Celebrity

Quentin Tarantino voelt zich door Disney genaaid

Een bioscoop wordt gedwongen om 'The Force Awakens' boven 'The Hateful Eight' te verkiezen.

door FilmTotaal om 09:20 in Celebrity
Voor euforische liefhebbers van Star Wars is het een mooie week met het uitkomen van The Force Awakens, maar dat geldt niet voor regisseur Quentin Tarantino. Tijdens het radioprogramma van Howard Stern vertelde de 52-jarige filmmaker dat zijn nieuwste prent, The Hateful Eight, momenteel niet uitgebracht kan worden in de Cinerama Dome van ArcLight Cinemas. Dit, omdat Disney een ultimatum aan ArcLight heeft voorgeschoteld. Ze moeten The Force Awakens blijven draaien gedurende de feestdagen, anders mogen geen van hun andere locaties het sciencefictionavontuur meer vertonen.

Toen Tarantino dit hoorde was hij verre van blij, omdat de Cinerama Dome het 70mm formaat kan afspelen. Hij meldde zelfs tijdens de première: "Ik heb 'The Hateful Eight' voor de Dome gemaakt. Dit is voor mij ook de eerste keer dat ik de film in de Dome zag, en het was als iets dat ik nog nooit eerder had gezien. Niet op deze manier."

Volgens de regisseur hield ArcLight aanvankelijk voet bij stuk jegens Disney door te melden dat ze hun Hateful Eight-contract zouden eren, maar toen sloeg Disney terug met hun meedogenloze eis. ArcLight kon enkel accepteren, omdat ze anders vele inkomsten zouden missen. "Het was echt slecht nieuws en het maakte me godverdomme pissig," zei Tarantino tegenover Stern. "Ze doen hun uiterste best om me te naaien. Het is vijandig, het is gemeen en het is afpersing. Ik heb veel geld verdiend voor Disney."

Daarmee doelt hij op de films die hij met Miramax maakte, wat in de jaren 90 een onderdeel van Disney was. Tarantino meldt overigens geen wrok te koesteren jegens The Force Awakens of diens regisseur, J.J. Abrams. "Ik ben dol op J.J., ik zeg niet dat het aan de mensen van 'Star Wars' ligt. Het zijn de Disney-mensen."

NieuwsFilm

meest populair