Filmboek

Fraai boek - Bond by Design

Niet alleen toont het een mooie ontwikkeling in de franchise, maar ook in vijftig jaar cinema in z'n algemeen.

door Jim Pedd om 08:46 in Filmboek


Bond by Design

Auteurs:Meg SimmonsPagina's:320Release:2015Taal:Engels
Uitgeverij:DK PublishingDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-24118-599-5


Bond-film Spectre gaat bijna in première. Het is, zoals vaak benadrukt wordt, alweer de 24ste film in de franchise. Je zou het bijna niet verwachten met zoveel films, maar de boel is nog springlevend en verdient meer geld dan ooit aan de internationale box office. Het boek Bond by Design gaat in op de ontwerpen die gemaakt werden voor alle films. Daarmee geeft uitgeverij DK een mooi overzicht van ontwikkelingen in de cinema op zichzelf en in de franchise.

Alle films die tot nu toe in de franchise verschenen, beginnend met Dr. No (1962) en eindigend met Skyfall (2012), komen uitgebreid aan bod. Elke film heeft tussen de acht en twaalf pagina's toebedeeld gekregen, waarop een korte maar zeer effectieve schets van de ontwerpen voor de films gegeven wordt. Ontwerpen blijken door de jaren heen over het algemeen eenzelfde insteek gehad te hebben.

Telkens weer wordt voor een personage of set een thema gekozen en aan de hand daarvan worden ontwerpen gemaakt. Zo zie je dat bij de kleding van Miss Moneypenny eerst gekozen wordt voor bloemen als thema, en dat daar op een later moment van afgestapt wordt. Mooi zijn de veelzeggende toelichtingen bij dit soort schetsen. Zo leer je snel meer over de achterliggende gedachte van ontwerpen.

Naast de achterliggende gedachten worden regelmatig ook de pogingen om een set zo realistisch mogelijk te maken besproken. Voor de geheime basis van Dr. No werd gesproken met kernwetenschappers, zodat de reactorkamer die te zien is overeen komt met een echte. Dat soort zaken zijn interessant om te zien.

Maar zoals al aangegeven, beslaat het boek meer dan alleen een franchise. Daar de Bond-films al vijftig jaar gemaakt worden, zie je in dit boek ook een ontwikkeling op het gebied van hoe films ontworpen worden. Waar eerst nog aquarellen en houtskooltekeningen de belangrijkste manieren waren om schetsen te maken, wordt steeds meer gebruik gemaakt van computers. Maar de schetsen krijgen ook meer en meer detail.

Dat is een mooie ontwikkeling om te zien en Bond by Design laat die erg precies zien. Leuk is ook om het boek bij de hand te houden als je een van de films kijkt. Het biedt immers informatie over wat je ziet en de achterliggende gedachte daarvan. Bond by Design is door zijn opzet een groot boek met veel informatie. Het toont een ontwikkeling in de cinema, maar ook in de franchise zelf. Daarmee is het een must-have, niet alleen voor de fan van James Bond! Bond by Design is te koop bij webwinkels als Bol.com, Athenaeum en Libris. Met dank aan DK Publishing voor het recensie-exemplaar.


Lees hier meer boekrecensies van FilmTotaal.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Secret1994goesFilm

Avatar

Zou graag eens van die Bond-boeken kopen... Maar sommigen zijn zo duur :o (zoals bijvoorbeeld the James Bond Archives)

NieuwsFilm