Alles over 'The Jungle Book'

Alles over 'The Jungle Book'

Visueel bijzonder mooie en verhaaltechnisch sterke verfilming van Kiplings meesterwerk.

Komende donderdag komt de film The Jungle Book uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 14 april in première.

The Jungle BookBekijk de afbeelding

Regie: Jon Favreau | Cast: Neel Sethi (Mowgli), Bill Murray (Baloo), Ben Kingsley (Bagheera), Idris Elba (Shere Khan), Scarlett Johansson (Kaa) e.a. | Scenario: Justin Marks | Speelduur: 105 minuten | Genres: Avontuur, Drama, Familie | Kijkwijzer: 12

Mowgli (Sethi) is een mensenjong dat opgroeit bij een wolvenroedel. Mowgli voelt zich niet langer thuis in de jungle wanneer de angstaanjagende Shere Khan (Elba), de tijger die zichtbaar getekend is door de mens, bezweert alles te elimineren wat hij als een bedreiging ziet. Als Mowgli de enige plek die hij kent moet verlaten, begint hij aan een fascinerende reis op zoek naar zichzelf. In gezelschap van zijn strenge mentor, panter Bagheera (Kingsley), en de zorgeloze beer Baloo (Murray) komt hij onderweg junglebewoners tegen die nu niet bepaald het beste met hem voorhebben. Kaa (Johannsson), probeert het mensenjong te hypnotiseren met haar verleidelijke blik en stem, en koning Louie (Christopher Walken), probeert Mowgli het geheim te laten prijsgeven. Het geheim van de ongrijpbare en dodelijke rode bloem: vuur.

Animeren van dieren

Het maken van een live-action The Jungle Book zorgde voor een aantal grote uitdagingen. De grootste daarvan was het maken van dieren die er ook écht uit zouden zien. Daarvoor is uitgebreid onderzoek verricht: kunstenaars keken naar foto’s en video’s, lazen boeken en bekeken de bewegingen van uiteenlopende dieren.

Andy Jones mocht het animatieproces overzien en vertelde daarover: ”Beelden van wilde dieren met het juiste zonlicht, staan aan de basis van de realiteit. Foto’s van dieren zijn ons beginpunt. We hebben de renderings van de dieren iets aangepast op basis van het werk van de stemacteurs, maar erop gelet dat ze nooit cartoonachtig werden.”

Uiteindelijk werden er maar liefst 70 diersoorten geanimeerd. Daarvoor werden volgens de persmap ”nieuwe programma’s geschreven om de bewegingen van spieren, huid en vacht” te simuleren. Daar komt bij dat ”elk dier een unieke emotionele taal” heeft volgens regisseur Favreau. ”Een tijger is veel anders woedend dan een wolf of een beer.”

Eerste reacties

Gelukkig zijn die dieren ook echt nooit cartoonachtig geworden. Critici zijn tot nu toe unaniem positief over de film, blijkt uit de score van 100% op RottenTomatoes. Daar lezen we bijvoorbeeld dat Jon Favreau een "lichte touch" brengt naar dit "visueel meeslepende avontuur" en dat hij ons één van de meest echte "kunstmatige werelden voorschotelt sinds Avatar".

Box office prestaties

Het is niet bekend hoeveel The Jungle Book gekost heeft, maar vermoedelijk zal de film wel winstgevend worden. In de Verenigde Staten opent deze op maar liefst 3,700 schermen. Daarmee wordt een openingsweekend van tussen de 60 en 70 miljoen dollar verwacht. Internationaal is de film verder al in 15 landen in première gegaan, om zo Captain America: Civil War uit de weg te gaan. Internationaal haalde de film al 28,9 miljoen dollar op.

Trivia

Dit is de eerste keer dat Kaa de slang als vrouw weergegeven wordt. Jon Favreau koos hiervoor omdat hij vond dat er teveel mannen zaten in The Jungle Book uit 1967. • Bill Murray spreekt de stem van Baloo in; zijn oudere broer Brian Doyle-Murray deed dat in The Jungle Book: Mowgli's Story (1998). • Baloo is zo groot en harig dat er 5 uur aan renderen nodig was per frame.



NieuwsFilm

meest populair