Geen Brexit in Schotland

Geen Brexit in Schotland

Internationale samenwerking op het Edinburgh International Film Festival.



Groot-Brittannië staat met het Brexit-referendum op een keerpunt. Komende donderdag stemmen de Britten over een vertrek uit de Europese Unie. In het Europees gezinde Schotland vindt ondertussen het EIFF plaats, oftewel het Edinburgh International Film Festival. Het festival viert zijn 70ste verjaardag en is daarmee het oudste onafgebroken gehouden filmfestival ter wereld. Er zijn vier oudere festivals (Venetië, Cannes, Karlovy Vary en Locarno) maar EIFF is de enige die dankzij zijn locatie geen last van oorlogen of politiek heeft gehad. Het festival vertoont vele premières uit heel de wereld, met daarnaast een focus op nieuwe Britse en Europese films.

Brits-Europese samenwerking

De Europese focus is terug te zien in de wereldpremières van Schotse en Britse films met onder andere Tommy's Honour als openingsfilm en de nieuwe remake van Ealing Studio komedieklassieker Whisky Galore! als slot. De focus komt ook mooi naar voren in de internationale coproducties Pikadero en Colonia.

Pikadero is het debuut van de Schotse schrijver/regisseur Ben Sharrock, die daarvoor echter uitweek naar Baskenland in Spanje. Daar draaide hij een mooi gekaderde komedie waarin het kersverse koppel Gorka en Ane een plek proberen te vinden om seks te hebben. Keer op keer wil dat echter niet lukken omdat ze worden onderbroken. Bijvoorbeeld op een openbaar toilet: nog voordat ze echt kunnen beginnen, jat iemand de blouse die Ane over de deur had gehangen en moet Gorka die zien terug te krijgen. Ondertussen droomt hij van een vaste baan bij de lokale fabriek, maar zij van een bestaan in Edinburgh. Zijn moeder denkt dat Gorka nog geen kleinkinderen heeft geleverd omdat hij geen snor heeft. Een gortdroge, absurdistische komedie met fijne bitterzoete ondertoon.



Colonia, ook bekend als The Colony, verbindt Europa en Engeland op een andere manier. Het is een Duits-Franse coproductie met in de hoofdrollen de Britse Emma Watson, Duitser Daniel Brühl en Zweeds Michael Nyqvist. Brühl en Watson spelen een koppel dat in 1973 in Chili in de nare Christelijke cult Colonia Dignida belandt – een dekmantel voor een gevangenis waar tegenstanders van Pinochet worden gemarteld en vermoord. Op zich is het goed om dit niet heel bekende aspect van Zuid-Amerikaanse geschiedenis meer aandacht te geven. Maar waarom moet dat met voor de film verzonnen Britse en Duitse hoofdrolspelers, die slechts bezoekers zijn van het land, in plaats van met Chilenen, die toch vooral het slachtoffer waren van Pinochet? Het werkt enigszins vervreemdend, mede dankzij het soms willekeurige gebruik van Engels dat vooral door Chilenen en Duitsers lijkt gesproken te worden zodat de Engelse ster alles kan volgen. Desalniettemin is hun gevangenschap en poging tot ontsnapping wel spannend tot aan het einde.

Internationale programma's en sterren

Naast nieuwe Britse en Europese films draaien er in Edinburgh ook heel wat films uit andere werelddelen. Van Iraanse documentaires tot Japanse animatie tot Chinese horror. Ter ere van het zeventigjarige bestaan draaien er een aantal oude films in 70mm. Er zijn retrospectieven gewijd aan de Cinéma du look (Franse genrefilms uit de jaren tachtig en negentig van regisseurs als Luc Besson en Leo Carax) en aan de eerste golf stripverfilmingen (met o.a. Batman: The Movie uit 1966). Daarnaast lopen er heel wat Britse sterren rond in de stad, waaronder Brian Cox en Jonathan Pryce, die dit weekend de première van zijn nieuwste film (The White King gebruikte om een gepassioneerd pleidooi tegen de Brexit te leveren. Er is ook onder meer een avond in gesprek met regisseur Kevin Smith en Meg Ryan komt haar regiedebuut presenteren. Want er zijn ook heel wat Amerikaanse films te zien in Edinburgh.

Noord-Amerikaanse genrefilms

Twee van zulke films zijn Mr. Right en Forsaken. Twee films die het meer van de uitwerking dan de premisse moeten hebben. Of in het geval van Mr. Right eigenlijk meer van de acteurs en hun charmes dan van de matige montage en choreografie van de actiescènes. Sam Rockwell is een huurmoordenaar die 'de ware' blijkt te zijn voor Anna Kendrick. De grappen in deze romantische actiekomedie zijn niet eens echt goed geschreven, maar de twee hoofdrolspelers brengen ze zo dat deze toch leuk worden. Vooral Kendrick maakt met haar enthousiasme van een anders zeer matige film een vermakelijk tussendoortje, ondanks ongeloofwaardige ontwikkelingen van zowel plot als personages.

Forsaken is een voorspelbare Canadese western die nauwelijks iets nieuws te bieden heeft en strak het stramien van Shane en Unforgiven volgt. Toch is het zeer aangename invulling van het genre, mede dankzij het groene landschap van Alberta en de twee sterren in de hoofdrollen. Kiefer Sutherland is een revolverheld die zijn revolver aan de wilgen wil hangen, maar we weten allemaal hoe dat afloopt. Donald Sutherland is zijn vader en een priester. Zijn religie zorgt ervoor dat Kiefer zich ontzettend schuldig voelt over zijn verleden en de (wettige) moorden die hij pleegde. Hun relatie en de tranen die beiden laten geven een nieuwe draai aan de archetypes.

Het Edinburgh International Film Festival vindt plaats van 15 tot en met 26 mei in Edinburgh. Meer informatie over het festival en het programma kun je vinden op de officiële website.



NieuwsFilm

meest populair