Joseph Gordon-Levitt heeft Edward Snowden ontmoet

De acteur wilde de klokkenluider oog in oog spreken, om te weten hoe hij daadwerkelijk is.

Om een specifiek hoofdpersonage in een biografische film zo goed mogelijk uit te beelden, trachten toegewijde acteurs hun inspiratie uit de werkelijke bron te onttrekken. Voor Joseph Gordon-Levitt geldt hetzelfde, hoewel hij oorspronkelijk niet mocht onthullen Edward Snowden gesproken te hebben. De klokkenluider, die zich momenteel in Rusland schuilhoudt, lekte in 2013 via de media belangrijke documenten uit van spionageactiviteiten die door de NSA uitgevoerd zijn. Voor Hollywood en regisseur Oliver Stone genoeg stof om er 'n film over te maken.

De 34-jarige The Dark Knight Rises-acteur ging er met The Guardian kort op in over het ontmoeten van Snowden. "Hij verkeerde in een goede bui, goedgehumeurd. Aan zijn toon was overduidelijk te horen dat hij graag naar huis zou willen komen. Hij wil niet in Rusland wonen, absoluut niet." Zoals boven vermeldt was de ontmoeting een geheime, maar Gordon-Levitt wilde het graag doen om zodoende de persoon te leren kennen die hij zou spelen. "Ik wilde zowel zijn sterke als zijn zwakke punten observeren."

Volgens Gordon-Levitt was de klokkenluider "barmhartig, vriendelijk en belangstellend." Of wat de voortvluchtige deed juist was, onthulde hij enigszins cryptisch. "Toen ik vertrok wist ik zonder twijfel dat Snowden zijn daden beging, omdat hij het juist achtte en daarmee zijn geliefde land zou helpen. Zoals hijzelf zou zeggen is het niet aan hem om te zeggen of het goed of verkeerd was om dat te doen. Dat moet het publiek zelf beslissen, en dat moedig ik wie dan ook aan. Ik wil niet de acteur-gozer zijn die zegt: 'Je zou naar mij moeten luisteren! Wat hij heeft gedaan is juist!' Dat is niet aan mij, ondanks dat ik daar wel in geloof - dat wat hij heeft gedaan, juist is."

De politieke/thriller Snowden moet ergens in 2016 uitkomen. De rest van de cast bestaat o.a. uit Shailene Woodley, Scott Eastwood, Timothy Olyphant, Melissa Leo, Nicolas Cage, Tom Wilkinson en Zachary Quinto.



NieuwsFilm

meest populair