[UPDATE] Rose McGowan vindt 'X-Men: Apocalypse'-billboard een schande

[UPDATE] Rose McGowan vindt 'X-Men: Apocalypse'-billboard een schande

We zien hoe Mystique door de big bad gewurgd wordt.

Eind vorige week verscheen X-Men: Apocalypse in de Amerikaanse bioscopen. De nieuwste film van Bryan Singer krijgt het zwaar te verduren. De critici zijn niet helemaal weggeblazen door het zesde X-Men-hoofdstuk en ook de inkomsten zouden door velen beter bevonden kunnen worden. Nu is er een schepje ellende bovenop gekomen. Plotseling heeft een rumoer zich voorgedaan rondom een billboard van de film, waarop Jennifer Lawrence's Mystique gewurgd wordt door Oscar Isaac's Apocalypse.

Kort voordat de film uitkwam liet actrice Rose McGowan (Scream) via Facebook weten de afbeelding zeer seksistisch en vrouwonvriendelijk te vinden. "Er is een aanzienlijk probleem wanneer de mannen en vrouwen van 20th Century Fox geweld tegen vrouwen nonchalant benaderen om hun film te promoten. Er is geen context in het affiche, gewoon een vrouw die gewurgd wordt. Het feit dat niemand dit opviel is aanstootgevend en eerlijk gezegd stom. De geniën hierachter, en die term gebruik ik voorzichtig, moeten eens uitgebreid in de spiegel kijken en bedenken wat ze aan onze samenleving bijdragen."



Ze gaat verder: "Beeld je in dat het een zwarte man is die door een blanke wordt gewurgd. Of een homoseksuele persoon door een hetero. De reacties zouden enorm zijn. Laten we deze fout dus rechtzetten. 20th Century Fox, aangezien jullie geen regisseuses op de agenda kunnen plaatsen voor de komende twee jaren, wat dachten jullie ervan om de advertentie te vervangen?"

Jennifer McCleary-Sills, die voor het ICRW (International Center for Research on Women) werkt en regelmatig met sekse-gerelateerde zaken te maken krijgt, heeft zich ook in de discussie geworpen. "Ik zie het wel problematisch aan. Ik begrijp ook wel dat sommigen het niet als een probleem zien, omdat het een film over geweld is, waarin mannelijke en vrouwelijke karakters voorkomen die krijgers zijn en elkaar bestrijden als gelijken. Ondanks deze 'mutanten' kan het nog steeds invloed hebben op mensen die de afbeelding zien."

De directrice acht het daarnaast onzin dat mensen de billboard verdedigen door te zeggen dat het geweld fictief is omdat het om mutanten draait. "Dat is niet relevant," vertelt ze. "De werkelijke uitdaging hier gaat om de opzettelijkheid van het geheel. Ze konden kiezen uit duizenden afbeeldingen, maar ze kozen voor deze. Wiens aandacht wilden ze krijgen en met welke doeleinden?" McCleary-Sills voegde er als laatst aan toe dat een wurgende Mystique erotisch wordt bevonden om de verkeerde redenen.

Update: Het ziet ernaar uit dat 20th Century Fox maatregelen gaat ondernemen. Dat hebben ze, naast een excuses, aan E! News onthuld. "In ons enthousiasme om de kwaadaardigheid van het karakter Apocalypse te tonen, hebben we de verontrustende ondertoon van deze uitgeprinte afbeelding niet onmiddellijk herkend. Zodra we realiseerden hoe ongevoelig het was, hebben we vlug stappen gezet om deze materialen te vervangen. We verontschuldigen ons aan iedereen die gekwetst is door onze acties."



NieuwsFilm

meest populair