Traileranalyse 'Rogue One: A Star Wars Story'

Traileranalyse 'Rogue One: A Star Wars Story'

De film heeft een totaal andere sfeer dan The Force Awakens, maar wat vertelt de trailer ons nog meer?

Nu het gigantisch succesvolle Star Wars: The Force Awakens in de Verenigde Staten op Blu-ray en Dvd te koop is (en vanaf 16 april hier in Nederland), moet Disney gedacht hebben dat het moment aangebroken was om te beginnen met de marketing van Rogue One: A Star Wars Story. Het is de eerste spin-off film in de geschiedenis van de franchise en gisteren hadden we de eerste teaser trailer voor de film.

Om die reden kon een reeks foto’s en context van de trailer natuurlijk niet uitblijven en in dit bericht omschrijven we die beelden. De trailer introduceerde het personage Jyn Erso, de rol van Felicity Jones. Zij blijkt behoorlijk opstandig en wordt door Mon Mothma op pad gestuurd om samen met een kleine groep andere Rebellen een geheime wapentest van het Keizerrijk te onderzoeken. De eerste teaser diende vooral om haar te introduceren en een paar mooie shots van grote vechtscènes te laten zien.

Dat past ook binnen wat we eerder hoorden over deze film van regisseur Gareth Edwards. Het is een oorlogsfilm die zich voor de gebeurtenissen in A New Hope afspeelt. Het wordt een echte heist film waarin een groepje gewone soldaten een grote rol spelen in de toekomst van de rebellie tegen het Keizerrijk.

Naast Felicity Jones zijn er in de film ook nog rollen voor Diego Luna, Riz Ahmed, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Jiang Wen, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk en Jonathan Aris. Bekijk hieronder de trailer nogmaals, gevolgd door zo’n veertig screenshots.



Jyn Erso: rebellerende rebel

Aan het begin van de trailer worden we voorgesteld aan hoofdpersoon Jyn Erso, de rol van Felicity Jones. Het zou kunnen dat de voice-over wordt gedaan door een van de mannen van het Keizerrijk, maar het feit dat Jyn in handboeien door de rebellenbasis op Yavin-4 loopt wijst er tegelijk op dat ze door de rebellen gearresteerd is. Ze blijkt een flinke lijst met misdrijven op haar naam te hebben staan: ”Vervalsing van Keizerlijke documenten, bezit van gestolen voorwerpen, zware mishandeling, verzet tegen arrestatie.” Duidelijk is dat men wil laten weten dat Jyn alles behalve een lieverdje is.









Mon Mothma is terug

Waarschijnlijk wordt Jyn direct na voorgaande foto’s naar Mon Mothma gevoerd. Zij was voor het eerst te zien in en werd toen gespeeld door . Vervolgens was ze te zien als geanimeerd personage in Star Wars: The Clone Wars en als jongere versie in enkele verwijderde scènes van [film=]Revenge of the Sith. In die laatste film werd ze gespeeld door [url=]Genevieve O’Reilly, die de rol nogmaals mag spelen in Rogue One. Ze is behoorlijk veroordelend over Jyn in de trailer: ”Op jezelf aangewezen sinds je vijftiende, roekeloos, agressief en ongedisciplineerd.”





Jyn Erso: rebellerende rebel

Terwijl Mon Mothma met Jyn praat, kijkt het personage van Diego Luna toe. Hij lijkt een officier te zijn die toegewezen wordt aan de missie die Jyn moet leiden. Een naam heeft Luna’s personage nog niet, maar de laatste geruchten die we gehoord hebben stellen dat hij Cassein Willix heet.



Robot & badass Jyn

We wisten dankzij het begin van de trailer al dat Jyn niet de minste zou zijn als het aankomt op de gewapende strijd. In de trailer zien we hoe ze het opneemt tegen een flinke groep Stormtroopers en dat wint ze met gemak. Tegelijk wijzen we je op de eerste foto, waar een robot op de achtergrond te zien is. Die is ook later in de trailer te zien en vermoedelijk is dit het personage van Alan Tudyk. Hij speelt een motion capture personage en volgens de geruchten is dat een robot die eerst in handen van het Keizerrijk was, maar door de Rebellen opnieuw geprogrammeerd is. Verder denken we dat deze scène zich ergens in het begin van de film bevindt: we zien Jyn nog niet met een groot team, alleen met het personage van Diego Luna. Als Rogue One het typische heist-film traject volgt, moeten ze eerst een team rekruteren en plegen ze dan hun overval.















Karakter Jyn

Dan is er een kort stukje dat een indruk geeft van het karakter van Jyn. Ze staat hier nog steeds met Mon Mothma te praten en zegt: ”Dit is een opstand toch? Ik kom in opstand.” De blik van Mon Mothma spreekt boekdelen: een mengeling van geamuseerd en geïrriteerd zijn.





De Death Star

"We hebben een missie voor je. Er vindt binnenkort een grote wapentest plaats. En we moeten weten wat het is en hoe we het kunnen vernietigen," zegt Mon Mothma. Wij als publiek weten natuurlijk al wat het is: de Death Star. In de trailer zien we een paar mooie beelden van Star Destroyers die de gigantische basis omringen en dat geeft weer een goede indruk van de grootte van het ding. Daarnaast zien we hoe de laser focus geïnstalleerd wordt.







