Recensie

Pain & Gain (2013)

Heeft Michael Bay ons al die jaren voor de gek gehouden? Zo ja, dan is Pain & Gain de clou van een geslaagde practical joke.

door Thierry Verhoeven om 22:08 in RECENSIES
Pain & Gain poster
Regie: Michael Bay| Cast: Mark Wahlberg (Daniel Lugo), Dwayne Johnson (Paul Doyle), Anthony Mackie (Adrian Doorbal), Tony Shaloub (Victor Kershaw), Ed Harris (Ed DuBois) e.a.| Speelduur: 129 minuten | Jaar: 2013

Hoewel de Transformers-films de bankrekening van regisseur Michael Bay met de nodige miljoenen hebben laten groeien, hebben ze zijn reputatie als filmmaker niet veel goed gedaan. Nu werd Bay voor 2007 toch al niet door pers en kritische kijkers op handen gedragen, maar met de drie absurd lange films vol onoverzichtelijke actie, raciale stereotypen, expliciet seksisme en schaamteloos gewapper met de Amerikaanse vlag leek hij er haast op uit te zijn alle vooroordelen over zichzelf te bevestigen. Het overdonderende succes maakte de films echter een schoolvoorbeeld van alles wat er momenteel mis is met Hollywood. Bay lijkt dat in te zien en gooit het met zijn nieuwste films over een iets andere boeg. Voor de eerste keer opereert hij buiten het actiegenre en heeft daarvoor slechts een fractie van zijn gebruikelijke budget ter beschikking, maar dat betekent niet dat hij zijn vaste trademarks achterwege laat. In tegendeel.

“Ik heb veel films gezien. Ik weet wat ik doe!” roept Daniel Lugo vroeg in de film nog vol overtuiging, maar ook de minder verstokte filmkijker kan zien dat de fitnessinstructeur met criminele aspiraties en zijn twee net zo opgepompte kompanen geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn wanneer ze een rijke zakenman ontvoeren. Lugo is dan ook niet het allergrootste licht: geïnspireerd door films als Scarface en Rocky, gedreven door een zelfhulpgoeroe die onderscheid maakt tussen doeners en niet-doeners en met een rotsvast geloof in fitness, meent Lugo met de ontvoering zijn eigen American Dream na te jagen. De ironie die hem echter volkomen ontgaat, is dat hij geen selfmade man is maar iemand die rijkdom verwerft door dit simpelweg van een ander af te pakken, om uiteindelijk à la Scarface in diens eigen huis te gaan wonen.

Pain & Gain brengt fitness als allegorie voor de Verenigde Staten. Een land dat volgens Lugo begon als een verzameling van magere koloniën maar door veel hard werk (en mogelijk wat kunstmatige hulpmiddelen) een supermacht werd. Maar dat succes heeft zijn keerzijdes (zo is een van Lugo’s partners in crime door de vele steroïden impotent geworden) en leidt tot megalomane ideeën: een maatschappij die doorgaans de aantrekkelijke mensen het snelst beloont en voorhoudt dat de American Dream voor iedereen is weggelegd, zorgt bij de drie volledig afgetrainde hoofdpersonen voor frustratie dat maatschappelijke waardering of materieel succes in hun geval uitblijft. In dat opzicht zegt Lugo weliswaar te geloven in fitness, maar vaker lijkt hij simpelweg een blinde volgeling van de machofantasieën die Hollywood hem voorhoudt.

Er is niets nieuws aan filmpersonages die zich laten inspireren door historische figuren, maar filmpersonages gebaseerd op echte mensen die zich hebben laten inspireren door filmpersonages zijn misschien wel het beste bewijs van de mediawerkelijkheid waarin we leven. Bewust van deze interessante twist wordt het waargebeurde verhaal van Pain & Gain gebracht in een postmoderne stijl die op aangename wijze speelt met conventies. Zo krijgt praktisch elk personage een eigen voice-over en zien we tegen het einde een absurd tafereel vergezeld gaan van de tekst “Still based on a true story.” Gelukkig blijft het heerlijk krankzinnige verhaal ondertussen goed overeind, zodat ook voor degenen met minder oog voor dubbele bodems genoeg te genieten valt.

Pain & Gain is gedrenkt in het type satire waar Paul Verhoeven in zijn Hollywooddagen het patent op had, maar dat je nooit zou verwachten van Michael Bay. Hij was immers degene die altijd aan de andere kant van het hek stond en zonder enige terughoudendheid of zelfbewustzijn als een olifant door de porseleinkast denderde. In dit geval ligt de stijl er echter zo ontzettend dik op dat het vrijwel onmogelijk lijkt dat hij volkomen blind is voor de verwerpelijke thematiek uit zijn eerdere films. Het meest opvallend is nog wel dat Bay ageert tegen het Hollywoodmachismo waar hij zelf jarenlang aan heeft bijgedragen, en daarvoor zijn gebruikelijke stijl niet verloochent maar juist ten volle benut. Werkelijk alle visuele trucjes uit eerdere films passeren de revue. De vraag dringt zich dan ook op of Bay zijn eigen stijl parodieert of dat hij simpelweg niets anders kan. 

Pain & Gain laat zien dat Michael Bay mogelijk toch niet de leeghoofdige tiener in volwassen gedaante is die hij al die jaren leek te zijn. Hij blijkt immers zowaar in staat op boeiende wijze te stoeien met interessante thema’s als de schaduwzijde van de American Dream en de effecten van de door Hollywood opgedrongen machothematiek. Dat wil overigens niet zeggen dat Bays puberale neigingen zich ditmaal volledig laten onderdrukken, want op het gebied van humor gaat hij daarmee nog een paar keer stevig onderuit. Maar het is een hele vooruitgang ten opzichte van zijn Transformers-films. Misschien heeft hij dan toch meer in zijn mars dan wat hij met zijn bigbudget-producties steeds heeft laten zien. Misschien. Helaas grijnst aan de horizon Bays vierde Transformers-film ons alweer toe.

42 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nietselam

Avatar

Dit is echt een absurde film maar dan op een positieve manier, geweldig in beeld gebracht en 1 van zijn betere films, johnson speelt ook een hele gave rol. Ik zou best een bad boys film willen zien met wahlberg en johnson als duo, will smith en lawrence mogen nog wel een cameootje doen dan.
Kortom ik was aangenaam verrast al zitten er ook wel een paar kleine momenten waarbij ik zoiets had van dat had nou niet gehoeven maar die wegen niet op tegen de rest van de film. Hierdoor krijg ik eigenlijk wel weer wat meer hoop voor transformers.

tk1989

Avatar

@Airbender - Twee hele scenes, een met tenenkrommend slecht geacteerde tekst, een van veraf op een ligbed.

De film zelf verraste me. Vond Bad Boys tof en The Island staat me ook nog altijd bij, maar verder heb ik iedere Bay-film verbannen uit m'n geheugen. Deze heft me echter twee uur lang een grijns bezorgd, zonder ook maar een moment echt goed te zijn. De film is voornamelijk campy en over de top, maar dat maakt het verhaal des te aparter. Het zegt immers genoeg dat er midden in de film (tijdens een van de meest bizarre momenten) nog even een tekst in beeld verschijnt dat dit toch echt een waargebeurd verhaal is. Johnsen steelt overigens de show, maar Mackey en Wahlberg zijn zeker ook niet slecht. Al met al een lekkere wegkijkfilm die de middelmaat net ontstijgt.

Banned

Avatar

Dit kijk ik later wel.

nietselam

Avatar

Airbender "Hoevaak komt Yolanthe in beeld?"


Ik geloof 2 x, 3 seconden ofzo.

the12rz

Avatar

Mmm heel toevallig vandaag euh van piraten haven gehaald kijken of ie leuk is dan 4 sterren is best wel goed dan we will see

nietselam

Avatar

Oh ja, en johnson mag nu wel eens de terminator gaan spelen, wat is die gast gespierd.

Infje

Avatar

Na die Transformers rommel is Micheal Bay weer terug! Vanaf de eerste trailer naar deze film uitgekeken en hij heeft geen seconde teleurgesteld. Pure entertainment! Plus, geweldig geacteerd door zowel Walhberg als Johnson. Ik heb in een deuk gelegen.

