Alles over 'Spectre'

De duurste Bond-film ooit gaat eindelijk in première.

Komende donderdag komt de film Spectre uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 29 oktober in première.

Spectre


Duur: 148 minutenGenre Actie, Avontuur, ThrillerBudget: 300 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieSam MendesScenario John Logan, Neal Purvis e.a.Daniel Craig James BondChristoph Waltz Franz OberhauserRalph Fiennes M.Léa Seydoux Madeleine SwannMonica Belluci Lucia Sciarra
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Een cryptisch bericht vanuit het verleden stuurt James Bond op een missie naar Mexico-Stad en uiteindelijk Rome, waar hij Lucia Sciarra ontmoet. Zij is de mooie weduwe van een beruchte crimineel. Bond infiltreert bij geheime ontmoetingen en ontdekt het bestaan van de duistere organisatie SPECTRE. In Londen zet Max Denbigh, het nieuwe hoofd van het Centre for National Security, vraagtekens bij Bonds acties en vraagt zich af wat nog het doel is van de MI6, geleid door M. In het geheim weet Bond Miss Moneypenny en Q. achter zich te krijgen en zij helpen in een onderzoek naar Madeleine Swann, de dochter van Bonds oude aartsvijand Mr. White, die mogelijk de sleutel is voor het ontrafelen van het web rond SPECTRE. Als een dochter van een huurmoordenaar snapt zij Bond als geen ander. Als Bond naar het hart van SPECTRE kruipt, leert hij de ijzingwekkende connectie kennen tussen zichzelf en de vijand die hij zoekt.

Wat is SPECTRE?

SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) is een fictieve criminele organisatie in de boeken van auteur Ian Fleming. De organisatie maakte zijn debuut in het boek Thunderball (1961) en de film [film=]Dr. No[/film] (1962). De organisatie bestaat vooral uit oud-Nazi's, die de Tweede Wereldoorlog overleefden en hun werk voort wilden zetten. De grote man achter de organisatie is Ernst Stavro Blofeld (van Christoph Waltz wordt gezegd dat hij deze rol speelt en dat de naam Oberhauser niets meer dan een dekmantel is). Hij leidt de organisatie en is de oprichter ervan. Blofeld wil de machtsbalans van de werel verstoren en uiteindelijk zelf de grote leider worden.

Eerste reacties

Tot dusverre zijn er 35 recensies geteld op RottenTomatoes. Daarvan was volgens de site 83% positief, waarmee de film met ruime marge 'fresh' is. "Spectre duwt Daniel Craigs herstarte Bond verder naar het glorieuze, actiegedreven spektakel van eerdere films, hoewel het ook steunt op de 007-formule." Als de aantallen sterren en cijfers van filmrecensenten meegenomen worden, komt de site op een gemiddeld cijfer van 7.1/10.

Box office prestaties

Na het monstersucces van Skyfall, dat wereldwijd 1,1 miljard dollar ophaalde, waren EON Productions en Sony Pictures meer dan bereid veel geld in een vervolg te stoppen. Vandaar dat het de duurste film in de franchise ooit is: het oorspronkelijke budget bedroeg 300 miljoen dollar en liep volgens de laatste berichten uiteindelijk op naar 350 miljoen dollar. De verwachting dat de film dat gemakkelijk terugverdient. In de VS zou de film openen met 96 miljoen dollar, meer dan Skyfall (dat 88 miljoen dollar ophaalde bij zijn opening). In totaal zou de film uiteindelijk rond de 300 miljoen dollar verdienen daar, waarmee de prestaties bijna gelijk zijn aan die van Skyfall.

Wereldwijd wordt eenzelfde opbrengst als Skyfall verwacht. Daarmee zou de film op zo'n 800 miljoen dollar uitkomen buiten de VS en in totaal dus stranden rond de 1 miljard dollar. In Nederland gaat de film het waarschijnlijk ook behoorlijk goed doen. De opening vindt plaats op maar liefst 323 schermen, anderhalf keer zoveel als Skyfall. Mocht de film ook anderhalf keer zoveel verdienen, wordt zo'n 3,5 miljoen euro verdiend in het openingsweekend alleen al. De totale recette van de film zal ook gigantisch zijn en vermoedelijk behoort Spectre uiteindelijk tot de best verdienende films van het jaar. We gaan uit van een opbrengst rond de 18 miljoen euro.

Trivia

Gary Oldman werd benaderd voor de rol van Oberhauser, maar hij weigerde. De acteur wilde niet zes maanden over de wereld moeten reizen voor de productie van de film. Dit is de vierde keer dat Daniel Craig als James Bond te zien zal zijn. Ondanks wat elkaar tegensprekende commentaren, heeft de acteur nog een contract voor een vijfde film. Oorspronkelijk zouden Spectre en Bond 25 back-to-back opgenomen worden.

•


•


•




NieuwsFilm

meest populair