Featured

Wat vooraf ging aan 'Star Wars: The Force Awakens'

Wat is er in dertig jaar tijd gebeurd?

door Jim Pedd om 19:03 in Featured
Nadat Walt Disney in 2012 besloot om Lucasfilm op te kopen, was één ding duidelijk. Er zou een nieuwe filmtrilogie komen. Het oude canon werd, om het maken van een nieuw verhaal mogelijk te maken, volledig geschrapt. Er ontstond een nieuw canon en daar baseren we ons op in dit artikel. De eerste van de nieuwe films gaat op 16 december in première en draagt de titel The Force Awakens. De film zal zich dertig jaar na de gebeurtenissen in Return of the Jedi afspelen. In die dertig fictieve jaren is natuurlijk veel gebeurd. Dankzij boeken, comics en heel veel ander materiaal, kan er een goed beeld geschetst worden van wat precies. Let op, deze special bevat uiteraard spoilers.
Direct na de Strijd om Endor
Return of the Jedi eindigt met de overwinning van de rebellen op het Keizerrijk bij Endor. Zowel Darth Vader als de Keizer komen om het leven en het lijkt erop dat er daarmee een einde komt aan het Keizerrijk. Vooral de overwinningsparades die te zien waren aan het einde van de film impliceren dit. Het tegendeel blijkt waar.

Na het verlies bij Endor besloot het Keizerrijk massaal opstanden neer te slaan, waaronder ook op Coruscant, de hoofdstad van het sterrenstelsel. Ook ontkende men categorisch dat de Keizer dood zou zijn. De strijd was, simpel gezegd, nog lang niet voorbij. De oorlog was pas net begonnen…
Een nieuwe republiek
Na het succes bij de strijd om Endor besloten de rebellen zich om te vormen tot een volwaardige regering. De boel zou voortaan onder de naam New Republic door het leven gaan. De hoofdstad werd gevestigd op de planeet Chandrila, waar Mon Mothma (zie bovenstaande foto) vandaan komt. Zij werd benoemd tot de nieuwe leider van de republiek en kreeg dezelfde noodkrachten als Palpatine ooit had.

Mothma wilde daar snel vanaf en gaf in de weken na de oprichting van de nieuwe republiek haar noodkrachten op. Tegelijk maakte ze een ietwat controversiële keus. Het leger van de rebellen moest verkleind worden en enkel nog dienen als een soort vredesmacht. Admiral Ackbar was daar uiteraard niet blij mee, aangezien het Keizerrijk nog verre van verslagen was.
Onderlinge strijd
Binnen dat Keizerrijk vond ondertussen een heftige onderlinge strijd plaats. Moffs verraadden elkaar en een aantal verklaarden zich tot Keizer. Deze onderlinge verdeeldheid maakte het eenvoudig voor de Republiek om de strijd te winnen. Zo veroverden ze enkele weken na Endor ook de planeten Naboo en Geonosis (waar de Moffs probeerden de robotfabrieken te reactiveren). Het gevolg van dit militaire succes was dat een aantal facties binnen het Keizerrijk overstapten naar de Republiek, die zo complete eenheden en Stardestroyers in handen kreeg.

In een poging hier iets aan te veranderen werd een noodvergadering belegd door de laatste overgebleven facties van het Keizerrijk. Zij ontmoetten elkaar op de planeet Akiva, een feit dat ontdekt werd door piloot Wedge Antilles. Ondanks een belegering ontsnapten de belangrijkste Moffs en besloten ze een laatste slag te leveren om de vooral symbolisch belangrijke planeet Jakku. Helaas verliep die strijd rampzalig en verloor het Keizerrijk zijn grootste Stardestroyer, de Ravager. Het was het voorlopige einde van de strijd, want een wapenstilstand leidde tot een Koude Oorlog.
Uiteenvallend gezelschap
Het vredesverdrag leidde tot het uiteenvallen van het gezelschap van Han, Luke, Leia en Chewie. Ieder ging zijn eigen weg. Leia werd generaal van de nieuwe republiek, een positie die ze samen met Admiral Ackbar belichaamde (uit wantrouwen, want ze geloofden – terecht – dat het Keizerrijk een nieuw leger op zou bouwen). Han en Chewie gingen op een missie om Kashyyyk, de thuisplaneet van de Wookie’s te bevrijden (al dan niet succesvol).

Het grootste mysterie is het lot van Luke. Vlak voor de slag om Jakku wist hij een Force Tree, een boom die ooit in de Jedi Temple op Coruscant stond, te bemachtigen, die ooit in handen van het Keizerrijk was. Een stekje van die boom gaf hij aan de ouders van Poe Dameron (die elkaar ontmoetten tijdens de slag om Endor). Uiteindelijk vertrok hij naar de planeet Devoran om een nieuwe Jedi Order op te richten. Hoe dat verder gaat is uiteraard niet bekend. Dat is één van de vele zaken die nog niet zeker zijn en pas in latere boeken onthuld moet worden.
The Acolytes of Beyond
Voorbij de sterren verzamelden zich verder nog de Acolytes of Beyond. Zij verzamelden objecten van de Duistere Kant van de Kracht, en verwerden tot de Knights of Ren. Zij kochten het lichtzwaard van Darth Vader op van een handelaar. Een adviseur van de Keizer genaamd Tashu, richt ondertussen een eigen sekte op. Hij wilde plannen van Palpatine doorzetten, namelijk op zoek gaan naar de oorsprong van de duistere kant van de Kracht.

