Blu-ray recensie: 'Ex_Machina'

Mooie uitgave met genoeg extra’s.



Regie: Alex Garland | Cast: Domhnall Gleeson (Caleb), Oscar Isaac (Nathan), Alicia Vikander (Ava) | Speelduur: 108 minuten | Bioscooprelease: 30 april 2015 | FilmTotaal recensie: 3,5 sterren

Alex Garland staat bekend om zijn boeken en filmscenario's. Zo schreef hij het boek The Beach (waar een film met Leonardo DiCaprio van gemaakt werd) en de scenario's van films als Dredd en 28 Days Later. Begin dit jaar maakte hij de overstap naar de regiestoel. Met Ex_Machina beleefde hij een indrukwekkend debuut, dat nu op Blu-ray en Dvd verkrijgbaar is.

In de niet al te verre toekomst komt kunstmatige intelligentie echt tot leven. In het huis in de bergen van een begaafde internet miljardair doet een jonge man mee aan een experiment; het testen van kunstmatige intelligentie in het lichaam van een schitterende robot-vrouw. Het experiment wordt een psychologisch gevecht, een driehoeksverhouding, waarin loyaliteit wordt verscheurd tussen man en machine.


Waardering

Ex_Machina is bijna universeel positief ontvangen. Critici én publiek zijn erg te spreken over dit regiedebuut van Alex Garland. Op RottenTomatoes blijkt bijvoorbeeld dat de film een score van 92% heeft: van de 209 recensies die redacteuren van de site bekeken, waren er 192 positief. De consensus: "Ex Machina steunt zwaarder op ideeën dan effecten, maar is visueel nog altijd een mooi opgepoetst werk. En een ongewoon meeslepende sci-fi film."

Ikzelf gaf de film in mijn recensie voor FilmTotaal 3,5 sterren. Mooie effecten en goede ideeën ten spijt: er klampten ook een aantal zwakke punten aan de film, waaronder het einde. Maar: "de combinatie van sterk acteerwerk, actuele thematiek, prachtige visuele effecten en een goed verhaal Ex_Machina [maakt] een meer dan geslaagd regiedebuut."

Op de IMDb staat de film op een gewogen gemiddelde van een 7,7. Er stemden in totaal op moment van schrijven 167.797 mensen, en de meesten van hen gaven de film een 8 (34,7%). Andere mensen gaven een 7 (23,2%) en een 9 (19%). Op FilmTotaal kreeg de film tot dusverre 29 stemmen en staat deze in totaal op een 8,5.

Box Office

Voor het maken van Ex_Machina kreeg Alex Garland beschikking over een budget van zo'n 15 miljoen dollar. In totaal haalde de film wereldwijd 36,8 miljoen dollar op. Daarvan komt 25,4 miljoen dollar uit de Verenigde Staten en 11,4 miljoen dollar uit andere landen in de wereld. De landen waar de film het best presteerde zijn: het Verenigd Koninkrijk (3,8 miljoen dollar), Italië (864.385 dollar), Australië (544.262 dollar), Zuid-Korea (414.996 dollar) en Oekraïne (408.094 dollar).

In Nederland werd nauwelijks iets verdiend met de film: in totaal 89.727 euro. Erg vreemd is at niet, want de film draaide slechts 1 week in de bioscopen. Hij opende op 8 schermen, met een gemiddelde opbrengst van 7.384 euro in zijn openingsweekend.



Blu-ray: Ex_Machina | Discs 1 | Retail release: September 2015 | Beeld: 1080p 2.40 : 1 | Geluid:: DTS-HD Master Audio 5.1: Engels / DTS Digital Surround 5.1: Frans, Duits, Spaanse, Italiaans e.a. | Ondertitels: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Zweeds e.a.| EAN: 5-053083-037062 | Met dank aan: Universal

De Blu-ray is een standaard keepcase met voorop een van de posters van de film. Waar een aantal posters de drie hoofdpersonen tonen, laat deze juist alleen Ava zien (een prachtige en zeer overtuigende rol van Alicia Vikander). Achterop vind je meer details, waaronder een synopsis, beelden uit de productie en de gebruikelijke technische informatie. Verder tref je binnen in een blaadje aan met een ultra violet code, zodat je de film overal kan bekijken.

Beeld & geluid

Het beeld is grotendeels scherp, maar hier en daar valt op dat de lijnen niet overal ontzettend scherp zijn. Dit is vooral het geval in scènes die zich buiten afspelen. Daar lijkt iets met de kleuren aan de hand te zijn. Maar verder zie je genoeg details, waaronder bijvoorbeeld op het lichaam van Ava, maar ook de gezichten van Nathan en Caleb. De donkere scènes zijn verder wat groezelig, waardoor ze niet heel lekker wegkijken. Al met al is de beeldkwaliteit echter prima en lijken de keuzes voor kleuren bewust te zijn.

Wat de audio betreft zit het verder erg goed. De subtiele achtergrondmuziek komt precies zo als in de bioscopen uit de boxen en dat zorgt voor een bijzonder gevoel tijdens het kijken. Dialoog, dat ook zo ontzettend belangrijk is in deze film, komt ook altijd even scherp uit de boxen en de omgevingsgeluiden (als die er zijn, want soms hoor je bijna de stilte) horen zich ook mooi aan.

Extra's

Er zitten redelijk wat extra's op deze schijf, waaronder een aantal mini-documentaires. Deze brengen leuke details over de film onder het licht. Denk maar aan de achtergrond van het verhaal (en de daarmee verbonden Turing-test), het casten van de hoofdpersonen die erg op elkaar ingespeeld zijn en het maken en ontwerpen van Ava.

Conclusie: Mooie uitgave met genoeg extra's

Deze eerste film van Alex Garland krijgt de Blu-ray uitgave die het verdient. De focus ligt op het geluid, dat o zo belangrijk is in deze productie, gezien het sterk op dialoog leunende verhaal. Het beeld is uiteraard ook van hoge kwaliteit, maar laat hier en daar steken vallen. Toch kan deze film niet in je collectie ontbreken, vooral niet als je het eerdere werk van Garland waardeert. Ex_Machina is een mooie regiedebuut dat hoopvol stemt voor de toekomst.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair