Marvel reageert op whitewashing kritiek 'Doctor Strange'

Marvel reageert op whitewashing kritiek 'Doctor Strange'

Zitten er ook politieke redenen achter de keuze voor Tilda Swinton in de film?

Al sinds het moment dat er een gerucht was, dat Tilda Swinton de rol van The Ancient One zou gaan spelen in Scott Derricksons Doctor Strange, is er kritiek. Sommige mensen bekritiseerden de keuze van Marvel en Derrickson omdat de rol in de comics eigenlijk een man is, en anderen omdat het personage uit Tibet komt, en dus geen blanke had mogen zijn.

Marvel heeft nu de kritiek verhevigd is tegenover Mashable een officiële reactie gegeven. Helder wordt één ding: de versie van het personage in de film is niet van Tibetaanse oorsprong, zoals in de comics. ”Marvel heeft een sterke staat van dienst als het aankomt op diversiteit in het casten voor films en stapt regelmatig weg van stereotypes en het bronmateriaal dat het MCU tot leven brengen.”

”The Ancient One is een titel die niet exclusief geldt voor één personage, maar als een naam doorgegeven wordt en in deze film is de belichaming van die rol van Keltische oorsprong. We zijn erg trots op de aanwezigheid van Tilda Swinton en dat zij dit unieke en complexe personage tot leven brengt, samen met onze erg diverse cast.”

Tegenover Double Toasted vertelde scenarist C. Robert Cargill dat er mogelijk meer achter zit. ”Er is geen ander personage in Marvels geschiedenis dat zo’n culturele landmijn is, dat je absoluut niet kan winnen. Ik heb gelezen wat mensen erover zeggen en het frustrerende ding is dat de meeste mensen die erover nagedacht hebben, niet een stap verder gezet hebben en zich afvragen ‘Waarom hebben ze dit niet gewoon gedaan?’ En dat kan ik je vertellen. Ik kan je zeggen dat elke keuze met betrekking tot The Ancient One een slechte keuze is.”

De magische mentor van Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) is volgens de scenarist, die samen met regisseur Derrickson het script verzorgde, een ”racistisch stereotype die van een regio van de wereld komt met een erg vreemde politieke situatie. Hij komt uit Tibet, dus als je erkent dat Tibet een plek is en dat hij Tibetaans is, neem je het risico dat één miljard mensen denken dat het onzin is en zegt de Chinese regering ‘Hey, ken je een van de grootste filmkijkende landen ter wereld? We gaan je film niet laten zien omdat je er een politieke lading aan gaf.” Kortom: scenarist Cargill legt uit dat het ook een politieke keuze was van Marvel.

De film draait vanaf 16 november in de bioscoop.



NieuwsFilm

meest populair