Pain & Gain (2013)

Their American Dream Is Bigger Than Yours

Heeft Michael Bay ons al die jaren voor de gek gehouden? Zo ja, dan is Pain & Gain de clou van een geslaagde practical joke.
play

5,7 details

  • 129 Min
  • Actie
  • Komedie
  • Misdaad
  • Drama
  • Verenigde Staten
129 Min Verenigde Staten

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en volgt twee bodybuilders (Mark Wahlberg en Dwayne Johnson) op steroïden. Ze kiezen het pad van de misdaad en raken betrokken bij een afpersingszaak en een ontvoering die helemaal uit de hand loopt en in moord eindigt. Detective Ed Du Bois (Ed Harris) krijgt de taak om de zaak op te lossen wanneer de politie van Miami hier niet in slaagt.

Regie
Michael Bay
Cast
Dwayne Johnson, Mark Wahlberg, Rebel Wilson, Anthony Mackie, Ed Harris, Ken Jeong, Peter Stormare, Tony Shalhoub, Rob Corddry, Michael Rispoli, Tony Plana, Larry Hankin, Bar Paly, Keili Lefkovitz, Emily Rutherfurd.
Budget
$ 25.000.000
Opbrengst
$ 86.175.291
Release
26.04.2013
Release NL
15.08.2013
Release DVD
07.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Bay| Cast: Mark Wahlberg (Daniel Lugo), Dwayne Johnson (Paul Doyle), Anthony Mackie (Adrian Doorbal), Tony Shaloub (Victor Kershaw), Ed Harris (Ed DuBois) e.a.| Speelduur: 129 minuten | Jaar: 2013

Hoewel de Transformers-films de bankrekening van regisseur Michael Bay met de nodige miljoenen hebben laten groeien, hebben ze zijn reputatie als filmmaker niet veel goed gedaan. Nu werd Bay voor 2007 toch al niet door pers en kritische kijkers op handen gedragen, maar met de drie absurd lange films vol onoverzichtelijke actie, raciale stereotypen, expliciet seksisme en schaamteloos gewapper met de Amerikaanse vlag leek hij er haast op uit te zijn alle vooroordelen over zichzelf te bevestigen. Het overdonderende succes maakte de films echter een schoolvoorbeeld van alles wat er momenteel mis is met Hollywood. Bay lijkt dat in te zien en gooit het met zijn nieuwste films over een iets andere boeg. Voor de eerste keer opereert hij buiten het actiegenre en heeft daarvoor slechts een fractie van zijn gebruikelijke budget ter beschikking, maar dat betekent niet dat hij zijn vaste trademarks achterwege laat. In tegendeel.

“Ik heb veel films gezien. Ik weet wat ik doe!” roept Daniel Lugo vroeg in de film nog vol overtuiging, maar ook de minder verstokte filmkijker kan zien dat de fitnessinstructeur met criminele aspiraties en zijn twee net zo opgepompte kompanen geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn wanneer ze een rijke zakenman ontvoeren. Lugo is dan ook niet het allergrootste licht: geïnspireerd door films als Scarface en Rocky, gedreven door een zelfhulpgoeroe die onderscheid maakt tussen doeners en niet-doeners en met een rotsvast geloof in fitness, meent Lugo met de ontvoering zijn eigen American Dream na te jagen. De ironie die hem echter volkomen ontgaat, is dat hij geen selfmade man is maar iemand die rijkdom verwerft door dit simpelweg van een ander af te pakken, om uiteindelijk à la Scarface in diens eigen huis te gaan wonen.

videotrailers & clips

alle artikelen (16)

Pain & Gain Nieuwsberichten

Laatste reacties

Pronk47

"...Hier speelt toch Yolanthe Cabau van Kasbergen in..."

JamesBond

"...[quote=NICKSTERAMSTER]Standaard romantiek film. Leuk dat Jennifer Aniston mee doet. Zij trekt de fil......"

NICKSTERAMSTER

"...Standaard romantiek film. Leuk dat Jennifer Aniston mee doet. Zij trekt de film echt naar een hoger......"

Pain & Gain

acties