Alles over '13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi'

De nieuwe Michael Bay over de aanval op de Amerikaanse ambassade in Libië.

Komende donderdag komt de film 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 4 februari in première.

13 Hours: The Secret Soldiers of BenghaziBekijk de afbeelding

Regie: Michael Bay | Cast: John Krasinski (Jack), Freddie Stroma (Brit Vaynor), Toby Stephens (Glen Doherty), Pablo Schreiber (Tanto), David Denman (Boon) e.a. | Scenario: Chuck Hogan | Speelduur: ??? minuten | Genres: Actie, Drama, Thriller | Kijkwijzer: 16

13 Hours laat zien hoe op 11 september 2012 terroristen de US State Department Special Mission Compound en een nabijgelegen CIA-station genaamd 'the Annex' in Benghazi, Libië aanvielen. Een team van zes Amerikaanse beveiligers wist de aanval af te slaan en de aldaar gestationeerde Amerikanen te beschermen.

De echte aanval

Op 11 september 2012 viel een groep militanten de Amerikaanse ambassade in Libië aan. De aanval begon om twintig voor tien 's avonds en was de eerste van een hele reeks aanvallen. Tussen de 125 en 150 mannen met geweren kwamen op de basis afgestormd, bewapend met machinegeweren, granaten en raketwerpers. Ze gooiden granaten over de muren van de ambassade en braken al snel door de poorten. Ze staken delen van het gebouw in brand en wisten enkele mannen in de ambassade te doden.

Een groep van de Special Forces was in de buurt en zou naar verluidt binnen vijf minuten ter plekke kunnen zijn, maar werd lange tijd tegengehouden door iemand van de CIA in Benghazi. Uiteindelijk, toen er om 10:05 geen bericht meet kwam van de ambassade, ging het team toch die kant op en begon een dertien uur durende strijd waarbij de aanvallen afgeslagen werden. Bij de aanval kwamen vier Amerikanen om het leven, waaronder ambassadeur John Christopher Stevens, de eerste Amerikaanse ambassadeur sinds 1979 die om het leven gebracht werd.

Eerste reacties

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi wordt relatief negatief beoordeeld door recensenten. Op RottenTomatoes scoort de film een 5,7 op 143 recensies (waarvan 55% positief was). De conclusie: een volwassen poging van Michael Bay om een waargebeurd verhaal te vertellen, dat helaas de goede impact ontbeert. Tegelijk meldt Rotten Tomatoes dat van het publiek 87% positief was. Dat zien we terug op IMDb, waar de film en 7,6 heeft.

Box office prestaties

13 Hours is een Michael Bay-film, dus staat garant voor een box office succes. Hij kostte maar 50 miljoen om te maken en haalde in de VS tot dusverre 42,5 miljoen dollar op. Uit de kosten is de film dus nog niet, maar het lijkt erop dat het, nu de internationale releases op gang komen, wel gaat lukken.

Trivia

Derde dramafilm van Michael Bay die gebaseerd is op echte gebeurtenissen, na Pearl Harbor (2001) en Pain & Gain (2013) • Michael Bay's moeder had liever niet dat haar zoon deze film zou maken. Ze zei: "Waarom wil je die hoofdpijn krijgen?" • Gebaseerd op het verhaal van 3 voormalig leden van de Amerikaanse special forces.



NieuwsFilm

meest populair