Blu-ray recensie: 'Spectre'

Blu-ray recensie: 'Spectre'

Perfecte audio en beelden voor een prima actiefilm.



Regie: Sam Mendes | Cast: Daniel Craig (James Bond), Christoph Waltz (Blofeld), Léa Seydoux (Madeleine), Ralph Fiennes (M), Monica Bellucci (Lucia) e.a. | Release: 29 oktober | Speelduur: 148 minuten

Na Skyfall werd er reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe Bond-film met Daniel Craig. Ondanks dat hij eerder had aangegeven niet terug te zullen keren, werd Sam Mendes uiteindelijk toch weer regisseur. Dat niet perse met geweldig resultaat. Aan de box office was de duurste Bond-film ooit een succes, maar critici en het publiek waren niet helemaal zo positief over het plot.

De mogelijkheid om de naam Spectre te gebruiken was er lange tijd niet voor Sony en MGM. Dat komt omdat Danjaq, dat de rechten op de naam had, hier tot 2013 stug aan vasthield. Maar na een fikse betaling van MGM gaf men toe en mocht de studio de naam en personages gebruiken. Zodoende konden met deze film elementen uit voorgaande producties met Daniel Craig in de hoofdrol aan elkaar verbonden worden.

Synopsis

Een mysterieus bericht uit het verleden stuurt James Bond (Craig) naar Mexico City. Vanaf daar reist hij naar Rome waar hij de beeldschone weduwe Lucia Sciarra (Bellucci) ontmoet. Eenmaal in Italië woont James een geheime vergadering bij waar hij het bestaan van de organisatie SPECTRE ontdekt. Ondertussen in London ligt MI6 onder vuur van hun nieuwe baas, Max Denbigh (Andrew Scott). Hij twijfelt over de relevantie van MI6. Bond zet alles op alles om achter de waarheid van SPECTRE te komen. De hulp van Moneypenny en Q komt goed van pas wanneer hij Madeleine Swann (Seydoux) wil vinden; de vrouw die hem verder op het juiste pad kan zetten. Hoe verder Bond bij het hart van SPECTRE komt, hoe meer hij erachter komt dat hij zelf misschien wel meer lijkt op zijn aartsrivaal dan hij van tevoren dacht.


Waardering

Spectre is niet de best ontvangen Bond-film, vooral niet na het vorige succes met Skyfall. De film haalde op RottenTomatoes gemiddeld een 6,5 op 293 getelde recensies. Daarvan was 64% positief volgens de website en de film komt nu "dicht bij het actievolle spektakel van voorgaande films, ondanks dat het erg vastklampt aan de vaste 007-formule."

Recensent Jelle Fastenau was in zijn recensie voor FilmTotaal een stuk positiever en gaf de film vier sterren. Hij vindt het een onderhoudende film, die wel zijn gebreken heeft: "de overvolle finale, doorzichtige plottwisten en soms wat onevenwichtige toon."

De reacties van het publiek dat op de IMDb stemde komt vooral overeen met de reacties van internationale critici. Gemiddeld kreeg de film daar een 6,9 op 246.859 stemmen. De meeste mensen gaven de film een 7 (32,1%) of een 8 (20,7%). Op FilmTotaal stemden 66 mensen, en gemiddeld kreeg de film een 7,5.

Box Office

Internationaal was Spectre een groot succes. De film kostte zo'n 245 miljoen dollar om te maken, en haalde wereldwijd 880,6 miljoen dollar op. 22,7% van die opbrengst komt uit de VS, waar 200 miljoen dollar verdiend werd en de rest uit andere delen van de wereld: 680,6 miljoen dollar. Veruit het grootste bedrag daarvan komt uit het Verenigd Koninkrijk: 135 miljoen dollar. Ook China, met een opbrengst van 83,5 miljoen dollar, Duitsland met een verdienste van 72,7 miljoen dollar en Frankrijk (39,5 miljoen dollar) waren goed voor hoge bedragen.

In Nederland was Spectre een groter succes dan voorganger Skyfall. Spectre bleek goed voor 20.427.555 euro en was de best verdienende film in de Nederlandse bioscopen van 2015. Voorganger Skyfall was overigens goed voor 17,3 miljoen euro.



Blu-ray: Spectre | Discs 1 | Retail release: maart 2016 | Beeld: 2.40: 1 (16 : 9) | Geluid:: Engels 7.1 DTS-HD MA, Frans 5.1 DTS | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | EAN: 8-712626-081210 | Met dank aan: MGM

De Blu-ray wordt aangeleverd in een standaard keepcase. Voorop zien we een poster van Daniel Craig, met daarachter hemzelf in een skelettenkostuum. Het is één van de eerste posters die werd vrijgegeven voor de film en makt meteen duidelijk dat het een behoorlijk serieuze film is. Achterop zien we de gebruikelijke technische informatie, een synopsis en een overzicht van de extra’s.

Beeld & geluid

De film ziet er prachtig uit. De kleuren zijn precies goed en maken het een levendig geheel. Zo zie je Bond in de sneeuw en zijn die scènes ook echt ontzettend licht en helder. Andere shots zijn dan weer juist erg duister, zoals wanneer Bond in Rome een vergadering van Spectre infiltreert. Het is een mooie film geworden, mede dankzij het geweldige werk van Hoyte van Hoytema, die de cinematografie mocht verzorgen.

Met het geluid zit het ook goed, hoewel er wel iets teveel diepe bass in zit. Het geluid komt verder van alle kanten, met de ijzersterke DTS-HD 7.1 soundtrack. Waar nodig is de actie bijzonder hard te horen en de dialogen zijn bijvoorbeeld juist vrij subtiel in de soundtrack, maar krijgen genoeg nadruk. Het geheel ziet er dus goed uit en de soundtrack past perfect bij de beelden.

Extra’s

Waar de audio en beelden van de hoogste kwaliteit zijn, vallen de extra’s toch een beetje tegen. Er zit een twintig minuten durende featurette in over de openingsscène van de film in Mexico die een mooie indruk geeft van de uitdagingen bij het opnemen van de prachtige scène. Maar verder is er enkel een kleine reeks featurettes waarin ingegaan wordt op bijvoorbeeld de auto's, actie en muziek. Dat had veel uitgebreider gekund, bijvoorbeeld zoals met de uitgave van Skyfall.

Conclusie: Perfecte audio en beelden voor een prima actiespektakel

Formulewerk of niet, Spectre doet uiteindelijk wat het moet doen. Het is een film boordevol actie, mooie vrouwen en past daarmee prima in de traditie van Bond-films. De Blu-ray uitgave die de film gekregen heeft is mooi en bevat perfecte audio en beelden. De extra’s vallen dan weer wat tegen, hoewel de mini-docu over de opnames in Mexico wel de moeite van het kijken waard is. Hieronder een kleine indruk daarvan.



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair