Geen derde Bond-film voor Sam Mendes

De regisseur vindt het na Spectre welletjes geweest.

Regisseur Sam Mendes bracht ons in 2012 het zeer succesvolle Skyfall en vertelde toen niet nog eens een Bond-film te zullen regisseren. Toch begon hij eerder dit jaar met de opnames van Spectre. Of hij dan een derde keer terug zal keren? Nee, als het aan Mendes ligt, is dat niet het geval.

”Spectre is een grotere film van Skyfall. Spectre is op meer plaatsen opgenomen. We waren in Mexico City, Tangiers, de noordelijke Sahara, Rome, de Alpen en Londen,” begon Mendes. ”We hebben grote delen van Londen afgesloten. Iedereen wiens avond verpest is vanwege het verkeerd rond de Westminster Bridge… Ik bied mijn excuses aan. Het was een gigantische onderneming. Eén van de meest belonende momenten voor een regisseur dient zich aan als je klaar bent met de opnames.”

Maar daarmee is de boel nog lang niet voorbij. ”Het begint opnieuw met de editing. Je regisseert een film vier keer: als hij geschreven wordt, als je de cast zoekt en voorbereidt, als je het geheel opneemt en dan als je begint met de editing en de muziek toevoegt. Dat vierde deel is pas het begin. Als je goed wil zijn als regisseur, wil je bij elk departement zijn en wil je alles beïnvloeden. Het is jouw film en reflecteert derhalve jouw visie.”

Hij heeft de film dan ook precies zo gemaakt als hij wil. Toch zal hij niet terugkeren voor een derde film in de franchise. ”Ik zei ‘nee’ tegen de laatste en eindigde ermee dat ik hem toch maakte. Vervolgens kreeg ik dat van al mijn vrienden te horen, waaronder Michael Atherton [voormalig cricket captain van Engeland], die het heerlijk vond om me eraan te herinneren dat ik de vorige keer ook nee zei en hem toch maakte. Maar ik denk echt dat het nu wel zo’n beetje gedaan is. Vijf jaar voor twee films… Het voelt nu bijna, ondanks dat we pas net klaar zijn met de opnames, als één grote ervaring. Het is een ding dat je leven verandert, maar ik denk niet nog eens die weg in te kunnen slaan. Het is meer een keuze voor een bepaalde levensstijl dan een baan. Je moet alle andere dingen die je wil laten liggen.”

Vinden jullie het ook goed geweest? Moet Mendes na Spectre daadwerkelijk het stokje overdragen, of toch maar terugkeren? De nieuwe Bond-film gaat op 6 november in première.



NieuwsFilm

meest populair