Hongaarse cameraregisseur Vilmos Zsigmond overleden

Hongaarse cameraregisseur Vilmos Zsigmond overleden

Hij won onder meer een Oscar voor 'Close encounters of the third kind' uit 1977.

De Hongaarse cameraregisseur Vilmos Zsigmond is afgelopen 1 januari op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn zijn voormalige zakenpartner Yuri Neyman maakte zondag het nieuws bekend via Variety.

Zsigmond ontsnapte uit Hongarije toen de Russen in 1956 het land binnenvielen. In Hollywood aangekomen, baande hij langzaam een weg naar de top door het camerawerk te verzorgen voor een reeks low budget films. In 1971 kwam zijn doorbraak met McCabe van Robert Altman. De uitdagende stilistische stijl van filmen van Zsigmond viel hierin op, waardoor hij werd gezien als een van de meest toonaangevende cinematografen van zijn generatie.

Hij won een Oscar voor zijn camerawerk voor Close Encounters of the Third Kind uit 1977. Hij kreeg daarnaast meerdere malen een Oscarnominatie, namelijk voor The Deer Hunter, The River en The Black Dahlia. Zsigmond bleef tot op hoge leeftijd werken en maakte tussen 2012 en 2014 nog een aantal afleveringen van de Fox sitcom The Mindy Project.

Volgens een enquête van het International Cinematographers Guild uit 2003 behoort Zsigmond tot de top 10 beste cinematografen ooit binnen de filmindustrie.



NieuwsFilm

meest populair