MoviesKnower

Avatar

Ik heb hem gister gekeken en ik werd aangenaam verrast, want de reviews uit Amerika waren nou niet echt al te best dus mijn verwachtingen waren erg laag. De films vond ik echt heel vermakelijk en heel leuk ( mede door de geniale vertolkingen van Dwayne en Mark naar mijn mening ) het is niet een film die heel lang bij je blijft en laat denken maar het is een hele vermakelijke film die ik zeker zie als een van de verassingen van dit jaar. T+)

sonnycorleone

Avatar

Voor mij geen bay watch meer! ;)

KeesjeNL

Avatar

nietselam "Oh ja, en johnson mag nu wel eens de terminator gaan spelen, wat is die gast gespierd."
Is dat belangrijk dan, terminators met spieren (die ze toch niet gebruiken)?

Decepticon

Avatar

tk1989 "@Airbender - Twee hele scenes, een met tenenkrommend slecht geacteerde tekst, een van veraf op een ligbed."
Nou, die ene scene die in de tv reclame zit, vind ik anders wel lachen en wel goed geacteerd, niks mis mee.

Dit lijkt mee een erg leuke film en ik ga hem zekers in de bios kijken.
4 sterren van Thiver, toe maar, maar ik vind het een beetje bevooroordeelt met de uitdrukkingen dat er wat mis is met Hollywood, door de TF films en dat er 'helaas' een 4e TF film aan komt. Imo is er niet veel mis met Hollywood, zolang ze met films komen, die mij vermaken, vind ik het best. Maar dat is een andere discussie.

Steve-O

Avatar

Hm, 4 sterren is behoorlijk wat. Ik zie 'm wel een keertje thuis :9

eltorro

Avatar

"Helaas grijnst aan de horizon Bays vierde Transformers-film ons alweer toe." Jep ik kan niet wachten8-)

Maar volgens mij neemt Bay zijn meeste films nooit helemaal serieus en is het allemaal bedoeld met een dikke vette knipoog. Zijn visuele stijl en kleurrijke actie scenes maken zijn actie films eigenlijk al beter dan heel wat blockbusters.

Baron Von Marlon

Avatar

Heerlijke film.
Mark Wahlberg schittert en raast net als in Boogie Nights (bij momenten heeft de film er ook wat van weg).
Dwayne Johnson was top! Net als zijn personage.
Nooit gedacht dat net die man me zo hard zou laten lachen.
Ook leuk om Tony Shaloub (Monk) nog eens terug te zien.
Ondergewaardeerd acteur naar mijn mening.

MrMister

Avatar

Een heel verfrissende film dat niet tegen valt! Goede prestaties door de acteurs en het tempo is hoog! Zeer vermakelijk.

Pete_027

Avatar

4 sterren. Wie had dat verwacht voor een film van Bay. Geef deze wel een kans maar niet in de bioscoop.

B@chelor

Avatar

Hier wacht ik al een tijdje op. Ga 'm gauw checken!

I_am_Batman

Avatar

Ik ben op 3/4 deel van deze "film" in slaap gevallen ! Ik vind het, netjes gezegd, een flutfilm ! Bay moet eens bij zichzelf ten rade gaan. Mijn smaak is het niet !

sonnycorleone

Avatar

I_am_Batman "Ik ben op 3/4 deel van deze "film" in slaap gevallen ! Ik vind het, netjes gezegd, een flutfilm ! Bay moet eens bij zichzelf ten rade gaan. Mijn smaak is het niet !"
Ik vond de trailer al flut!

Spijker2

Avatar

Baron Von Marlon "Heerlijke film.
Mark Wahlberg schittert en raast net als in Boogie Nights (bij momenten heeft de film er ook wat van weg).
Dwayne Johnson was top! Net als zijn personage.
Nooit gedacht dat net die man me zo hard zou laten lachen.
Ook leuk om Tony Shaloub (Monk) nog eens terug te zien.
Ondergewaardeerd acteur naar mijn mening."


Vanwaar ondergewaardeerd?? Ik lees toch voornamelijk (zeer) positieve reacties.

