Geena Davis vraagt om gelijke rechten bij het London Film Festival

Davis zwil meer sterke vrouwen zien in belangrijke filmrollen in familiefilms.

Het BFI London Film Festival opende woensdag met de Suffragette, waardoor het door de organisatoren als snel het label kreeg The Year of the Strong Woman. Naast de openingsfilm zouden nog meer events worden gehouden rond gelijkheid van vrouwen en een daarvan vond op dag twee van het festival plaats door middel van een symposium geleid door Geena Davis.

De actrice heeft zelf een instituut Institute on Gender in Media dus het onderwerp van gelijkheid voor man en vrouw is iets dat haar erg aan het hart ligt. Ze gaf in Londen aan dat in de entertainment industrie veel minder vrouwen rollen hebben, dan mannen. Het ergste vond ze dat de rollen die vrouwen wel speelden, vaak stereotypes waren die een verkeerd en schadelijk signaal stuurden naar jongens en meisjes.

"De resultaten zijn schokkend. In een wereld dat half bewoond wordt door vrouwen, sturen we in de 21e eeuw een boodschap dat vrouwen en meisjes minder waarde hebben dan mannen en jongens," zei ze in de BFI Southbank. "In familiefilms heb je meestal drie mannelijke personages per vrouwelijke rol met tekst. Onderzoek laat ook zien dat als vrouwelijke personages er wel zijn, ze vaak sterotypes zijn of erg worden geseksualiseerd."

Ook was ze niet te spreken over rollen van vrouwen en meisjes in animatiefilms. Ze droegen ook in geanimeerde vorm te weinig kleding en hadden een te dunne taille. "Hoe kan je daar zelfs een wervelkolom in krijgen," zei ze daarover. Verder vond ze de manier waarop vrouwelijke banen werden afgebeeld in films niet door de beugel kunnen. "In het echt hebben vrouwen 21 procent van alle politieke posities ter wereld, maar in een studie kwam naar voren dat van de 127 politieke personages [in films] maar 12 door vrouwen werden vervuld."

Door naar series te kijken zouden meiden zich volgens haar het gevoel krijgen met elk uur steeds minder opties te hebben als carrière, terwijl mannelijke kijkers met het uur meer seksist zouden worden. Davis zei dat haar instituut het bevindingen direct aankaartte bij de makers van films en series en dat er zodoende al heel wat projecten waren aangepast. Ze zouden namelijk geen idee hebben gehad, dat ze de vrouwen buitensloten en hierdoor geschokt zijn geweest.



NieuwsFilm

meest populair