Nikolaj Coster-Waldau over blanke acteurs in 'Gods of Egypt'

Nikolaj Coster-Waldau over blanke acteurs in 'Gods of Egypt'

Eerdere kritieken meldden dat er te weinig diversiteit in de cast zit.

Van de week kwam er een nieuwe zwaard- en sandalenfilm uit, Gods of Egypt, die zich - zoals de titel doet vermoeden - in het mythologische Egypte afspeelt. Het avontuur is door Alex Proyas geregisseerd, hoofdrollen worden o.a. ingevuld door Nikolaj Coster-Waldau, Gerard Butler en Elodie Yung. Toen de trailer op het internet verscheen waren de reacties niet bijster positief. Men bekritiseerde dan ook dat Hollywood als vanouds gekleurde buitenlanders door blanke acteurs laat uitvoeren. De 45-jarige Game of Thrones-acteur irriteert zich daar lichtelijk aan.

"Heel veel mensen maken zich online druk om het feit dat ik een blanke acteur ben," begint de Deen. "Ik speel niet eens een Egyptenaar. Ik ben een lange god van 2,5 meter die in een valk kan veranderen. Een deel van mij wil uit zijn dak gaan, maar dan bedenk ik me: 'Er is niets dat je er aan kan doen.' Je kan niet winnen in zo'n soort discussie."

Kort na de reacties op de trailer bood filmbedrijf Lionsgate diens excuses aan. "We erkennen dat het onze verantwoordelijkheid is dat de castingbeslissingen de diversiteit en culturen van die tijdsperiode reflecteren. In dit geval zijn we onze eigen normen van sensitiviteit en diversiteit te kort geschoten, waarvoor we oprecht onze excuses aanbieden. Lionsgate is zeer toegewijd aan het maken van films die de diversiteit van ons publiek reflecteert. Dat kunnen en zullen we de volgende keer beter doen."

Regisseur Proyas reageerde later met een soortgelijke spijtbetuiging. Vooralsnog lijkt deze kwestie wel belangrijk, maar niet zozeer van belang wat betreft de film zelve. Gods of Egypt vergaart momenteel matige tot slechte reacties.



NieuwsFilm

meest populair