Mary Elizabeth Winstead over geheimhouding '10 Cloverfield Lane'

Mary Elizabeth Winstead over geheimhouding '10 Cloverfield Lane'

En in welke mate is 't een vervolg op 'Cloverfield?'

Toen de trailer van 10 Cloverfield Lane uitkwam waren filmkijkers vrij verrast. Over het project zelf was praktisch niets bekend, laat staan dat men het als een soort vervolg op Cloverfield aankondigde. Volgens hoofdrolspeelster Mary Elizabeth Winstead hebben de cast en crew er hard aan gewerkt om het een geheim te houden, hoewel het - min of meer - gemakkelijk te vinden was. "Het was altijd al op IMDB. Dezelfde film, maar een andere titel. We hielden het plot zo geheim mogelijk, vanwege de aard van het verhaal. Het is een film die je niet wil vergallen voor mensen, ik wilde de ervaring niet ruïneren."

In de film wordt Winstead's karakter Michelle na een auto ongeluk wakker in een kelder, geen idee wetende hoe ze daar gekomen is en wie haar daar vasthoudt. Om zich hier op voor te bereiden heeft Winstead het één en ander gedaan, al besloot ze uiteindelijk dat het beter was om blindelings aan de opnames te beginnen. "Ik heb een aantal boeken gelezen die door vrouwen geschreven zijn, die ooit eens ontvoerd en in kleine ruimtes opgesloten waren, om te achterhalen wat het met je psyche zou doen. Maar ik wilde niet halverwege een scène ineenzakken, daarom bereidde ik me een klein beetje voor, want Michelle wordt wakker in een onbekende omgeving. Ook zij is onvoorbereid in dat scenario. Dus ik paste dat toe in mijn voordeel en nam dusdanig deel aan de film."

Over hoe ze de rol bemachtigde zei de 31-jarige schone: "Mijn vertegenwoordigers belden me op en zeiden: 'We weten niet wat de rol is, het is ons niet toegestaan het te lezen, niemand mag dat.' Het was heel mysterieus, ze vertelden me: 'Iemand van Paramount gaat je het script sturen, je ontvangt een link naar het script dat je moet lezen, en wanneer je klaar bent verwijdert het zichzelf. Daarna moet je beslissen of je dit wil doen.' En ik las het en vond 't gelijk geweldig."

Momenteel vergaart 10 Cloverfield Lane positieve recensies, maar als het op Cloverfield aankomt zijn sommige mensen enigszins teleurgesteld, want er zou geen verband tussen de twee titels zijn. Winstead zegt dan ook dat mensen zichzelf verkeerde ideeën hebben gegeven en dat deze film al sinds de eerste versie van het scenario een losstaand verhaal is. "Tijdens de preproductie realiseerde men dat er overeenkomsten waren met 'Cloverfield' en dachten dat het interessant zou zijn om de twee verhalen te verbinden. Het is een soort 'J.J. Twilight Zone.' Ik vind het een gaaf idee en een opwindende manier om een franchise te bouwen rondom deze delen."

Het regiedebuut van Dan Trachtenberg draait sinds vorige week in de Nederlandse bioscoopzalen.



NieuwsFilm

meest populair