Palpatine bleek daarvoor mensen voorbij de bekende ruimte gestuurd te hebben. Maar die missies waren allang in het slop geraakt en daar kon het kleinere Keizerrijk wellicht meer mee. De bedoeling was om de bron van de Duistere Kant te zoeken. Vermoedelijk zijn het deze twee sektes die samen zijn gegaan. De Knights of Ren en het Keizerrijk van Tashu werden wellicht (het is niet zeker) de First Order.
The Force Awakens
Lang niet alle gaten zijn gevuld. Het moge duidelijk zijn dat de strijd tegen het Keizerrijk na Return of the Jedi nog lang niet voorbij was. Het overwicht lag wel in handen van de nieuwe Republiek. Tegelijk zijn er uit de resten van het Keizerrijk nieuwe gevaren opgekomen, waaronder de First Order. Belangrijker lijkt superschurk Supreme Leader Snoke, die achter de schermen veel doet.

De grootste vraag (en ook de reden waarom J.J. Abrams de film regisseerde), is echter wat er aan de hand is met Luke Skywalker. Die vraag, en de toekomst van de Skywalker familie, ligt ten grondslag aan deze film en is iets waar de komende films meer aandacht aan besteed zal worden.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

DeMuizenkoning

Avatar

Leuk gedaan, en handig 'geheugensteuntje' voor de film! Bijna zover! :+

Brasco

Avatar

Nog nooit een Star Wars film gezien, maar volgende week zaterdag ga ik er toch voor zitten. Dit is een mooi artikel om het tenminste beetje te kunnen volgen.

filmgast

Avatar

Is er niet gezegd dat alle comics/boeken/games etc. niet meer tot de canon behoren nu The Force Awakens uit gaat komen? Dacht dat ergens gelezen te hebben. Oftewel: Leuk artikel maar naar alle waarschijnlijkheid klopt 99% niks meer met de geschiedenis die JJ Abrams ons gaat laten zien. Laten we hopen dat hij in ieder geval wel een beetje invloeden uit dit materiaal heeft gehaald.

Jim

Avatar

filmgast "Is er niet gezegd dat alle comics/boeken/games etc. niet meer tot de canon behoren nu The Force Awakens uit gaat komen? Dacht dat ergens gelezen te hebben. Oftewel: Leuk artikel maar naar alle waarschijnlijkheid klopt 99% niks meer met de geschiedenis die JJ Abrams ons gaat laten zien. Laten we hopen dat hij in ieder geval wel een beetje invloeden uit dit materiaal heeft gehaald."

Klopt, maar alles wat na 2012 verschenen is telt wel mee. En daar is dit artikel op gebaseerd, dus niet op het oude canon. (Ik heb het ook even in de inleiding gezet.)

Frietgezicht

Avatar

Ik hoop dat Luke een beetje gewerkt heeft aan zijn Jedi-skills want ik lees al dat hij de persoon moet zijn die Snoke verslaat volgens sommigen maar die gozer is een overgewaarde jedi. Had al moeite met de verschrikkelijke sneeuwman in The Empire en sterft bijna buiten omdat die vlucht terwijl dat beest 1 arm heeft nog. En zo ook dat beest in deel 3 en die gevechten tegen Vader die slowmotion lijken.
Darth Maul zou hem opvreten.

YOLO

Avatar

Frietgezicht "Had al moeite met de verschrikkelijke sneeuwman in The Empire en sterft bijna buiten omdat die vlucht terwijl dat beest 1 arm heeft nog."
Ook bij CinemaSins vonden het maar vreemd. Waarom verliet hij als een idioot de grot. Hij was bijna doodgevroren als Han hem niet had gered.

ridjieddo

Avatar

Frietgezicht "Ik hoop dat Luke een beetje gewerkt heeft aan zijn Jedi-skills want ik lees al dat hij de persoon moet zijn die Snoke verslaat volgens sommigen maar die gozer is een overgewaarde jedi. Had al moeite met de verschrikkelijke sneeuwman in The Empire en sterft bijna buiten omdat die vlucht terwijl dat beest 1 arm heeft nog. En zo ook dat beest in deel 3 en die gevechten tegen Vader die slowmotion lijken.
Darth Maul zou hem opvreten."


Haha, de choreografie van de vechtscenes was idd om van te janken. Maar ook niet onbegrijpelijk in die periode. Sws vind ik die hele originele trilogie een beetje overgewaardeerd. De films zijn niet zonder hun gebreken en de re-releases maken het er eigenlijk niet beter op. De films zitten vol met te lange, uitgerekte scenes, subverhaallijnen die niemand ooit zal boeien (de liliputters in The Return...wtf?) en geforceerde, neppe dialogen.

