John Carpenter wint rechtszaak omtrent actiefilm 'Lockout'

De prent met Guy Pearce lijkt te veel op 'Escape from New York.'

Wie na het kijken van Lockout dacht "Wat lijkt die film zo verdraait veel op 'Escape from New York," heeft vanaf heden officieel gelijk. Regisseur John Carpenter kwam tot dezelfde conclusie en was daar niet bepaald tevreden mee. Daaropvolgend klaagde hij de makers van de sciencefictionfilm uit 2012 aan wegens plagiaat, waaronder productiebedrijf EuropaCorp en scriptschrijvers Luc Besson, James Mather en Stephen St. Leger. Een Franse rechter is tot de beslissing gekomen dat de scenaristen inderdaad van de Kurt Russell-vehikel uit 1981 geleend hebben.

Het gerechtshof achtte het niet vreemd dat de thema van een film opnieuw toegepast kan worden voor een ander project, maar de vele overeenkomsten tussen de films zorgden ervoor dat de 67-jarige regisseur in het gelijk gesteld werd. Zo zouden de helden uit beide titels (Snake Plissken en Marion Snow) allebei opstandig, heroïsch en cynisch zijn, veroordeeld tot een celstraf met de mogelijkheid daar onderuit te komen door de president of zijn dochter te redden, en moeten ze ergens onopgemerkt infiltreren. Actiescènes en het overlijden van diverse personages werden ook als gelijkenissen meegerekend. Evenals het behouden van geheime documenten aan het einde van de film.

De verschillen tussen de films zouden voor Lockout niet genoeg zijn om als origineel bestempeld te worden. Volgens de rechtbank is Escape from New York als het ware gereproduceerd. EuropaCorp heeft nu het bevel gekregen om diverse schadevergoedingen uit te keren, waaronder 50.000 euro aan de persoon die de rechten van Lockout bezit, 20.000 euro aan Carpenter en 10.000 aan Nick Castle. Laatstgenoemde schreef samen met Carpenter het scenario van Escape from New York.



NieuwsFilm

meest populair