Wat vooraf ging aan 'Star Wars: The Force Awakens'

Wat vooraf ging aan 'Star Wars: The Force Awakens'

Wat is er in dertig jaar tijd gebeurd?

Nadat Walt Disney in 2012 besloot om Lucasfilm op te kopen, was één ding duidelijk. Er zou een nieuwe filmtrilogie komen. Het oude canon werd, om het maken van een nieuw verhaal mogelijk te maken, volledig geschrapt. Er ontstond een nieuw canon en daar baseren we ons op in dit artikel. De eerste van de nieuwe films gaat op 16 december in première en draagt de titel The Force Awakens. De film zal zich dertig jaar na de gebeurtenissen in Return of the Jedi afspelen. In die dertig fictieve jaren is natuurlijk veel gebeurd. Dankzij boeken, comics en heel veel ander materiaal, kan er een goed beeld geschetst worden van wat precies. Let op, deze special bevat uiteraard spoilers.



Direct na de Strijd om Endor
Return of the Jedi eindigt met de overwinning van de rebellen op het Keizerrijk bij Endor. Zowel Darth Vader als de Keizer komen om het leven en het lijkt erop dat er daarmee een einde komt aan het Keizerrijk. Vooral de overwinningsparades die te zien waren aan het einde van de film impliceren dit. Het tegendeel blijkt waar.

Na het verlies bij Endor besloot het Keizerrijk massaal opstanden neer te slaan, waaronder ook op Coruscant, de hoofdstad van het sterrenstelsel. Ook ontkende men categorisch dat de Keizer dood zou zijn. De strijd was, simpel gezegd, nog lang niet voorbij. De oorlog was pas net begonnen…



Een nieuwe republiek
Na het succes bij de strijd om Endor besloten de rebellen zich om te vormen tot een volwaardige regering. De boel zou voortaan onder de naam New Republic door het leven gaan. De hoofdstad werd gevestigd op de planeet Chandrila, waar Mon Mothma (zie bovenstaande foto) vandaan komt. Zij werd benoemd tot de nieuwe leider van de republiek en kreeg dezelfde noodkrachten als Palpatine ooit had.

Mothma wilde daar snel vanaf en gaf in de weken na de oprichting van de nieuwe republiek haar noodkrachten op. Tegelijk maakte ze een ietwat controversiële keus. Het leger van de rebellen moest verkleind worden en enkel nog dienen als een soort vredesmacht. Admiral Ackbar was daar uiteraard niet blij mee, aangezien het Keizerrijk nog verre van verslagen was.



Onderlinge strijd
Binnen dat Keizerrijk vond ondertussen een heftige onderlinge strijd plaats. Moffs verraadden elkaar en een aantal verklaarden zich tot Keizer. Deze onderlinge verdeeldheid maakte het eenvoudig voor de Republiek om de strijd te winnen. Zo veroverden ze enkele weken na Endor ook de planeten Naboo en Geonosis (waar de Moffs probeerden de robotfabrieken te reactiveren). Het gevolg van dit militaire succes was dat een aantal facties binnen het Keizerrijk overstapten naar de Republiek, die zo complete eenheden en Stardestroyers in handen kreeg.

In een poging hier iets aan te veranderen werd een noodvergadering belegd door de laatste overgebleven facties van het Keizerrijk. Zij ontmoetten elkaar op de planeet Akiva, een feit dat ontdekt werd door piloot Wedge Antilles. Ondanks een belegering ontsnapten de belangrijkste Moffs en besloten ze een laatste slag te leveren om de vooral symbolisch belangrijke planeet Jakku. Helaas verliep die strijd rampzalig en verloor het Keizerrijk zijn grootste Stardestroyer, de Ravager. Het was het voorlopige einde van de strijd, want een wapenstilstand leidde tot een Koude Oorlog.



Uiteenvallend gezelschap
Het vredesverdrag leidde tot het uiteenvallen van het gezelschap van Han, Luke, Leia en Chewie. Ieder ging zijn eigen weg. Leia werd generaal van de nieuwe republiek, een positie die ze samen met Admiral Ackbar belichaamde (uit wantrouwen, want ze geloofden – terecht – dat het Keizerrijk een nieuw leger op zou bouwen). Han en Chewie gingen op een missie om Kashyyyk, de thuisplaneet van de Wookie’s te bevrijden (al dan niet succesvol).

Het grootste mysterie is het lot van Luke. Vlak voor de slag om Jakku wist hij een Force Tree, een boom die ooit in de Jedi Temple op Coruscant stond, te bemachtigen, die ooit in handen van het Keizerrijk was. Een stekje van die boom gaf hij aan de ouders van Poe Dameron (die elkaar ontmoetten tijdens de slag om Endor). Uiteindelijk vertrok hij naar de planeet Devoran om een nieuwe Jedi Order op te richten. Hoe dat verder gaat is uiteraard niet bekend. Dat is één van de vele zaken die nog niet zeker zijn en pas in latere boeken onthuld moet worden.



The Acolytes of Beyond
Voorbij de sterren verzamelden zich verder nog de Acolytes of Beyond. Zij verzamelden objecten van de Duistere Kant van de Kracht, en verwerden tot de Knights of Ren. Zij kochten het lichtzwaard van Darth Vader op van een handelaar. Een adviseur van de Keizer genaamd Tashu, richt ondertussen een eigen sekte op. Hij wilde plannen van Palpatine doorzetten, namelijk op zoek gaan naar de oorsprong van de duistere kant van de Kracht.

Palpatine bleek daarvoor mensen voorbij de bekende ruimte gestuurd te hebben. Maar die missies waren allang in het slop geraakt en daar kon het kleinere Keizerrijk wellicht meer mee. De bedoeling was om de bron van de Duistere Kant te zoeken. Vermoedelijk zijn het deze twee sektes die samen zijn gegaan. De Knights of Ren en het Keizerrijk van Tashu werden wellicht (het is niet zeker) de First Order.



The Force Awakens
Lang niet alle gaten zijn gevuld. Het moge duidelijk zijn dat de strijd tegen het Keizerrijk na Return of the Jedi nog lang niet voorbij was. Het overwicht lag wel in handen van de nieuwe Republiek. Tegelijk zijn er uit de resten van het Keizerrijk nieuwe gevaren opgekomen, waaronder de First Order. Belangrijker lijkt superschurk Supreme Leader Snoke, die achter de schermen veel doet.

De grootste vraag (en ook de reden waarom J.J. Abrams de film regisseerde), is echter wat er aan de hand is met Luke Skywalker. Die vraag, en de toekomst van de Skywalker familie, ligt ten grondslag aan deze film en is iets waar de komende films meer aandacht aan besteed zal worden.

NieuwsFilm

meest populair