Chinese Wanda koopt filmproducent Legendary Pictures

Voor het eerst koopt een Chinees bedrijf een Amerikaanse studio.

Vandaag heeft de Chinese Wanda Group aangekondigd dat het Legendary Entertainment koopt. De Amerikaanse filmstudio komt voor 3,5 miljard dollar in handen van het bedrijf, waarmee het de grootste buitenlandse culturele aankoop van een Chinees bedrijf is. Het is ook de eerste keer in de geschiedenis dat een Amerikaanse filmstudio door een Chinees bedrijf opgekocht wordt.

Thomas Tull zal aanblijven als voorzitter en CEO van Legendary en blijft verantwoordelijk voor het dagelijks bedrijf. Legendary heeft een film, televisie, digitale en comic divisie. De studio heeft al aan veel filmfranchises meegewerkt waaronder de Batman-trilogie van Christopher Nolan, Man of Steel en Jurassic World. In totaal heeft de studio al 12 miljard dollar wereldwijd opgehaald en heeft het de lancering van een Warcraft filmreeks gepland staan voor later dit jaar.

In een statement vertelde Tull: ”Ik ben vereerd onderdeel uit te maken van de Wanda-familie. Samen zullen Wanda en Legendary een compleet nieuw internationaal entertainmentbedrijf maken. Er is steeds meer vraag naar kwalitatief hoogstaand entertainment wereldwijd, vooral in China, en we zullen onze gezamenlijke krachten combineren om steeds betere entertainment naar het publiek van de wereld te brengen.”

En Wang Jianlin, voorzitter van de Wanda Group vertelde over de deal: ”De aankoop van Legendary zal Wanda Film Corporation veranderen in hét filmbedrijf van de wereld dat de meeste omzet genereerd, en Wanda’s aanwezigheid in China en de Verenigde Staten, ’s werelds twee grootste markten, vergroten. Wanda’s bedrijvigheid zal draaien om filmproductie, vertoning en distributie, waarmee de kernactiviteiten van Wanda op de wereldwijde markt vergroot worden.”



NieuwsFilm

meest populair