Cary Fukunaga over zijn vertrek bij 'It'

De regisseur en filmstudio New Line zaten totaal niet op één lijn.

Het was lang de bedoeling dat Cary Fukunaga een nieuwe verfilming van Stephen Kings It zou gaan maken, maar in mei kwam het nieuws naar buiten dat de True Detective-regisseur ervan afzag. Ze zaten halverwege de preproductie en Will Poulter was al aangesteld voor de rol van de angstaanjagende clown Pennywise, maar plots werd alles van tafel geveegd. Fukunaga - die het stokje inmiddels heeft doorgegeven aan regisseur Andy Muschietti (Mama, 2013) - heeft zich nu uitgelaten over het teleurstellende verloop.

De regisseur was van plan om twee films te maken: één over de groep jeugdvrienden die het opneemt tegen het onbeschrijfelijke kwaad en één over hun hereniging 25 jaar later. Dit was geen probleem voor filmstudio New Line en ook het magere budget van 32 miljoen dollar was voldoende. Het probleem zat hem in het creatieve proces, aldus Fukunaga tegenover Variety:

"Ik probeerde een onconventionele horrorfilm te maken. Dit paste echter niet in het plaatje van New Line, dat liever zag dat ik een minder radicale aanpak zou hanteren. Ze wilden dat ik een conventioneel scenario schreef, maar ik ben van mening dat je pas een goede Stephen King-film krijgt als je juist aan de conventies voorbijgaat."

Fukunaga en New Line werden het ook niet eens over Pennywise, de clowngedaante die het kwaad meestal aanneemt. De regisseur zegt hier het volgende over:

"Ik wilde van Pennywise meer maken dan enkel een clown. Ik dacht na over de meest sadistische wijze waarop hij angst zou kunnen zaaien. Ook wilde ik de kinderen een leven geven, in plaats van oppervlakkige bangeriken van ze te maken. Het creëren van persoonlijkheden en karakterontwikkeling kost nu eenmaal tijd. Dit is een langzaam proces, maar het is het waard. Jammer genoeg zat New Line helemaal niet op echte personages te wachten. Zij willen enkel stereotypes en schrikmomenten. Alles wat ik bedacht werd afgewezen. We waren simpelweg niet met dezelfde film bezig."

Fukunaga had samen met co-scenarist Chase Palmer gebruikgemaakt van herinneringen uit hun eigen jeugd. De regisseur weet niet zeker of deze persoonlijke aanpak - ondanks de goedkeuring van King zelf - uiteindelijk zou hebben aangeslagen bij de fans.

Vinden jullie het jammer dat we Fukunaga's versie van It nooit te zien zullen krijgen? Laat vooral van je horen!



NieuwsFilm

meest populair