Alistair Petrie

Goed, we kunnen er verder weinig over zeggen, maar hieronder het eerste shot van Alistair Petrie. Over de naam van zijn personage zijn nog geen geruchten, maar hij speelt een rebel, zoveel is duidelijk.



Een heleboel piloten

Onderstaand shot toont een boel piloten die samen met Jyn op weg zijn naar vermoedelijk een gevecht.



De slechterik

Vervolgens zien we eindelijk een eerste beeld van de schurk van de film, die gespeeld wordt door Ben Mendelsohn. Te oordelen aan onderstaand shot, is hij lid van het Imperial Security Bureau (die witte uniformen dragen). Volgens de geruchten is hij iemand binnen het Keizerrijk van het statuur van Grand Moff Tharkin, en zit er een beeld in de film waarin hij tussen Stormtroopers loopt zoals Darth Vader dat ooit deed.



Mentorfiguur

Iedere held in Star Wars heeft wel een mentorfiguur. Luke Skywalker had bijvoorbeeld Obi-Wan Kenobi en Rey Maz Kanata en Han Solo. Juyn Erso lijkt het personage van Forest Whitaker als mentor te hebben. Hij is een door de strijd geharde man, die mank loopt. De codenaam van zijn personage zou Eel Leader zijn en de geruchten is hij een premiejager. Dat verklaart ook meteen waarom hij niet op de teamfoto staat die we zo lang geleden te zien kregen.



Nieuwe Stormtrooper

Een Star Wars-film heeft áltijd wel nieuwe Stormtrooper. Zo dus ook deze film. Wat voor type Stormtrooper het betreft weten we niet.



Missie gaat mis

Hier zien we enkele gevangen piloten die door een stadje geleid worden. Het lijkt erop dat ze zich op dezelfde planeet als Erso en Luna bevinden, en zo te zien is hun missie mis gegaan. Op de achtergrond zien we Jawa-achtige wezens (hoewel ze wat groot lijken).



Nieuwe robot & Stormtroopers

Dan krijgen we nog een mooie blik op de robot die Alan Tudyk vermoedelijk speelt. Er lijkt iets behoorlijk misgegaan te zijn, want de groep rent door wat lijkt op een basis van het Keizerrijk. Een geinig detail: dit stuk is opgenomen op een metrostation. We zien verder ook weer een flinke groep nieuwe Stormtroopers.





Donnie Yen - ruimtesamoerai

Toen Donnie Yen gecast werd in de film wisten we één ding zeker: hij zou iets met martial arts gaan doen. Onderstaande beelden maken duidelijk dat hij een soort ruimtesamoerai is, die blind is en het met een stok opneemt tegen Stormtroopers. En dat met gemak wint. Volgens sommige geruchten is hij beoefenaar van de fictieve vechtsport Teräs Käsi. Die wordt beoefend door enkele bekende personages, waaronder Darth Maul en Jedi Mastrr Plo Koon. Volgens Yen is zijn personage "belangrijk" voor het verhaal, maar op welke manier weten we nog niet.





Gewapende strijd

Regisseur Edwards beloofde bij de aankondiging van Rogue One dat we de grondoorlog te zien zouden krijgen. Die belofte wordt in de trailer alvast deels ingelost. Zo zien we hieronder een paar shots van Stormtroopers die het tegen rebellen opnemen en een ontploffende Lambda-class shuttle. Het personage van Ben Mendelsohn loopt vervolgens over het strijdtoneel, vermoedelijk lang nadat de veldslag verloren (?) is.









Nog een schurk

Dan zien we nog een schurk. Althans, het lijkt erop dat deze man (of vrouw) een van de schurken is. Hij zal vermoedelijk geen Sith zijn, want er zouden geen lichtzwaarden in de film voorkomen. Wie het is weten we niet: we hebben al eens geruchten gehoord dat Darth Vader een cameo maakt in de film, maar hij draagt geen kap over zijn masker.



Jiang Wen

De trailer laat ons ook het personage van Jiang Wen zien. Hij was te zien op de eerste foto van de film en maakt dus onderdeel uit van de film. Volgens de geruchten is hij iemand die alles weet van wapens. Zijn naam is niet bekend.



Terugkeer van de AT-AT

De AT-AT is behoorlijk beweeglijk in deze trailer. We zien rebellen in gevecht met het Keizerrijk, maar ze zien er behoorlijk kansloos uit tegenover zoveel AT-ATs. Vermoedelijk zien we op de beelden Eros, Luna en wat lijkt op Riz Ahmed. Verder valt in de trailer op dat de apparaten lekker beweeglijk zijn, waar ze in The Empire Strikes Back op z’n zachtst gezegd houterig bewogen.





"Wat zal je worden?"

De trailer eindigt met de vraag "Wat zal je worden?" die Whitaker stelt. We zien vervolgens een shot van Erso in wat eruit ziet als het kostuum van een TIE-piloot. Waarschijnlijk is ze hier undercover, tijdens de missie om de plannen van de Death Star te stelen.



NieuwsFilm

meest populair