Producent klaagt providers aan voor illegaal downloaden

Producent klaagt providers aan voor illegaal downloaden

Ze moeten wat hem betreft websites die dit mogelijk maakt gaan blokkeren.

Filmproducent Klaas de Jong, die meewerkte aan films als Michiel de Ruyter en Verliefd op Ibiza heeft volgens het Parool aangifte gedaan tegen Zigo, Telfort, KPN en Vodafone. Volgens De Jong werken de providers impliciet mee aan illegaal downloaden door sites en diensten die dit mogelijk maken niet te blokkeren.

Eerder schreef hij een brief naar de providers omtrent het blokkeren van sites die het illegaal downloaden van films mogelijk maakte, maar daar ontving hij geen antwoord op. Vermoedelijk heeft dat hem uiteindelijk doen besluiten over te gaan op aangifte. Toch is het de vraag hoe zinvol de aangifte is.

Tegenover Tweakers stelde ict-jurist Arnoud Engelfriet dat het Openbaar Ministerie enkel in drie gevallen overgaat tot vervolging in zaken gerelateerd aan intellectueel eigendom. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van bedreiging voor de volksgezondheid, grootschalige namaak of marktverstorende piraterij, of betrokkenheid van criminele organisaties. Dat lijkt allemaal niet van toepassing op deze zaak.

Op dit moment zijn er meerdere initiatieven op gang in Nederland om illegaal downloaden aan te pakken. Nederlandse producenten en distributeurs stelden onlangs de staat nog aansprakelijk voor het illegaal downloaden, waarop de Tweede Kamer minister Ard van der Steur aan het werk zette –hier is nog geen uitkomst van. Tegelijk pakt stichting Brein via civiele route websites aan en worden grote downloaders achterhaald en krijgen ze boetes.



NieuwsFilm

meest populair