J.J. Abrams over mythische status Luke Skywalker

J.J. Abrams over mythische status Luke Skywalker

Hoe moet het zijn voor iemand als Rey om over Luke en de Kracht te horen?

Er is de afgelopen dagen veel bekend gemaakt over de personages van Star Wars: The Force Awakens. Ook is er de afgelopen weken al meermaals gesproken over het ontbreken van Luke Skywalker (Mark Hamill) in de marketing voor de film. In een artikel van Entertainment Weekly ging regisseur J.J. Abrams in op hoe Luke’s toekomst na Return of the Jedi hem naar de film trok. Vooral de vraag, hoe anderen Luke zien, blijkt daarin een rol gespeeld te hebben.

”Wat me het hardste raakte, was het idee om een verhaal te maken dat zich veertig jaar na Jedi afspeelde. Dat betekende dat er een generatie zou zijn, voor wie Luke Skywalker, Han Solo en Leia een mythe zouden zijn,” vertelde Abrams. ”Ze zouden zo oud en mythisch zijn als het verhaal van koning Arthur. Ze zouden personages zijn waarvan men gehoord heeft, of misschien niet. Het zouden personages zijn waarvan iedereen gelooft dat ze bestaan, of waarvan gedacht wordt dat het sprookjespersonages zijn.”

Een voorbeeld daarvan is volgens Abrams het personage van Daisy Ridley, die op een verre planeet woont. ”Voor iemand die alleen leeft en worstelt zonder formele opleiding of opvangsysteem, wie weet wat die persoon in het letterlijke midden van nergens, ooit gehoord zou hebben over al die dingen, of ooit zou weten en hoeveel die persoon in z’n eentje zou moeten concluderen,” aldus Abrams. ”Dus het idee dat iemand net zou leren dat Jedi echt waren, en dat de Kracht bestaat en dat er een kracht in het universum is die mooi klinkt, maar ook echt bestaat, is voor mij een bijzonder intrigerende notie.”

Mensen die voor de First Order werken weten wie Luke is. Maar de film verandert hoe sommigen, en dan vooral John Boyega’s Finn, daarover denken. ”Finn is opgevoed in de ashopen van het Keizerrijk,” vertelde Boyega. ”Hij heeft geleerd over Luke Skywalker. Hij kent zijn geschiedenis. Voor hem is het alsof hij zich bij het leger voegt en dan leert over de grootste vijanden van het land. Het heeft dat effect op hem. Maar als je kijkt naar de Kracht en de magische dingen die gebeuren, dat is het moment waarop Finn zich daar vragen over gaat stellen. Wat is de Kracht, en welke rol speelt Luke Skywalker daarin?”

De film gaat op 16 december in première.



NieuwsFilm

meest populair