Sorry vage reactie van mijn kant; ik las "ondergewaardeerde film" :P

pmw84

Avatar

Hahaha
ik begrijp voor geen moer hoe FT films eigenlijk aan het raten is. Ik heb deze film in mei in Canada gezien en het is echt echt echt een gare film. Leuke actie film, maar het is echt heel slecht in elkaar gezet vind ik. De acteurs passen totaal niet in het plaatje (vergeleken met de echte personen die dit in real life geflikt hebben).

The Rock speelt een laag IQ "bodybuilder" en Wahlberg is "brainmaniac". En vervolgens geeft FT de films zoals Man of Steel, The Dark Knight Rises, Wolverine of andere superhelden film 3,5 ster !!! hahaha slaat nergens op dit ...

ik geef deze film een dikke -1 ster

pmw84

Avatar

Airbender "Hoevaak komt Yolanthe in beeld?"Yolanthe is maar 5-8 seconden in beeld THATS IT

het was haar einde carriere van HOLLYWOOD =)))) lol wanna be megan fox lol

benjamin

Avatar

pmw84 "En vervolgens geeft FT de films zoals Man of Steel, The Dark Knight Rises, Wolverine of andere superhelden film 3,5 ster !!! hahaha slaat nergens op dit ..."


Je hebt toch hopelijk door dat boven die sterretjes altijd een tekst staat waarin wordt verklaard hoe men tot die score komt?

pmw84

Avatar

benjamin "Je hebt toch hopelijk door dat boven die sterretjes altijd een tekst staat waarin wordt verklaard hoe men tot die score komt?"


Nee man dat wist ik niet ... for real ?? lol

benjamin

Avatar

pmw84 "Nee man dat wist ik niet ... for real ?? lol"


Dan moet je toch niet beginnen over dat je niet weet hoe men aan bepaalde scores komt.

Btw, scores voor Man Of Steel doen hier niet ter zake, dat is een andere recensie. Waarom sleur je die er nu bij? Moesten die soms ook slechte recensies krijgen?

pmw84

Avatar

benjamin "Dan moet je toch niet beginnen over dat je niet weet hoe men aan bepaalde scores komt.

Btw, scores voor Man Of Steel doen hier niet ter zake, dat is een andere recensie. Waarom sleur je die er nu bij? Moesten die soms ook slechte recensies krijgen?"kleintje, ga niet stoer doen achter je pc ok
je moet eens ophouden om overal erop in te gaan ... als ik MOS wil bijbetrekken doe ik dat gaat jou geen moer aan ... je naam BENJAMIN past perfect bij jou, aangezien je een KLEINTJE bent ;)

ik ga niet eens meer op jouw bullshit reageren, idioot

benjamin

Avatar

pmw84 "kleintje, ga niet stoer doen achter je pc ok

je naam BENJAMIN past perfect bij jou, aangezien je een KLEINTJE bent ;)

ik ga niet eens meer op jouw bullshit reageren, idioot"


Voor alle duidelijkheid, dit soort idioot gescheld (komaan zeg, commentaar op m'n gebruikersnaam op een site) doet mij absoluut niks, maar ik vraag me toch af of FT niet beter een soort leeftijdsgrens instelt.

Gigan72

Avatar

pmw84 "kleintje, ga niet stoer doen achter je pc ok
je moet eens ophouden om overal erop in te gaan ... als ik MOS wil bijbetrekken doe ik dat gaat jou geen moer aan ... je naam BENJAMIN past perfect bij jou, aangezien je een KLEINTJE bent ;)

ik ga niet eens meer op jouw bullshit reageren, idioot"


laat me rade jij ben een jaar of 4

Als je het ergens niet mee eens ben prima maar hou het wel ff normaal en gedraag je niet als een kleuter.

ontoppic

lijk me wel een leuke film maar niet voor de bios gewoon een x thuis op de bank.

Spijker2

Avatar

pmw84 "... je moet eens ophouden om overal erop in te gaan ... "


Bestaat voor deze situatie niet zo'n spreekwoord??

