Quentin Tarantino niet geheel tevreden met 'It Follows'

Nochtans vond hij de onafhankelijke horror van David Robert Mitchell meer dan geslaagd.

Eerder dit jaar bezocht It Follows van regisseur David Robert Mitchell onze bioscopen. De horrorfilm wordt in het algemeen vruchtbaar omarmt, met name door de critici. Ook filmmaker Quentin Tarantino, wiens The Hateful Eight volgend jaar uitkomt, woonde de prent bij en gaf aan: "Het was de beste uitgangspunt die ik sinds een hele, hele, hele lang tijd in een horrorfilm heb gezien." Daarentegen vermeldde hij ook: "Het is één van die films die zo goed is, dat je er boos op wordt omdat hij niet geweldig is."

Één van zijn problemen zou te maken hebben met de regels die in de film voorkomen. Het plot draait om de 19-jarige Jay (Maika Monroe), die na een onschuldige seksuele ervaring geteisterd wordt door een wezen dat stapvoets op haar afloopt en alleen zij kan zien. Aangezien Jay er niet achter wil komen wat er gebeurt wanneer 'het' haar inhaalt, slaat ze met enkele vrienden op de vlucht. Wat Tarantino hieronder vermeldt kan spoilers bevatten.

"De regisseur had zijn mythologieën recht moeten houden: de regels werden links en rechts verbogen. We zien hoe de slechteriken zijn, nooit onverschillig. Ze bezitten altijd een bepaalde uitdrukking en ze komen altijd progressief op je af. Maar in de bioscoop denkt die gozer dat hij een vrouw in een gele jurk ziet. Het meisje zegt: "Welke vrouw?" Dan realiseert hij zich dat het een achtervolger is. Wist hij dat dan niet toen hij haar zag? Ze staat louter in de deuropening, lacht naar hem, en het valt hem niet onmiddellijk op? Je zou denken dat hij, van alle mensen, weet hoe je zo snel mogelijk zo'n ding moet spotten. Wij zagen ze ook tussen de extra's."

De 52-jarige regisseur vervolgt over het wezen en de finale: "De film blijft zulk soort dingen doen, ze houden zich niet aan de regels die ze stichten. Zoals, je kan de slechteriken in het hoofd schieten, maar dat werkt slechts voor tien secondes? Nou, daar zit verdomme helemaal geen logica in. Hoe zit dat? En dan, plotsklaps, worden die wezens agressief, rapen ze apparaten op en smijten die naar mensen? Nu zijn ze strategieën aan 't maken? Dat deden ze nooit voorheen. Ik geloof niet dat 'het' slimmer wordt wanneer het in het zwembad terechtkomt. Dat zijn ze niet."

Hoewel Tarantino gelijk heeft in een aantal zaken, onthulde David Robert Mitchell eerder dat het niet zo eenvoudig ligt. We zouden expres in het donker gehouden worden, wat betreft de regels. De kijkers zouden enkel weten waar de karakters in de horror van op de hoogte zijn. Informatie die van mond tot mond is doorgegeven. "Het zijn de regels die, die jongen zelf heeft uitgevonden naar zijn belevenissen. Het zijn dus niet echt mijn regels," zegt Mitchell. "Het zijn de regels van die gozer, en hij zit er waarschijnlijk dicht in de buurt, maar we moeten ons afvragen hoe nauwkeurig hij is."



NieuwsFilm

meest populair