Alles over 'The Revenant'

Alles over 'The Revenant'

Intense kanshebber voor de Oscars over het gruwelijke verhaal van Hugh Glass.

Komende donderdag komt de film The Revenant uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 28 januari in première.

The RevenantBekijk de afbeelding

Regie: Alejandro González Iñárritu | Cast: Leonardo DiCaprio (Hugh Glass), Tom Hardy (John Fitzgerald), Domhnall Gleeson (Captain Andrew Henry), Will Poulter (Bridger), Forrest Goodluck (Hawk) e.a. | Scenario: Mark L. Smith, Alejandro González Iñárritu | Speelduur: 156 minuten | Genres: Avontuur, Drama, Thriller | Kijkwijzer: 16

Tijdens een expeditie diep in de ruige Amerikaanse wildernis wordt de legendarische avonturier Hugh Glass (DiCaprio) aangevallen door een beer en voor dood achtergelaten door zijn gezelschap. Tijdens zijn overlevingstocht ondergaat Glass ondenkbare tegenslagen en wordt hij verraden door zijn vertrouweling John Fitzgerald (Hardy). Gedreven door zijn wil om te leven en zijn liefde voor zijn familie, moet Glass zich een weg banen door een strenge winter tijdens zijn meedogenloze overlevingstocht om uiteindelijk verlossing te vinden.

Het net iets andere echte verhaal

Waar Hugh Glass er in The Revenant alles in doet om wraak te nemen, blijkt dat in het echt een iets ander verhaal geweest te zijn. Een erg apart verhaal zelfs, dat in Time Magazine opgetekend werd. Ook in het echt werd Glass voor dood achter gelaten door zijn vrienden en collega’s. Hij werd in 1939 omschreven als de kwaadste man in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Glass werd in 1823 aangevallen door een grizzlybeer, maar overleefde de aanval dankzij zijn collega’s. Toch was hij zo ernstig verwond, dat zijn overlevingskansen als erg laag ingeschat werden. De twee mannen die moesten wachten en hem een begrafenis geven, vertrokken al na een paar dagen (bang dat ze de aankomende winter niet zouden overleven) en namen zijn geweer, mes en vuursteen mee. Daarmee had hij ogenschijnlijk geen kans meer te overleven.

Maar dat is precies wat Glass deed. Hij sleepte zichzelf maar liefst 160 kilometer voort, richting Fort Kiowa, waar hij herstelde van zijn verwondingen. Kwaad als hij was, wilde hij wraak nemen op de mannen die hem achtergelaten hadden. Onderweg kwam hij een groep pelsjagers tegen, voegde zich bij hen en werd overvallen door een groep Indianen. Hij overleefde maar net, maar was weer alleen. Uiteindelijk wist hij de mannen te vinden die hem achtergelaten hadden en wilde wraak nemen.

Het geheel liep echter met een echte sisser af. ”Hij liep in juni het fort in om de mannen die hem achtergelaten hadden te confronteren. Berichten over zijn bovenmenselijke reis en wraakzuchtige verlangens hadden het fort al bereikt toen hij daar was en hij werd met groot ontzag en verwachting ontvangen. Maar zijn woede was in de negen maanden durende reis helemaal uitgeput. Er gebeurde helemaal niets.”

Houd dat maar in je achterhoofd als je de film ziet.

Eerste reacties

Een mooie 80% van de recensenten was volgens RottenTomatoes positief over The Revenant. De site telde 187 recensies, waarvan er 150 positief bleken. Gemiddeld werd er een 7,8 gegeven, wat erop wijst dat de positieve recensenten héél positief waren. "Bijzonder mooi en tegelijk compromisloos. The Revenant gebruikt het toegewijde spel van Leonardo DiCaprio als brandstof voor een meeslepend drama dat grote uitdagingen en rijke beloningen presenteert."

Box office prestaties

The Revenant is internationaal een succes. De film van Leonardo DiCaprio en regisseur Alejandro González Iñárritu werd op slimme wijze op de markt gezet. Benadrukt is veelal hoe zwaar de opnames wel niet waren en hoe ver men is gegaan om een zo werkelijk mogelijke ervaring te creëren. Het resultaat mag er zijn en dat zien we terug in de box office. De film haalde op zijn budget van 135 miljoen dollar tot nu toe 223 miljoen dollar op. Daar komt ongeveer de helft van uit de Verenigde Staten: 119 miljoen dollar. De rest komt uit landen als Duitsland (10,3 miljoen), Rusland (11,3 miljoen), Australië (6,8 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (7,7 miljoen) en Zuid-Korea (5,5 miljoen).

De film zal ook in Nederland een succes worden. Niet alleen vanwege hoofdrolspeler DiCaprio, maar ook het verhaal past goed bij de gemiddelde Nederlandse bioscoopganger. We verwachten dat het de succesvolste film van Iñárritu in Nederland wordt. Zijn best verdienende film tot nu toe was Babel, dat 1,6 miljoen euro ophaalde in ons land. Films van DiCaprio zijn verder altijd goed voor hogere bedragen, uiteenlopend van 2 tot 7 miljoen euro.

Trivia

De opnames schijnen bijzonder zwaar geweest te zijn. Het geheel is over een periode van 9 maanden opgenomen, in het koude Zuid-Argentinië. • Hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio is vegetariër, maar at voor een bepaalde scène echt een rauwe bizonlever. • Op één scène na, in zijn geheel met enkel natuurlijk licht geschoten.



NieuwsFilm

meest populair