J.J. Abrams over Reys ouders in 'The Force Awakens'

J.J. Abrams over Reys ouders in 'The Force Awakens'

En waarom lijkt de film zo op A New Hope?

Ondanks dat de film ondertussen overall op Blu-ray en Dvd verkrijgbaar is, blijft men praten over Star Wars: The Force Awakens. Tijdens een Q&A op het Tribeca Film Festival onthulde J.J. Abrams waar fans niet moeten zoeken naar de ouders van Rey (Daisy Ridley), kregen we te horen dat Mark Hamill bijna niet terug keerde naar de franchise, leerden we waarom de film zoveel lijkt op A New Hope en hoe de film er bijna uit kwam te zien.

Rey’s ouders


Eerst de ouders van Rey. Abrams vertelde tijdens de Q&A dat ”Rey’s ouders niet in Episode VII” zitten. ”Dus ik zou echt niet kunnen vertellen wie het zijn. Maar ik weet wel dat het iets is waar Rey ook over nadenkt.” Daarmee leken de theorieën dat Rey dochter van Han en Leia is, of misschien wel van Luke, ongedaan gemaakt te zijn. Niet echt, want tegenover Entertainment Weekly lichtte Abrams zijn opmerkingen toe. ”Wat ik bedoelde was dat zij ze niet ontmoet in Episode VII. Niet dat ze niet al in haar wereld zitten.” Kortom: alles kan nog.

Twijfelende Mark Hamill

Het was bijna anders gelopen, met één van de personages. Tegenover IGN onthulde Abrams waarom Mark Hamill bijna niet tekende voor de film. ”We wisten dat naar Luke gaan het hele verhaal vormde [..] Maar […] het einde was eng om te maken, vooral omdat Mark Hamill ons een beetje tegenwerkte.”

Dat hij tegenstand bood is logisch als je erover na denkt. ”Stel je voor dat je het script van Star Wars leest en Mark Hamill bent… ‘Oh, het begin is goed, pagina twee, oh, drie en zo verder – wat is er aan de hand? Ik zit pas aan het eind?’ Toen hij het net las was hij heel vriendelijk en vroeg hij: ‘Is het niet gek, komt het niet over als een grap, als hij daar staat?’ En ik zei: ‘Ik denk van niet’ en lichtte toe dat de hele film daar naartoe werkt. Het zou juist een fantastisch moment zijn om hem zo te zien. Hamill is precies even oud als Alec Guinness was toen hij Obi-Wan speelde. Ik keek naar hem in het gewaad, met de muziek van John Williams op de achtergrond en kreeg tranen in mijn ogen. Ik wist toen dat dit einde zou werken.”

Oorspronkelijke plot

Hamill twijfelde over dit einde, maar het andere idee voor de film was nog veel twijfelachtiger. Lawrence Kasdan vertelde dat het verhaal ooit zou draaien om een avontuur van Luke en Rey. ”Haar huis werd vernietigd en toen moest ze op pad en ontmoette ze Luke. Ze verslaat vervolgens een slechterik. Maar dat werkte nooit. Dit was in 2012. Het voelde steeds dat als Luke verscheen, hij het verhaal over nam. Plotseling boeide de hoofdpersoon je niet meer want ‘oh f*ck, Luke Skywalker is er en ik wil weten wat hij gaat doen’.”

A New Hope

Er is verder een goede reden voor de connecties met A New Hope. ”Deze film vormt een brug en een soort reminder. Het publiek moest opgefrist worden en weer weten wat Star Wars is, dus het moest gebeuren met iets bekends, met tegelijk het gevoel dat we nieuw terrein betreden, en dat is echt iets wat 8 en 9 doen. Het gekke over deze film is, dat het zo lang geleden is dat de laatste verscheen. Natuurlijk kwamen de prequels tussendoor kijken, maar we wilden min of meer het verhaal terughalen. Dus we hebben bewust besloten – en ik weet dat het hierom vervloekt wordt – we hebben bewust besloten bekende elementen te tonen zodat de rest van de film iets zou worden dat we kennen als Star Wars.”

NieuwsFilm

meest populair