Haugesund zet Scandinavische film in de spotlight

Noorse filmfestival krijgt dit jaar een Frans tintje met speciaal programma.

Het Haugesund Norwegian Film Festival is 15 augustus van start gegaan en het programma van dit jaar belooft een mooie mix van Scaninavische en Franse films te worden. Hoogtepunten van de 43e editie van dit festival vormen The Wave van Roar Uthaug, Louder than Bombs van Joachim Trier en Stig Björkmans Ingrid Bergman — In Her Own Words.

Een apart onderdeel genaamd French Touch zal een hommage brengen aan de Gallische cinema. Hierin wordt onder meer Philippe Garrels In the Shadow of Women, dat in Cannes in première ging bij de Cannes Directors’ Fortnight. Ook The Measure of a Man is te zien, waar Vincent Lindon de beste acteur prijs voor kreeg in Cannes. Het programma wordt aangevuld met The Connection met Jean Dujardin en Gilles Lellouche, Breathe van Melanie Laurent en Arnaud Desplechins My Golden Years.

"De editie van dit jaar heeft een sterk Frans tintje," zei Håkon Skogrand, de artistieke directeur van het festival. "Bijna de helft van de films die we dit jaar vertonen zijn gefinancierd met Frans geld." Skogrand gaf toe dat het festival niet bekend staat als plaats waar grote films hun première beleven, maar dat het festival er meer op is gericht om Noorse distributie van Scandinavische titels voor elkaar te krijgen.

Het hoofdprogramma bevat naast de Scandinavische titels met name films die het goed hebben gedaan op andere festivals, zoals Berlijn- winnaars Taxi en 45 Years.



NieuwsFilm

meest populair