MoviesKnower

Avatar

pmw84 "kleintje, ga niet stoer doen achter je pc ok
je moet eens ophouden om overal erop in te gaan ... als ik MOS wil bijbetrekken doe ik dat gaat jou geen moer aan ... je naam BENJAMIN past perfect bij jou, aangezien je een KLEINTJE bent ;)

ik ga niet eens meer op jouw bullshit reageren, idioot"


Serieus ik lees echt alleen maar domme reacties van jou op deze site, waarom zou hij niet op jou mogen reageren op een comment die jij plaatst op een site waar je kunt discusseren over films? En ik ben het er mee eens waarom zou je MOS erbij halen dat is echt een totaal andere film en iedereen heeft zo zijn eigen mening over wat hij/zij nou wel of niet leuk vind daar hoef jij het nog niet mee eens te zijn en dat kan maar plaats dan wel een normale en intelligente comment en ga niet zeuren over mensen hun naam.

Glennekeeeee

Avatar

Goede recensie: enkel dat stuk over dat Transformsgedoe gaat er wat over. Als er na 3 films nog steeds een massa-opbrengst is dan zal er een bepaald publiek het wel smaken, net zoals ik: gewoon puur hersenloos vermaak zonder er veel bij na te denken.

PRIME

Avatar

Geweldige film, vaak in een duik gelegen.Alleen jammer dat de recensent ervoor kiest om het te laten overschaduwen door hetzelfde gemekker over Transformers (begin en eind) waardoor er onnodig veel negatieve ondertonen in de recensie zitten.

PRIME

Avatar

I_am_Batman "Ik ben op 3/4 deel van deze "film" in slaap gevallen ! Ik vind het, netjes gezegd, een flutfilm ! Bay moet eens bij zichzelf ten rade gaan. Mijn smaak is het niet !"


Ik denk dat jouw ene mening wel genoeg is dat Bay bij zichzelf ten rade gaat. Moet ik hem even bellen voor je?

PRIME

Avatar

benjamin "Dan moet je toch niet beginnen over dat je niet weet hoe men aan bepaalde scores komt.

Btw, scores voor Man Of Steel doen hier niet ter zake, dat is een andere recensie. Waarom sleur je die er nu bij? Moesten die soms ook slechte recensies krijgen?"Transformers ook niet. :E

Pete_027

Avatar

PRIME "Alleen jammer dat de recensent ervoor kiest om het te laten overschaduwen door hetzelfde gemekker over Transformers (begin en eind) waardoor er onnodig veel negatieve ondertonen in de recensie zitten."


De regisseur heeft hiervoor 3 waardeloze Transformers films afgeleverd en lijkt, kan het zelf nog niet bevestigen, met deze film weer eens een keer wat fatsoenlijks af te leveren.

PRIME

Avatar

Pete_027 "De regisseur heeft hiervoor 3 waardeloze Transformers films afgeleverd en lijkt, kan het zelf nog niet bevestigen, met deze film weer eens een keer wat fatsoenlijks af te leveren."


Noem het dan als het echt moet in een zinnetje. Maar niet in bijna de gehele intro en als afsluiter.

PKP

Avatar

Ik vond het een beetje teleurstellend. Leuk dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, maar het kon mij gewoon echt niet boeien..

5/10

rwolf82

Avatar

Ik vond het allemaal een beetje overdreven. Met name de "humor" ging me irriteren op een gegeven moment.
Als de film wat serieuzer neer was gezet, had het ook wel een aardige film kunnen worden, maar het is nu gewoon lachwekkend geworden.

Deniro

Avatar

Vette film, met Dwayne als 'watje'. Toch wel een sterke acteur. Erg vermakelijk. 8/10

PaulBreiveld

Avatar

Airbender "Hoevaak komt Yolanthe in beeld?"


Te vaak. (Zo'n 5 seconden in totaal)

Wanneer je de trailer hebt gezien die voor de Nederlandse markt is gemaakt, dan heb je in feite alle scenes (oops, scene) met Yolanthe gezien. En dat is maar goed ook, want ze is toch echt wel de slechtst acterende figuur in de hele film. Die overigens best meevalt.

De trailer mag wat mij betreft dus ook zeker niet in aanmerking komen voor de gouden loeki, want het suggereert dat Yolanthe een hele grote rol heeft (en dat is dus gelukkig niet zo).

Pain & Gain

acties