Frietgezicht

Avatar

Idd eens met de bovenste mensen.Behalve die beertjes waren in het laatste deel de dood van The Emperor en Boba Fett ook een lachertje. The Emperor moet dat wel overleeft kunnen hebben by the way want Luke viel toch in zo'n zelfde gat aan he einde van deel 2.

Kan best begrijpen dat het in die tijd een prachtige ervaring was en natuurlijk zijn het nog steeds erg leuke films met positieve en negatieve punten maar ik denk dat The Force Awakens makkelijk de beste kan zijn omdat je qua dialogen,verhaallijnen maar vooral met de gevechten(die gasten van The Raid ingehuurd,smullen) en special effects alweer veel verder bent. Een mooie mix en stijgt erbovenop hoewel de Star Wars-nerds dat niet 1 2 3 gaan toegeven waarschijnlijk..

Artificialis

Avatar

Het is jammer dat de nieuwe geschiedenis zo sterk afwijkt van de oorspronkelijke visie van George Lucas, die tot nu toe juist trouw in het expanded universe werd aangehouden.

Luke's nieuwe jedi academy, Anakin's kleinkinderen, enz.

Goov25

Avatar

Jim "Klopt, maar alles wat na 2012 verschenen is telt wel mee. En daar is dit artikel op gebaseerd, dus niet op het oude canon. (Ik heb het ook even in de inleiding gezet.)"

Dus ALLE eerdere films tellen niet mee? Ik als leek moet dus zo in kunnen stappen in deze film?

Spider-fan

Avatar

Op zich heel duidelijk verhaal, maar wat wordt er bedoeld met 'Mon Motha kreeg dezelfde noodkrachten die Palpatine ooit had'?

Wat zijn dat voor 'noodkrachten'?

Gigan72

Avatar

Goov25 "Dus ALLE eerdere films tellen niet mee? Ik als leek moet dus zo in kunnen stappen in deze film?"


Alleen de films tellen mee de comics novels van voor 2012 die tellen niet meer mee.

Weet niet of je er nu zo in kan stappen zonder ep1 t/m ep6 gezien te hebben
Het kan misschien zo zijn dat je straks in de bios zit en dat je dingen even niet snap om dat je de andere films niet gezien heb.
maar misschien ook niet.

Maar je heb nog 7 dagen dus genoeg tijd om de films even te gaan kijken.

Spider-fan

Avatar

Hier staat i.p.v. voor 2012, dat alles voor 25 april 2014 niet meer telt, behalve de films en The Clone Wars cartoon...

https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_%28fiction%29

Gigan72

Avatar

Spider-fan "Op zich heel duidelijk verhaal, maar wat wordt er bedoeld met 'Mon Motha kreeg dezelfde noodkrachten die Palpatine ooit had'?

Wat zijn dat voor 'noodkrachten'?"


noodkrachten heeft niets te maken met the force maken want ze is geen jedi.

Is meer dat ze dingen kan beslissen in tijd van oorlog en zo zonder te over leggen met de rest.

dutchmovielover

Avatar

Er is nu ook een gerucht dat onze kleine vriend, yoda, z'n opwachting maakt in the force awakens. ( als force ghost ofc )

Goov25

Avatar

Gigan72 "Alleen de films tellen mee de comics novels van voor 2012 die tellen niet meer mee.

Weet niet of je er nu zo in kan stappen zonder ep1 t/m ep6 gezien te hebben
Het kan misschien zo zijn dat je straks in de bios zit en dat je dingen even niet snap om dat je de andere films niet gezien heb.
maar misschien ook niet.

Maar je heb nog 7 dagen dus genoeg tijd om de films even te gaan kijken."

Whaha. Er zijn ook nog mensen die werken hè :P

Spider-fan

Avatar

Gigan72 "noodkrachten heeft niets te maken met the force maken want ze is geen jedi.

Is meer dat ze dingen kan beslissen in tijd van oorlog en zo zonder te over leggen met de rest."


Een soort 'alleenrecht'? Daar is 'noodkrachten' wel een vreemd woord voor, maar dan snap ik het wel.

Het zou leuk zijn als er vermeld stond welke gebeurtenissen precies in welke comic/boek staan - hoewel het die boeken en comics dan wel weer heel duidelijk zou spoilen.

Jim

Avatar

Spider-fan "Een soort 'alleenrecht'? Daar is 'noodkrachten' wel een vreemd woord voor, maar dan snap ik het wel.

Het zou leuk zijn als er vermeld stond welke gebeurtenissen precies in welke comic/boek staan - hoewel het die boeken en comics dan wel weer heel duidelijk zou spoilen."

Bijna alle info komt uit 'Star Wars: Aftermath'. Tussendoor staan hele uitgebreide stukken in dat boek. Is verder deel 1 van een trilogie, de andere delen verschijnen de komende jaren en moeten nog meer van de gebeurtenissen bekend maken.

NieuwsFilm

meest populair