It Follows

It Follows (2014)

It doesn't think. It doesn't feel. It doesn't give up.

David Robert Mitchell zet met een steengoede griezelfilm de Amerikaanse horror weer op de kaart.
play

7,5 details

  • 100 Min
  • Horror
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
100 Min Verenigde Staten

Jay is een 19-jarige tiener die seks heeft met een jongen van school en is vanaf dat moment vervloekt is. Ze wordt geplaagd door vreemde visioenen en heeft continu het gevoel dat ze door iets of iemand wordt gevolgd. Jay en haar vrienden doen er alles aan om een einde te maken aan deze vreselijke gebeurtenissen.

Regie
David Robert Mitchell
Cast
Keir Gilchrist, Lili Sepe, Linda Boston, Loren Bass, Jake Weary, Maika Monroe, Daniel Zovatto, Olivia Luccardi, Ruby Harris, Bailey Spry, Debbie Williams, Carollette Phillips, Charles Gertner, Leisa Pulido, D.J. Oliver.
Budget
$ 2.000.000
Opbrengst
$ 13.500.000
Release
17.05.2014
Release NL
23.04.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: David Robert Mitchell | Cast: Maika Monroe (Jay Height), Lili Sepe (Kelly Height), Keir Gilchrist (Paul), Olivia Luccardi (Yara), Daniel Zovatto (Greg), Jake Weary (Hugh), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2014

Het komt niet vaak voor dat een horrorfilm zijn debuut beleeft op prestigieuze festivals als Cannes en Toronto alvorens in de reguliere bioscopen te verschijnen. Gelukkig is It Follows van regisseur David Robert Mitchell dan ook allesbehalve een doorsnee griezelfilm. Vernieuwing binnen het genre komt steeds vaker op het tweede plan te staan, maar It Follows laat de meest vastgeroeste trends van de laatste jaren opvallend links liggen. Verwacht dus geen krakende oude spookhuizen, bezeten kinderen of de tot in den treure gekopieerde 'found footage'-insteek. In plaats daarvan levert Mitchell een originele retrohorror af, die ondanks een grote hommage aan de jaren tachtig aangenaam tijdloos aanvoelt.

Voor de optimale beleving kun je – zoals wel vaker het geval – It Follows voor de eerste keer het best bekijken met zo min mogelijk voorkennis. Het is echter onmogelijk om iets te vermelden over het creatieve uitgangspunt van het plot zonder een paar details weg te geven. Voor wie dus het liefst zo onbevangen mogelijk in de film wil stappen, is het aan te raden om hier te stoppen met lezen en verder te gaan bij de volgende alinea. In een van de eerste scènes van de film krijgt een date tussen twee tieners een onaangename wending. Na het uitvoeren van de liefdesdaad blijkt de jonge tiener Jay een vloek te hebben overgenomen van bedpartner Hugh. Vanaf dat moment wordt Jay overal gevolgd door een mysterieuze kwaadaardige entiteit. Hoewel deze niet al te snel is en altijd in een rechte lijn op haar afloopt, kan hij iedere vorm aannemen en geeft hij nooit op. Hugh adviseert haar de vloek zo snel mogelijk door te geven en neemt daarna gauw de benen.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

It Follows Nieuwsberichten