water bedroeg zo'n $74 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een waanzinnige $55,4 miljoen en eindigde op een prima $163,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller flink wat hoger uit: $312,0 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op $2,9 miljoen.


Film: The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juni 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Nederlands Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: On the Surface | Underwater Awesomeness | Bikini Bottom Boogie | Deleted/Extended/Alternate/Test Scenes | EAN: 5053083032241 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-Ray | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor één van de eerste filmposter.

Beeld & geluid

Het beeld van deze animatiefilm, deels gecombineerd met live-action, pakt erg fraai uit. Het gedeelte onder water doet nog erg aan als de bekende animatieserie, maar eenmaal boven water oogt het geheel enorm scherp, ook in de diepte, en zijn de kleuren (nog) krachtiger. De visuele effecten zijn ook erg mooi en kleurrijk. Erg netjes. De DTS-HD track laat de nodige surround geluiden horen en weet zich uiteraard ook te onderscheiden door de flink aanwezige muzikale ondersteuning.

Extra's

De extra's zijn opgedeeld in vier 'hoofdstukken'. De eerste heet On the Surface en focust zich op de avonturen op 'het droge'. Van de zes toevoegingen is Becoming Burger Beard over Antonio Banderas' personage het aardigst. Ook Making the Burger Mobile Chase Sequence is even leuk om te kijken, aangezien er wordt gekeken naar de totstandkoming van een van de grotere actiescènes. Interessanter zijn de twee extra's Plankton Rules the World! en Bikini Bottom Confidential: Rock Stars of the Sea uit het hoofdstukje Underwater Awesomeness. Beide featurettes nemen de kijker mee naar SpongeBobs onderwaterwereld, alleen dan de échte. Leuk voor jong en oud.

Dan is er het hoofdstuk Bikini Bottom Boogie, waaronder veel muzikale extra's te vinden zijn. Ook met de videoclip "Squeeze Me" van N.E.R.D. Als laatste is er een hele reeks verwijderde, verlengde en alternatieve scènes en testscènes te bekijken.

Best leuke en gewaagde SpongeBob-film; op een uitstekende Blu-Ray schijf

Met enige nostalgie, mooie 3D-animaties en leuke rollen van de menselijke cast is Sponge Out of Water best te pruimen. Het was een redelijk gewaagde stap, maar waarschijnlijk heeft vooral SpongeBobs naamsbekendheid de film gered. Vermoedelijk kreeg de merchandise-verkoop ook weer een gewenste boost. Ondertussen is duidelijk dat er een vervolg in ontwikkeling is.

Deze Blu-Ray uitgave is erg leuk voor de kids. Naast een prima beeld en geluid zijn er leuke en speelse extra's te bekijken. Hieronder de online featurette 'Our World', waarin wordt ingezoomd op SpongeBobs overstap naar de echte wereld:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair