Blu-Ray Review: Mad Max: Fury Road

Fantastische uitgave van een even zo fantastische film.


Regie: George Miller | Cast: Tom Hardy (Max Rockatansky), Charlize Theron (Imperator Furiosa), Nicholas Hoult (Nux), Hugh Keays-Byrne (Immortan Joe), Rosie Huntington-Whiteley (Splendid), Zoë Kravitz (Toast) e.a. | Speelduur: 120 minuten | Bioscooprelease: 14 mei 2015 | FilmTotaal recensie: Mad Max: Fury Road

De eerste trailer van Mad Max: Fury Road was gelijk een lust voor het oog en regisseur George Miller zorgde er alles behalve voor dat de liefhebber van brute actie teleur werd gesteld. De vierde Mad Max-film en de eerste in 30 jaar bleek namelijk een groot doldwaas actie-avontuur, waarbij je geen moment rust krijgt. En eigenlijk leek iedereen zich er - geheel terecht - mee te kunnen vermaken.

Met 97% noteerde Fury Road uitstekend op Rotten Tomatoes en het publiek zorgde ervoor dat de film zich kon nestelen in de IMDb Top 250. Financieel gezien kon de R-rated film iets minder overtuigen, maar vooralsnog lijkt de opbrengst genoeg om een opvolger te rechtvaardigen. Onlangs verscheen Mad Max: Fury Road op Blu-ray.

Synopsis

Achtervolgd door zijn turbulente verleden, is Mad Max ervan overtuigd dat hij alleen kan overleven als hij in zijn eentje opereert. Toch komt hij in contact met een groep die in een oorlogsvoertuig, bestuurd door de imperator Furiosa, door het 'Wasteland' trekt. De groep is op de vlucht voor de tiran Immortan Joe, van wie iets onvervangbaars is gestolen. De woedende krijgsheer stuurt al zijn bendes achter de rebellen aan, wat uitmondt in een meedogenloze, bloedstollende Road War.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Mad Max: Fury Road bijna compleet "fresh" met 97 procent. De IMDb noteert een prima 8,2 bij ruim 358 duizend stemmen. Hiermee staat het op #133 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de post-apocalyptische actiefilm met een 8,1 (Stem zelf). FT-recensent Kaj van Zoelen kwam tot 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...De film oogt prachtig, de actie is top, de personages zijn zeer interessant en al bij al is dit beslist een van de beste actiefilms van de laatste jaren. Mad Max: Fury Road is een film die beslist gezien moet worden... ...Een aanrader!... - Olrik

Box Office

Het productiebudget van Mad Max: Fury Road bedroeg zo'n $150 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de R-rated actiefilm een mooie $45,4 miljoen en eindigde op een redelijke $153,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit een betere $374,7 miljoen. In Nederland haalde Fury Road een redelijke $2,2 miljoen op.


Film: Mad Max: Fury Road | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: oktober 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: Deleted Scenes | Fury Road: Crash & Smash | Mad Max: Fury on Four Wheels | Maximum Fury: Filming Fury Road | The Five Wives: So Shiny, So Chrome | The Road Warriors: Max and Furiosa | The Tools of the Wasteland | EAN: 5051888209530 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-Ray | Met dank aan: Warner Home Video

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Mad Max: Fury Road zit vastgeklikt in een standaard Blu-Ray keepcase. In de hoes is een code te vinden waarmee de Digitale UV-versie te downloaden is naar een device naar keuze. Voor de vormgeving van de cover is gekozen één van de vele filmposters.

Beeld & geluid

Zoals te verwachten is het beeld van een uitstekende kwaliteit. De kleuren zijn fantastisch en door de goede scherpte pakt het geheel overwegend goed uit. Toch blijken de meest donkere scènes niet helemaal goed uit de verf te komen. Er is namelijk lichte, onnodige grain / ruis aanwezig en dit kan voor sommigen storend zijn. Gelukkig speelt het merendeel van de actie zich in het zonlicht af. De Dolby Atmos geluidstrack voegt hier uiteraard datgene aan toe wat bij de spetterende beelden hoort: oorverdovend geknal en ge-race. In één woord fenomenaal. Vol aan die speakers, de buren hebben maar even pech!

Extra's

Ondanks dat er vooraf werd gesproken dat op de Blu-ray uitgave mogelijk een zwart-wit versie met aangepast geluid terug te vinden zou zijn, is dit er niet van gekomen. Desondanks barst het van de uiteenlopende extra's. De eerste, Maximum Fury: Filming Fury Road, is gelijk ook het omvangrijkst. Het betreft een 'making of' die allerlei facetten - soms wat snel - behandelt. De overige extra's bieden de nodige verdieping. Mad Max: Fury on Four Wheels zoomt bijvoorbeeld geheel in op de meer dan 100 voertuigen in Fury Road.

The Road Warriors: Max and Furiosa laat Tom Hardy en Charlize Theron aan het woord en ze spreken over de uitdagingen tijdens de opnames. Zoals bekend beviel hen de opnames in de woestijn (zeer) zwaar. The Tools of the Wasteland laat de vele rekwisieten zien, leuk! The Five Wives: So Shiny, So Chrome gaat over de vijf vrouwen van Immortan Joe en Fury Road: Crash and Smash laat een aantal pre-productie stunts zien, gekoppeld aan de uiteindelijke versies in de film. Als laatste zijn er drie afgeronde, maar verwijderde scènes te bekijken.

De adrenalineshot van 2015 op een puike Blu-ray uitgave

George Miller levert maar mondjesmaat films af, maar met Fury Road laat hij opnieuw zien dat hij een vakman is. De filmmaker lijkt alles op alles te hebben gezet om dat te creëren waar Mad Max voor staat: chaos. De hedendaagse techniek (en het budget) heeft ervoor gezorgd dat de stunts, omgevingen en het geluid echt fantastisch zijn. Over een vervolg wordt al gesproken, maar deze lijkt nog jaren verwijderd van verschijning. Miller gaat eerst een kleiner project maken en trekt langere tijd uit voor het maken van een film.

Deze Blu-Ray uitgave van Mad Max: Fury Road is zeer netjes, met prima beeld en fantastisch geluid. Het bonusmateriaal is afwijkend van elkaar en dat zorgt voor een interessante blik achter de schermen. Jammer genoeg is er geen zwart-wit versie van de hoofdfilm toegevoegd. Hieronder een online VFX breakdown:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair