Digitale gerestaureerde versie van 'La Meglio Gioventù' opnieuw in de bioscoop

Schitterende familiekroniek vertelt over veertig jaar Italiaanse geschiedenis.

Het Italiaanse familiedrama La Meglio Gioventù was ten tijde van de release in 2003 een enorm kassucces. In Nederland en België alleen al bezochten maar liefst 300.000 mensen de film, die in twee delen van elk drie uur werd vertoond in de filmhuizen. Wie de film indertijd gemist heeft, of opnieuw wil genieten van dit meeslepende familie epos, kan vanaf vandaag in een select aantal filmhuizen terecht om een digitaal gerestaureerde versie van de film te bekijken. Later dit jaar zal deze digitaal gerestaureerde versie ook uitkomen op DVD en Blu-ray.

La Meglio Gioventù was oorspronkelijk bedoeld als tv-serie, alleen vond de omroep die het had besteld het eindresultaat niet geschikt voor een groot publiek. Overtuigd van de kwaliteit van de film, toonde de producent vervolgens de film aan de selectiecommissie van het Festival van Cannes 2003. Die selecteerden hem direct in de sectie Un Certain Regard, waar hij bovendien ook uitgeroepen werd tot Beste Film.

Zoals alle Europese tv-series destijds, was deze opgenomen op een filmrol en afgemonteerd op een drager in televisiekwaliteit. Van die televisiemaster werden vervolgens de 35mm-prints gemaakt voor Cannes en tevens voor de internationale cinemarelease destijds. Voor het maken van de huidige digitale master is men voor het eerst teruggegaan naar het oorspronkelijke negatief van de film. Zo kun je nu voor het eerst de film in volwaardige bioscoopkwaliteit zien. De film zal in ieder geval deze zomer te zien zijn in Kriterion Amsterdam, The Movies Amsterdam, The Movies Dordrecht, Chassé Breda, Lux Nijmegen, Cinema Oostereiland Hoorn, Kijkhuis Leiden en Filmtheater Voorschoten.



NieuwsFilm

meest populair